ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

StarParty #8 aiz muguras, dodamies tālāk uz Marsu!


Publicēts: 23.09.2012

2012. gada 22. septembris ir aiz muguras. Veiksmīgi ir sagaidīts rudens un aizvadīts StarParty #8, kas noritēja zem vienota Mēness. Kopā ar tūkstošiem cilvēku visā pasaulē mēs aizvadījām Starptautisko Mēness vērotāju nakti un pieminējām Nīlu Ārmstrogu.

Kā jau ierasts, debesis mums nemaz netraucēja klausīties lektoros un vērot gaismas spēles Aivja Meijera vadītajos fizikas eksperimentos.

Jāsaka, ka šis StarParty vēsturē ieies ar dažiem interesantiem tehnoloģiskajiem jauninājumiem un dažiem "darījām to pirmo reizi". Pirmo reizi daži lektori uzstājās attālināti, kā arī pirmo reizi lekcijas bija skatāmas tiešraidē Youtobe.

Pasākumu atklāja Ints Ķešāns, kurš, kā staigājoša enciklopēdija pastāstīja ļoti daudz interesantu faktu par pieticīgo Nīlu Ārmstrongu, kuram liktenis bija lēmis kļūt par pirmo cilvēku uz Mēness. Atceries, ka pieminēt viņu varam, palūkojoties uz Mēnesi un piemiedzot ar aci.

Otrajā lekcijā diplomētā ģeogrāfe Signe Mikulāne mūs iepazīstināja ar Mēness un Zemes attiecībām, kā tās izpaužas un arī neizpaužas. Signe bija viens no tiem lektoriem, kas runāja attālināti, jo šobrīd iegūst doktora grādu Vācijā.


Nākamā lektore arī uzstājās virtuālajā vidē, bet tas netraucēja nedz klausītājiem nedz bioloģei Ilzei Dimantai paceļot noslēpumainajā Mēness ietekmes sfērā. Jautājums, vai Mēness un kā tieši ietekmē cilvēkus un dzīvniekus, kļuva skaidrāks, bet joprojām tiek pētīts, tādēļ mēs kādreiz noteikti pie tā vēl atgriezīsimies.

 

Andis Zariņš plaši un detalizēti izklāstīja Mēness ilūzijas fenomenu un iespējamos tā veidošanās skaidrojumus. Viens ir skaidrs, nākamreiz, kad redzēsim lielu Mēnesi pie horizonta, pamēģināsim to paņēmienu, ar kuru šo ilūziju varot novērst.


Ar ļoti plašu un faktiem bagātu priekšlasījumu uzstājās Ilmārs Bite. Apbrīnojami, cik daudz domātāju ir bijuši kādas idejas pirmie paudēji, pirms tās kļuva par zinātniski apstiprinātu faktu!

 

Noslēdzošo lekciju vadīja Edmunds Andersons, kurš dalībniekiem palīdzēja ne tikai izprast, kas ir mūzika, iepazīt slavenākos Mēness atskaņotājus, bet arī pašiem piedalīties Mēness mūzikas tapšanā.


Pasākuma noslēgumā ar gaismām spēlējās un citu acis mānīja Aivis Meijers. Tik daudz triku slēpjas aiz fizikas likumiem!

Vēlreiz liels paldies visiem lektoriem un klausītājiem, ka, par spīti Mēnesim un zvaigznēm, kas slēpās aiz pelēko mākoņu segas, nenobijāties un piedalījāties Baltijā vienīgajā Mēness vērotāju pasākumā. Lai arī nācās Mēnesi vērot virtuāli, varam droši teikt, ka dziļi un rūpīgi ielūkojāmies, kas tam aiz ādas.

Ceram, ka noskaidrojāt daudz jauna un interesanta, tikāties ar līdzīgi domājošiem, guvāt atziņas un ierosmi jauniem meklējumiem.

Gaidīsim jūs atkal! Nākamais StarParty, kas būs jau devītais pēc kārtas, notiks 2013. gada 13. aprīlī. Visi kopā dosimies uz sarkano planētu un pavadīsim vakaru Marsa ēnā. Protams, kā ierasts, cerēsim arī uz skaidrām debesīm!

Komentāri

  1. Martins tieši 23.09.2012 domāja šādi:

    Ļoti labs pasākums. Paldies Annai un Arnim!

  2. Igors tieši 23.09.2012 domāja šādi:

    Tā kā nevarēju tikt uz pasākumu, tad jauks pārsteigums bija tas, ka varēja to vērot tiešraidē!!!

  3. Iveta tieši 23.09.2012 domāja šādi:

    Paldies par iespēju piedalīties StarParty #8 attālināti.

  4. Puslitrs tieši 23.09.2012 domāja šādi:

    Nu redz cik jauki! Liels paldies par video, malači!

  5. NixN tieši 24.09.2012 domāja šādi:

    Man ar šoreiz pasākums izpalika :(
    Par lekciju video liels paldies !!!






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!