ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

StarSpace konkurss 2017 : rezultāti


Publicēts: 2.11.2017

2017.gada fotokonkursa izvērtēšana ir noslēgusies un skatītāju balsojuma rezultāti ir apkopoti. Paldies visiem, kas uzdrošinājās iesūtīt savus darbus un nevienu no kategorijām neatstāja tukšu (pat nabadzīgos sudrabainos mākoņus!). Paldies arī tiem balsotājiem, kas atdeva savas balsis par sev mīļākajiem darbiem (un sev mīļu cilvēku darbiem, neliegsimies, arī tā notiek). Paldies arī mūsu ekspertiem no NASA APoD, kas par spīti saplūstošajām neitronu zvaigznēm atrada laiciņu, lai izvērtētu ikgadējo fotogrāfiju klāstu, un atlasīja viņuprāt veiksmīgākos un skaistākos darbus. Mēs savukārt atlasījām 12 darbus, kurus varēsiet aplūkot 2018.gada kalendārā.

Konkursa darbi tika iesniegti sešās kategorijās:

Kā ierasts par saviem favorītiem varēja balsot ikviens StarSpace lapas apmeklētājs, izvēloties mīļākos darbus katrā no kategorijām. Ekspertu lomā šogad atkal iejutās NASA APOD (Astronomy Picture of the Day) veidotāji un profesionālie astronomi Roberts Nemirovs un Džerijs Bonels.

Atmosfēras parādības

Pirmā vieta šajā kategorijā ekspertu skatījumā pienācās Muntim Rāvietim ar varavīksni un anti-krepuskulārajiem stariem. Eksperi atzina, ka "This is a well-framed photo of two beautiful phenomena of the anti-sunward horizon."

Otro vietu eksperti piešķīra Arvim Rudzītim ar radošo pieeju saulrietam "The creative combined series of multiple exposures follows sunset colors."

Trešā vietā eksperti ierindoja Ilgoņa Vilka zaļo un pat nedaudz zilgano staru ar komentāru "The usually difficult to image green flash (and a little blue) mirage is captured at sunset.".

Skatītāji, daudz nešauboties, pirmo vietu piešķīra krāsainajam saulrietam Arvja Rudzīša izpildījumā, kuru eksperti ierindoja otrajā vietā.

Otro vietu ieņēma Alexander Galak ar perlamutra mākoņiem (nacreous clouds), kas ir fotografēti Norvēģijā.

Trešo vietu skatītāji piešķīra Eduarda Skabja fotografētajiem tesmeņmākoņiem.

Ziemeļblāzmas

Pirmo vietu šajā kategorijā eksperti piešķīra Māra Rozenberga fotografētajai ziemeļblāzmai. Eksperti komentēja: "On a night full of light, the image captures the Andromeda Galaxy near the northern horizon, immersed in the auroral glow."

Otrajā vietā eksperti izvirzīja Raivo Špuna noķertos kāvus - "Familiar stars in the northern sky form the background for these dramatic rays of high altitude aurorae."

Trešajā vietā nokļuvis Gata Gribusta darbs. Eksperti komentēja: "This aurora image frames calm waters and a geomagnetic storm under a starry sky."

Par pirmo vietu skatītāji bija vienisprātis - Roberta Jankovica fotografētā ziemeļblāzma.

Ar otro vietu jau vairs negāja tik gludi un viedokļi dalījās pa labi un pa kreisi. Otro vietu ieguvuši veseli trīs darbi, kuru autori ir Estere Savicka, Māris Rozenbergs un Raivo Špuns.

 

 

Trešās vietas izvēle ir bijusi vēl grūtāka - veseli pieci darbi ar vienādu balsu skaitu; autori gan tikai trīs - Roberts Jankevics, Māris Rozenbergs un Inga Sudāre-Špune.

Cilvēks un astronomija

Pirmo vietu eksperti piešķīra Alexander Galak ar darbu, kurā redzams cilvēka siluets uz ziemeļblāzmas fona - "The image follows a good perspective from Earth to Space."

Otrajā vietā eksperti ierindoja Māra Rozenberga Piena Ceļu un tā vērotāju, komentējot "The skygazer is participating in a very atmospheric scene."

Trešo vietu eksperti iedalīja Roberta Jankevica darbam "Neviltots prieks par Sauli", piebilstot "It is hard to look at this one and not smile."

Skatītāji bija vienisprātis ar ekspertiem par pirmo un otro vietu, bet trešajā vietā balsu skaitīšanas rezultāti ierindoja vēl vienu Roberta Jankevica darbu - "Cerībā noķert ziemeļblāzmu".

