ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Palīdzi uzdrošināties!


Publicēts: 9.06.2008

Jauniešu grupa sešu cilvēku sastāvā 14. jūlijā sāks nepilnu mēnesi ilgu ekspedīciju caur Kazahstānu uz Novosibirsku ar automašīnām UAZ, tautā pazīstamām arī kā "bobikiem". Brauciena maršruts ir Rīga - Kaspijas jūra - Arāla jūra - Baikonūra kosmodroms - Novosibirska - Rīga. Kopā jānobrauc ap 11000 kilometru, no tiem vairāk kā trešdaļa - pa Kazahstānas ceļiem un neceļiem. Ekspedīcijas galvenais mērķis ir šī gada 1. augustā Novosibirskā novērot pilnu Saules aptumsumu, kurš būs vistuvāk novērojamais pilns Saules aptumsums nākamajos 20 gados.

Ceļš ir tāls un ilgs un līdzekļi vajadzīgi daudz, tādēļ ekspedīcijas dalībnieki vēlas atrast uzņēmumus, kas būtu ieinteresēti šādā pasākumā un spētu braucienu finansiāli vai materiāli atbalstīt. Idejiski šo pasākumu atbalsta Latvijas Astronomijas biedrība un Latvijas Automobiļu federācija, kurai ir sabiedriskā labuma statuss, tādēļ ziedošana šai ekspedīcijai varētu dot arī papildus labumu uzņēmumam. Visi ziedotāji tiks publicēti arī ekspedīcijas mājaslapā un atspoguļoti rakstos un videomateriālos par šo pasākumu medijos. Bez visa tā ekspedīcijas dalībnieki ir gatavi uzklausīt uzņēmumu idejas, par citām lietām, ko varētu sniegt pretī.

Jau pēc ekspedīcijas idejas rašanās bija skaidrs, ka tā nebūs viegla - kā izteicās viens no dalībniekiem - "Būs dārgi, būs skarbi, būs liela dimba, taču šie vārdi skan kā mūzika".

Ekspedīcijas galvenais mērķis ir šī gada 1. augustā Novosibirskā novērot pilnu Saules aptumsumu, kurš būs vistuvāk novērojamais pilns Saules aptumsums nākamajos 20 gados. Nākamajā gadā vēl vienu būs iespējams novērot Ķīnā un Indijā, taču pēc tam vismaz 20 gadu Eirāzijas kontinentā nevienu pilnu Saules aptumsumu redzēt nevarēs.

Ekspedīcijas dalībnieki paredzējuši brauciena laikā nakšņot teltīs vai pie vietējiem iedzīvotājiem, pa ceļam tiks iepazīta Krievijas un Kazahstānas kultūra un apskatītas šo valstu interesantākās vietas. Ekspedīcijas maršrutā iekļautas divas slēgtās jūras: lielākais pasaules ezers, Kaspijas jūra, un arvien sarūkošā Arāla jūra, kas kopš 1960.gada izžūstot zaudējusi vairāk kā 75% sava apjoma . Īpaši aizraujošs būs joprojām ir svarīga Krievijas militārā objekta, Baikonūra kosmodroma, apmeklējums. No šīs vietas 1957. gadā tika dots starts pirmajam Zemes mākslīgajam pavadonim, 1961. gadā - Jurija Gagarina kosmosa kuģim, un arī mūsdienās tas ir punkts, no kurienes tiek palaists visvairāk kosmisko aparātu.

Pasākuma Internet lapā http://www.flashmob.lv/eclipse/ tiks atspoguļota jaunākā informācija par sagatavošanās darbiem, kā arī ziņas par notikumiem brauciena laikā.

Kontaktinformācija: Agnese Zalcmane, agnese.zalcmane at gmail.com, mob. tālr. 26757157

Komentāri

  1. cydonia tieši 9.06.2008 domāja šādi:

    nu vienkārši malači! ceru ka viss izdosies. gaidīsim reportāžas.

  2. Redaktors tieši 17.07.2008 domāja šādi:

    Sekojiet līdzi braucienam - http://twitter.com/eclipsetour






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!