ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

StarParty #12 jeb "Visuma iekarotāji"


Publicēts: 5.09.2014

2014. gada 12. aprīlī laidām raķetes, noskaidrojām, ko nozīmē fotografēt galaktikas, ķert radiobalsis un lidināt balonus. Tā kā esam pa šķirbiņu palūkojušies uz plašo amatierisma pasauli, 2014. gada 6. septembrī, StarParty #12 laikā aicinām visus spert soli tuvāk profesionālajam darbam ar kosmosu saistītajās nozarēs.

2014. gada 6. septembrī ar Latviju saistītie astronomi un kosmosa tehnoloģiju nozaru pārstāvji ļaus mums iejusties profesionāļu ādā. Varēsiet noskaidrot, kādēļ viņi ir izvēlējušies darbu šajā interesantajā un progresīvajā nozarē. Tā kā skolas un studiju gaitas būs tikai sākušās, aicināsim arī dažu augstskolu pārstāvjus (un ne tikai) pastāstīt, kā ar astronomiju un kosmosa tehnoloģijām saistītas profesijas iespējams apgūt konkrētajās augstskolās.

Kad: 2014. gada. 6. septembris (sestdiena)

Kur: SIA StarSpace observatorijā Suntažos

Cikos: reģistrācija jau no 14:00, bet lekcijas un citi priekšnesumi sāksies 15:00

Programma (iespējamas nelielas nobīdes lekciju garumos, ņemot vērā klausītāju interesi un uzdotos jautājumus):

Amara GrapsAmara Graps (15:00-15:30)
Latvijas universitātes vadošā pētniece un Planetārās Zinātnes institūta (PSI) vecākā zinātniece
Amaras Grapas vairāk nekā 30 gadus ilgo karjeru varētu raksturot kā "tikai un vienīgi astronomija". Zinātniece, kuras saknes meklējamas Latvijā, šobrīd dzīvo un strādā Latvijas universitātē, vienlaicīgi piedaloties tādās nozīmīgās un pazīstamās misijās kā Rosetta, Cassini, Dawn un New Horizons.

Dainis DraviņšDainis Draviņš (15:40-16:00)
Astronomijas interese sākās par to lasot, vēlāk kā amatieris varēju lepoties ar savu 8-cm teleskopu. Mācoties fiziku universitātē dzimtajā Zviedrijā, studijās iekļāvu arī astronomiju. Arī esmu studējis Kalfornijas Tehnoloģiju Institūtā Pasadenā (Losandželosā) bet pašlaik strādāju kā astronomijas profesors Lundas universitātē, Zviedrijas dienvidos. Esmu arī iesaistījies astronomiskos darījumos vairākviet Latvijā, Igaunijā, Lietuvā.
Un ko teikt par saistību ar Visumu? Varbūt to, ka ja agrāk zinātniskā fantastika ļāva izjust sajūtu izbrīnu, tagad to pašu varu izjust jau ejot uz darbu…

Dmitrijs DocenkoDmitrijs Docenko (16:30-17:00)
Absolvējis LU Fizikas un matemātikas fakultātes Fizikas nodaļu. Izstrādnes inženieris „Bruker AXS”, Karlsrūhē, Vācijā.
Pēc dalības astronomijas olimpiādē 11. klasē nolēmu, ka astronomija ir man pietiekami interesanta, lai nodarbotos ar to profesionāli. Līdzdalība LU astronomijas pulciņā tikai pastiprināja šo pārliecību. Vienīga iespēja studēt astronomiju Latvijā bija Fizikas nodaļa Latvijas Universitātē, kas piedāvāja pusgada astronomijas kursu.
Tāpat kā arī daži citi studiju virzieni, studijas fizikā dod ne tikai zināšanas, bet arī domāšanas un analīzes paņēmienus, un tie bieži vien ir vismaz tikpat vērtīgi, kā iegūtās zināšanas, kas arī rodas šo paņēmienu pielietošanas rezultātā.

