ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

StarParty #13 jeb "Gaisma" jau šodien


Publicēts: 11.04.2015

Apvienoto Nāciju ģenerālā asambleja 2013.gada 20.decembrī pieņēma lēmumu 2015.gadu pasludināt par Starptautisko gaismas un uz gaismu balstīto tehnoloģiju gadu (IYL 2015). Astronomija nav iedomājama bez gaismas dažādās tās izpausmēs, tādēļ 2015. gada pavasara StarParty veltīsim šai plašajai tēmai, cenšoties saskatīt un uztvert gaismu.

2015. gada 11. aprīlī observatorijā viesosies dažādi "gaismas speciālisti", lai iepazīstinātu klausītājus ar to, kas ir gaisma un kā tā tiek izmantota gan astronomijā, gan ārpus tās. Atļausimies palūkoties gan uz gaismu visai tradicionāli, gan pavisam neparasti.

Kad: 2015. gada. 11. aprīlis (sestdiena)

Kur: SIA StarSpace observatorijā Suntažos

Cikos: reģistrācija jau no 14:00, bet lekcijas un citi priekšnesumi sāksies 15:00

Programmā:

  • 15:00-15:40 Ģeodēzijas inženieris Aivis Meijers no Latvijas Univeristātes Astronomijas Institūta fundamentālās ģeodinamiskās stacijas pastāstīs par gaismu un lāzerlokācijas stacijas darbu
  • 16:00-16:40 Pārstāvji no Kosmosa klastera dalībnieka, kompānijas "Eventech" pastāstīs par precizitāti gaismas ceļojuma laika mērīšanā.
  • 17:00-17:40 Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvis izgaismos Latvijas un Eiropas Kosmosa aģentūras jautājumus
  • 18:20-19:00 Eclipse Tour komanda pastāstīs par Saules aptumsuma vērošanu balto lāču sabiedrībā.
  • 19:20-20:00 Dabas fotogrāfs un biologs Māris Kundziņš ievadīs mūs gaismas un fotogrāfijas pasaulē.
  • 20:20-21:00Tēlniece Gundega Evelone atklās mums gaismu mākslas pasaulē.

Liels paldies visiem, kas atbalsta šo pasākumu esamību ar saviem ziedojumiem!

Mīļi aicināti piedalīties lielu un mazu teleskopu īpašnieki. Jūsu ieguldījums ir jo īpaši nozīmīgs, jo sniedzat vērtīgu praktisku informāciju un iedvesmu tiem, kuri vēl nav sadūšojušies iegādāties vairāk vai mazāk jaudīgu "tālskati".

Apmeklētāji varēs iepazīties ar observatoriju un tajā uzstādīto tehniku, komunicēt ar līdzīgi domājošajiem, iegūt jaunus draugus un cīņas biedrus. Labos laikapstākļos tiks vērts vaļā 16'' teleskopu sargājošais kupols un pētīsim tobrīd redzamos debesu objektus, tai skaitā arī strīpaino milzi Jupiteru un mākoņos tīto Venēru.

Labos laikapstākļos socializēšanos varēs realizēt arī pie ugunskura. Diennakts gaišajā laikā varēsiet socializēties arī ar lauku sētas pārstāvjiem, piemēram, taisīt selfijus ar aitu.

Kā ierasts, par jūsu vēderu labsajūtu rūpēsies kafejnīca Leningrad. Būs pieejami gan siltie, gan aukstie dzērieni. Apmeklētājiem būs iespējams iegādāties arī siltos ēdienus visa pasākuma garumā.

Varēsiet iegādāties suvenīrus!

Plānots, ka lekcijas varēs klausīties/skatīties arī tiešsaistē, kā arī pēc tam tās būs pieejamas StarSpace Youtube kanālā.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!