ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Atskats uz StarParty #4 un konkursa rezultāti


Publicēts: 3.10.2010

Vakar, 2. oktobrī StarSpace observatorijā Suntažos noritēja kārtējais Starparty, kas bija jau ceturtais pēc kārtas. Lai arī laikapstākļi mūs piemānīja, un zvaigznes viltīgi izlīda no mākoņu aizsega pēc pusnakts, apmeklētājiem laika garlaikoties nebija.

Pasākums šogad bija vēl plašāk apmeklēts nekā citus gadus. Kā jau viens no apmeklētājiem izteicās, nākamajam StarParty #5, kurš notiks 2011. gada 9. aprīlī un tiks veltīts pirmā cilvēka lidojuma kosmosā 50. gadu jubilejai, tiks gatavots ne tikai plašāks pasākumu klāsts, savlaicīga reģistrācija, siltās pusdienas/vakariņas, bet arī plašākas telpas.

Paldies lektoriem par stāstījumu, teleskopu īpašniekiem par uzņēmību vest savas dārgās ierīces līdz Suntažiem, un arī Aivim par eksperimentiem. Paldies ikvienam, kurš ieradās, līdzi vezdams vēlmi uzzināt kaut ko jaunu, ieraudzīt kaut ko neparastu un iepazīties ar citiem līdzīgi domājošiem.

Šogad pasākuma laikā tika paziņoti arī 2010. gada konkursa rezultāti. Fotokonkursā piedalījās 18 autori ar 35 darbiem. Bērnu zīmējumu konkursam tika iesūtīti 16 darbi, no kuriem divi zīmējumi atceļojuši no Murmanskas.

Balsojuma rezultātā un nevienam speciālistam neiebilstot, tika noskaidroti fotokonkursa uzvarētāji četrās kategorijās. Tā kā uz StarParty #4 neviens no uzvarētājiem ieradies nebija, balvas tiks nodotas vai nu personīgi, vai nosūtītas pa pastu.

Sudrabaino mākoņu kategorijā uzvarēja Ivo Dinsbergs. Attēls lieliski parāda sudrabaino mākoņu specifiskās īpašības. Otrajā vietā Jāņa Šatrovska mākoņi, bet trešajā - Gata Šķilas Rīgas ainava un vēl vieniJāņa Šatrovska fotografētie sudrabainie.

Atmosfēras parādību kategorijā visvairāk balsu savāca Jānis Šatrovskis. Pārskaitījām balsis divreiz... tiešām zibens, nevis ziemeļblāzma. Otrajā vietā tikusi šī paša autora ziemeļblāzma. Trešajā vietā atkal Jānis Šatrovskis un vēl viena ziemeļblāzmas fotogrāfija.

Plaša lauka fotogrāfiju kategorijā sīvā cīņā uzvarēja arī Jānis Šatrovskis ar Piena Ceļa ainavu, kurā labi redzama mūsu kaimiņiene - Andromēdas galaktika. Tikai četas balsis no pirmās vietas šķīra Kristapa Biruma darbu ar ziemīgo ainavu un zvaigžņu atstātajiem ceļiem. Trešo vietu ieguva Kristaps Meņģelis ar planētu un zvaigžņu ceļiem.

Visuma objektu kategorijā ar pārliecinošu balsu pārsvaru Andris Rudzinskis ieguva pirmo vietu ar Andromēdas galaktikas portretu. Otrajā vietā ar gandrīz uz pusi mazāku balsu skaitu ierindojās Andra Rudzinska fotografētais Ziemeļamerikas miglājs. Trešo vietu iekaroja Jāņa Šatrovska Andromēdas galaktika.

Mūsu draugi no Saules muzeja izvēlējās savu favorītu no atmosfēras parādību kategorijā iesūtītajiem darbiem. Specbalvu no Saules muzeja saņems Evija Zača, kuras darbā redzami krēslas stari.

Bērnu zīmējumu konkursu vērtēt bija ļoti grūti, jo vecuma diapazons bija ļoti plašs. Tādēļ diplomus par dalību konkursā nosūtīsim visiem dalībniekiem, ieskaitot censoņiem no tālās Murmanskas. Ļoti liels paldies visiem, kuri uzdrīkstējās zīmēt!

Kategorijā "Komēta nāk" pirmā vieta tika piešķirta Ritai Kurelei.

Savukārt "Ko es darītu uz Marsa" darbus izvērtējot, kā uzvarētājs tika izvēlēts darbs, kuru zīmējusi 6 gadus vecā Панченко Анастасия no Murmanskas.

Nu un protams, aizmirsti netika arī uzcītīgie balsotāji, kuri negulēja dienām un naktīm, lai savus favorītus noturētu virs ūdens. StarParty #4 laikā neatkarīga, balsojumā neiesaistījusies, konkursā nepiedalījusies persona no "urnas" izvilka vienu lapiņu, uz kuras bija rakstīts "Komka". Ar šo personu mēs sazināsimies un nodosim balvu.

Lai gan nākamais StarParty būs tikai 2011. gada 9. aprīlī, aicinām braukt ciemos arī pirms tam. Ja vakarā rodas nepārvarama vēlme pavērties zvaigznēs un laikapstākļi ir atbilstoši, zvaniet (29120445). Tēju uzvārīsim!

Lai skaidras debesis!

Komentāri

  1. Guigo tieši 4.10.2010 domāja šādi:

    uzvarētājiem tiešām krutas bildes,
    nez kad es kko tādu spēšu iemūžināt.. :)

  2. Andris Budrēvičs tieši 4.10.2010 domāja šādi:

    Lai gan mums tā arī neizdevās ielūkoties tumšajās debesīs, pasākums tik un tā bija ļoti interesants. Mūsu ģimenei šāds pasākums par "astro" tēmu bija pirmais. Tādēļ viss redzētais un dzirdētais bija jauns un interesants. Liels paldies visiem organizatoriem par jauko pasākumu.

  3. DejaVu tieši 4.10.2010 domāja šādi:

    Radās interese par iespaidīgā izmēra bildēm/plakātāiem, kas bija redzami uz lekciju telpas sienām (Andromēda, Saules sitēma u.tml.) Kur tādus var iegādāties?

  4. Jānis Rudzinskis tieši 4.10.2010 domāja šādi:

    Apsveicu visus konkursa dalībniekus!!! Bildes bija lieliskas!!! Paldies konkursa organizētājiem! Aicinu biežāk un vairāk rīkot dažādus konkursus!!!

  5. DejaVu tieši 9.10.2010 domāja šādi:

    Varbūt Kāds tomēr zin, kur var iegādāties bildes/plakātus, kas bija redzami uz lekciju telpas sienām (Andromēda, Saules sitēma u.tml.)?

  6. Redaktors tieši 9.10.2010 domāja šādi:

    Šos mēs vedām no Eiropas Astrofesta Londonā. Ja esi ar mieru gaidīt, varam šo to atvest no nākamā.

  7. Deja Vu tieši 10.10.2010 domāja šādi:

    Skaidrs. Biju cerējis uz kāda internetveikala resursu.
    Ja līdz tam (2011.marts, laikam) neizdosies atrast, labprāt izmantotu iespēju.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!