Andris SlavinskisAndris Slavinskis (17:10-17:30)
Es esmu trešā kursa fizikas doktorants Tartu Universitātē un jaunais pētnieks Tartu observatorijas kosmosa tehnoloģiju nodaļā.
ESTCube-1 palaišana bija vissaviļņojošākais notikums, īpaši brīdis, kad saņēmām pirmo bākas signālu. Kādēļ ir nepieciešama zinātne, tehnoloģiju attīstība un kosmosa pētniecība? Cilvēce nodarbojas ar pētniecību, jo cilvēkiem ir tieksme izzināt dabu, kā arī mēs vēlamies, lai mūsu dzīves tiktu atvieglotas, un ir arī daudzi cilvēki, kas vēlas padarīt pasauli labāku. Mūsdienās vēl vairāk kā jeb kurā citā laika posmā zinātnes attīstība nav iedomājama bez tehnoloģiju attīstības un otrādi.

Kaspars KalniņšKaspars Kalniņš (18:00-18:30)
Pirmais Latvijas stažieris Eiropas Kosmosa Aģentūrā, Materiālu un tehnoloģiju divīzijā. Sadarībā ar DLR un Airbus Defence and Space pētījumi kompozīto konstrukciju nestspējas novērtēšanai jaunas paaudzes nesējraķetēm.
 
 
 
 
 

Ilgonis Vilks Ilgonis Vilks (18:40-19:00)
Pedagoģijas doktors, fizikas maģistrs, Latvijas Universitātes Astronomijas institūta pētnieks, Latvijas Universitātes Zinātņu un Tehnikas vēstures muzeja direktors
"Par astronomijas fanu mani padarīja Kohouteka komēta 1973. gadā. Skats uz komētu teleskopā bija neaizmirstams. Savu izdarīja arī kāds ķircinošs onkulis, kurš uzdeva jautājumus, uz kuriem tobrīd nevarēju atbildēt. Bet es apņēmos atrast atbildes. Tās turpinu meklēt vēl šobaltdien... Vēlāk manas intereses paplašinājās astronomijas mācīšanas un dabaszinātņu popularizēšanas virzienā. Tomēr  vēl arvien astronomija ir pamatā visam, ko daru."

Ints ĶešānsInts Ķešāns (19:10-19:40)
Informācijas technoloģiju speciālists un astronomijas entuziasts.
Interese par astronomiju izauga no bērnu dienu aizraušanās ar zinātniskās fantastikas literatūru. Vēlēšanās saprast un izskaidrot grāmatās izklāstītos fantastikas konceptus un parādības pārvērtās visnotaļ veselīgā tīņa interesē par astronomiju un citām ar kosmosu saistītām lietām. Zinātkāres apmierināšanai nācās iesaistīties pulciņos, vērot debesis, apmeklēt sapulces. Lai arī par profesionālu astronomu neesmu kļuvis, tomēr interese ir saglabājusies līdz pat šim brīdim un patlaban viens no maniem hobijiem ir akadēmiskas astronomijas studijas.

Mīļi aicināti piedalīties lielu un mazu teleskopu īpašnieki. Jūsu ieguldījums ir jo īpaši nozīmīgs, jo sniedzat vērtīgu praktisku informāciju un iedvesmu tiem, kuri vēl nav sadūšojušies iegādāties vairāk vai mazāk jaudīgu "tālskati".

Apmeklētāji varēs iepazīties ar observatoriju un tajā uzstādīto tehniku, komunicēt ar līdzīgi domājošajiem, iegūt jaunus draugus un cīņas biedrus. Labos laikapstākļos tiks vērts vaļā 16'' teleskopu sargājošais kupols un pētīsim tobrīd redzamos debesu objektus, tostarp arī Mēnesi, kura vērošanā piedalīsies vēl daudzi cilvēki visā pasaulē, jo 2014. gada 6. septembris ir izsludināts par Starptautisko Mēness vērotāju nakti.

Labos laikapstākļos socializēšanos varēs realizēt arī pie ugunskura. Diennakts gaišajā laikā varēsiet socializēties arī ar lauku sētas pārstāvjiem, piemēram, taisīt selfijus ar aitu.

Kā ierasts, par jūsu vēderu labsajūtu rūpēsies kafejnīca Leningrad. Būs pieejami gan siltie, gan aukstie dzērieni. Apmeklētājiem būs iespējams iegādāties arī siltos ēdienus visa pasākuma garumā.