Sudrabainie mākoņi

Lai arī šogad sudrabaino mākoņu sezona bija ārkārtīgi nabadzīga, bija no kā izvēlēties. Pirmo vietu eksperti un skatītāji piešķīra Ingas Sudāres-Špunes fotografētajiem sudrabainajiem mākoņiem. Ekspertu komentārs: "Filling the twilight sky, the noctilucent clouds look like veins of heaven."

Otrajā vietā eksperti ierindoja Munta Rāvieša fotogrāfiju "Ar sudrabainiem mākoņiem nabadzīga vasara", komentējot "The image nicely contrasts clouds in silhouette with icy, high altitude noctilucent clouds."

Trešo vietu eksperti atvēlēja Jānim Bijam - "This is a strong showing of noctilucent clouds with terrestrial lights along the horizon.".

Skatītāji samainīja vietām otrās un trešās vietas ieguvējus, piešķirto vienu balsi vairāk Jāņa Bija darbam, līdz ar to Munta Rāvieša sudrabainie ierindojās trešajā vietā.

 

Plaša lauka fotogrāfijas

Pirmo vietu eksperti piešķīra Artim Leinišam, komentējot  "A wide and deep composition of the Milky Way around Cygnus, with glowing nebulosities and the Great Rift.".

Otrajā vietā iekļuvis Alexander Galak ar "Zvaigžņu pilno Lielupi" - "This dream-like scene features a watery reflection of the starry night sky."

Trešo vietu eksperti piešķīra Ilgoņa Vilka otrpus okeānam fotografētajiem zvaigžņu ceļiem virs Titikaka ezera. Ekspertu komentārs: "Storms gather on the horizon while equatorial stars trail above."

Skatītāji pirmo vietu piešķīra Alexander Galak darbam "Ar zvaigznēm pilna Lielupe", kas ekspertu vērtējumā ieguva otro vietu.

Otrajā vietā Eduards Skabis ar "Mēness aptumsums"

Savukārt par trešo vietu domas atkal dalījās un vienādu balsu skaitu ieguva trīs darbi

  • Ilgonis Vilks "Piena Ceļš un egles"
  • Eduards Skabis "Mēness aptumsums" (ar siena ruļļiem)
  • Arvis Rudzītis "Ziemeļblāzma un zvaigžņu ceļi"

 

Visuma dzīļu objekti

Šajā kategorijā pirmo vietu eksperti piešķīra Ilgonim Vilkam ar Saules aptumsuma kolāžu. Ekspertu komentārs: "The image presents a sharp composite of partial and total phases of the 2017 August solar eclipse.  There is excellent detail in the solar corona and prominences are visible around the limb at the total phase."

Otrajā vietā eksperti ierindoja Agņa Rudzīša darbu "Trijstūra galaktika M33", komentējot "This sharp deep sky portrait shows beautiful spiral galaxy M33.".

Trešajā vietā iekļuva Artis Leinišs ar darbu "Lielais Magelāna Mākonis ar Tarantula miglāju" - "This image covers the southern sky’s Large Magellanic Cloud and the Tarantula nebula, a giant star forming region."

Savukārt skatītājiem tuvāka izrādījās Arta Leiniša fotografētā Andromedas galaktika, kura ieguva visvairāk balsu.

Otrajā vietā skatītāji jau vairs nekādi nevarēja izšķirties, kurš darbs ir skaistāks un tādejādi ir 3 otrās vietas.

  • Ilgonis Vilks "Saules aptumsuma kolāža"
  • Estere Savicka "Pelnu gaisma"
  • Agnis Rudzītis "Trijstūra galaktika M33"

Arī trešās vietas skatītāju balsojumā ir trīs.

  • Ilgonis Vilks "Mēness robotā mala"
  • Agnis Rudzītis "Mēness"
  • Artis Leinišs "Lielais Magelāna Mākonis ar Tarantula miglāju"

Liels paldies visiem, kas uzdrošinājās iesniegt savus darbus. Novēlam turpināt lūkoties sev apkārt un jo īpaši uz augšu, pamanot skaisto un neparasto, iemūžināt redzēto un iepriecināt citus ar savu devumu.

Turiet fotoaparātus gatavībā, pavasarī atkal būsim klāt ar kārtējo konkursu. Šoreiz noriskēsim un pievienosim arī video kategoriju (ir vērts jau sākt trenēties).

Skaidras debesis!

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!