ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Abstraktās debesis


Publicēts: 15.05.2017

Šis krāsainais, šķietami abstraktais darbs ir debesu objektu karte. Tos laika posmā no 2001.gada augusta līdz 2014.gada decembrim ir novērojis XMM-Newton teleskops, kurš orbītā ap Zemi ir jau kopš 1999.gada. Šis instruments novēro augstas enerģijas notikumus un objektus, piemēram, melnos caurumus, neitronu zvaigznes, pulsārus un zvaigžņu vējus.

XMM-Newton novēro ne tikai specifiskus objektus, bet arī vāc informāciju, pārvietojoties no viena mērķa uz citu. Kartē redzami aptuveni 30 000 objekti, kas novēroti 2114. teleskopa pagriešanas reizēs. Tā kā šie apgabali pārklājas, daži objekti ir novēroti pat 15 reizes. 4924 objekti ir novēroti vismaz divas reizes. Kopumā XMM-Newton ir aplūkojis 84% debesu.

Zemākas enerģijas avoti attēloti sarkanā, bet augstākas enerģijas - zilā krāsā. Jo intensīvāks jeb spožāks avots, jo lielāks ir aplis. Karte izveidota, ņemot vērā galaktikas koordināšu sistēmu. Centrālā daļa attiecīgi atbilst Piena Ceļa galaktikas kodola apgabalam. Starp tur redzamajiem augstas enerģijas avotiem ir tādi objekti kā slavenais melnais caurums Cygnus X-1, dubultzvaigžņu sistēma Vela X-1, kur neitronu zvaigzne atrodas vienā sistēmā ar pārmilzu zvaigzni. Kartē atradīsiet arī dažas melnā cauruma un zvaigznes dubultsistēmas, piemēram, GRS 1915+105, 4U 1630-47 un V 4641 Sgr.

Ekliptikas polos, kas atrodas uz augšu un pa kreisi un uz leju un pa labi no centra, redzama lielāka objektu koncentrācija.

Objekti, kas atrodas virs un zem Piena Ceļa galaktikas plaknes, lielākoties ir citas galaktikas, kur to supermasīvie melnie caurumi izstaro rentgenstaru diapazonā.

ESA/XMM-Newton/ R. Saxton / A.M. Read

Komentāri

  1. cydonia tieši 16.05.2017 domāja šādi:

    novēroto ojbektu koncentrēšanās ekliptikas polos ir saistīta ar xmm-newton rotāciju. pēc līdzīga principa darbojas virkne orbitālo teleskopu, kas novēro "visas" debesis. kopumā xmm-newton noklāja 41% sfēras, bet kopējais novērojumu laiks ekliptikas un ekliptikas polu virzienā ievērojami atšķiras. tāpēc arī tāds disbalanss. rakstam pievienotā bilde tieši korelē ar novērojumu virzieniem.

    https://www.cosmos.esa.int/documents/332006/544078/XMM-Newton_X-ray_slew_tracks.jpg
    https://www.cosmos.esa.int/web/xmm-newton/xmmsl1d-ug

  2. Miers tieši 16.05.2017 domāja šādi:

    Ļoti saistošs raksts! cik interesanti, ka pastāv kaut kas tik savā ziņā mistisks un neizprotams.

  3. Nelabojams tieši 17.05.2017 domāja šādi:

    Neredzu debesīs nekā mistiska un neizprotama. Daudz apbrīnojama un neizpētīta, arī vienkārši skaista tur gan ir.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!