Varēsiet iegādāties suvenīrus!

Plānots, ka lekcijas varēs klausīties/skatīties arī tiešsaistē, kā arī pēc tam tās būs pieejamas StarSpace Youtube kanālā.

Tie, kuri labprāt ierastos ar sabiedrisko transportu, nakšņošanai var numuriņus rezervēt viesu mājā "Sajūtu dārzs". Ir pieejami divi numuriņi, kur vienā ir 6 gultasvietas (kas gan var būt foršāks par jautru, vienādi domājušu kompāniju), bet otrā - 8 (šajā pieejama arī virtuvīte). Cena no vienas galviņas - 10 EUR (-10% tiem, kas ieradīsies ar StarParty #12 dalības sertifikātu). Cenā ietilpst arī vieglas brokastis (kafija/tēja un bulciņas). Rezervācijas piesakiet savlaicīgi, jo vietu, kā nojaušat, nav daudz. Zvanīt 20383864 (Monika Ziemele).

Savukārt tiem, kas pamostoties nākamajā rītā vēlas apmeklēt otro augstāko ozolu Latvijā, rekomendējam rezervēt numuriņu Turbu viesnīcā "Četri vēji". Turbas atrodas skaistā vietā, mežu ielokā, kur harmoniski saplūst lauku daba un pilsētas komforts. Par numuru pieejamību un citiem iespējamajiem servisa papildinājumiem interesējieties savlaicīgi.

Komentāri

  1. howitzer tieši 11.08.2014 domāja šādi:

    Vai šim pasākumam ir iepriekš jāreģistrējas, vai var vienkārši ierasties pasākuma dienā bez iepriekšējas pieteikšanās?

  2. Redaktors tieši 11.08.2014 domāja šādi:

    Oficiāli ir atļauts "nokrist kā sniegam uz galvas" sev vēlamajā un iespējamajā laikā. Pēc kāda laika publiskosim arī aptuveno lektoru uzstāšanās kārtību, tā kā varēs arī izvēlēties, kad ierasties.

  3. jules tieši 25.08.2014 domāja šādi:

    Vai šis pasakums ir piemerots berniem? 10, 8 un 6 gadi?
    Paldies!

  4. Redaktors tieši 27.08.2014 domāja šādi:

    Grūti pateikt, jo bērni nav vienādi. Īpaši bērniem veidotu atrakciju nav, ja neskaita iespēju aplūkot lauku sētas iemītniekus un pavadāt aitu, kas pavasarī kļuva par top akciju jaunāko apmeklētāju vidū.

    Tomēr šis jautājums sniedza iedvesmu nākamā rudens StarParty tēmai. Tad pilnībā pievērsīsimies bērniem.

  5. Edgars tieši 28.08.2014 domāja šādi:

    Jūs neplanojat organizēt kādu autobusu, kurš aizvēdis cilvēkus tur un vakarā atpakaļ? No observatorijas pēc pasakuma nevar nokļūt atpakaļ uz Rīgu ar sabiedrisko transportu...

  6. Redaktors tieši 29.08.2014 domāja šādi:

    Autobuss būtu jauki, bet autobusa mums nav. Pagaidām gan jāsaka, ka līdz šim ir veiksmīgi strādājuši šādi variant:
    a) sameklēt vedēju no citu interesentu pulka;
    b) sarunāt guļamvietu uz vietas (guļammaiss jāņem līdzi, baisas ērtības netiek garantētas)

  7. Andis tieši 3.09.2014 domāja šādi:

    Vai ir jau zināma runātāju secība un uzstašanās laiki? Jeb kā rakstā minēts, tādā secība arī būs bez laika kontroles?

  8. Redaktors tieši 3.09.2014 domāja šādi:

    Secību sakārtojām un pielikām aptuvenos laikus. Tie gan var mainīties, atkarībā no klausītāju intereses un uzdoto jautājumu apjoma.

  9. Raivo tieši 7.09.2014 domāja šādi:

    Liels paldies par vakardienas StarParty! Bija forši. Ieguvu vērtīgu info par must-have literatūru. Ja darbs atļaus, noteikti piedalīšos arī nākošajā StarParty.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!