ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Tērējam uz nebēdu, dzīvojot taupīgāk


Publicēts: 1.12.2017

Laika posmā no 2012.gada līdz 2016.gadam mākslīgā apgaismojuma izgaismotās platības katru gadu palielinās par aptuveni 2%. Starptautiska pētnieku grupa uzskata, ka tās ir absurdas sekas energoefektīvākajam un lētākajam LED apgaismojumam. Tā vietā, lai saglabātu apgaismojumu agrākajā apjomā, kāds bija pieejams pirms LED uzstādīšanas, nereti ieekonomētie līdzekļi tiek izmantoti papildus apgaismojuma uzstādīšanai. Tādejādi ne tikai netiek ekonomēti līdzekļi un energoresursi, bet arī būtiski pieaug mākslīgā apgaismojuma intensitāte un platības.

"Lielas cerības tika liktas uz to, ka LED apgaismojums samazinās energopatēriņu, bet mēs redzam, ka iekonomētie līdzekļi tiek izmantoti, lai uzstādītu papildus apgaismojumu," pastāstīja profesors Kevins Gastons no Ekseteras universitātes. "Tas novērojams ne tikai jaunattīstības valstīs, bet arī attīstītajās, piemēram, Lielbritānijā. Mūsdienās tā ir liela problēma atrast Eiropā vietu, kur mākslīgais apgaismojums nepiesārņo debesis."

Mērījumi tika iegūti ar VIIRS instrumentu, kas uzstādīts uz NOAA piederošā satelīta Suomi-NPP. Tas darbojas kopš 2011.gada oktobra, tādejādi zinātniekiem tagad ir pieejami precīzi mērījumi par mākslīgās gaismas intensitāti viļņu garuma diapazonā no 500 līdz 900 nm. Lai arī VIIRS nedarbojas visā diapazonā, kuru izstaro jaunākās paaudzes LED spuldzes, iegūtie dati liecina, ka mākslīgā apgaismojuma apjoms uz Zemes turpina palielināties.

IGB (Leibniz-Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries) ir izstrādājuši vienkāršus ieteikumus, lai samazinātu gaismas piesārņojumu, kas mūsdienās tiek uzskatīts par vienu no kaitīgajiem piesārņojuma veidiem, kas atstāj ietekmi ne tikai uz debesu kvalitāti, bet būtiski pasliktina dzīvotnes kvalitāti dzīvajai radībai, tai skaitā arī cilvēkam.

Publikācija ir brīvi pieejama. Īpaši rekomendējama tiem, kas apsver papildus apgaismojuma izvietošanu.

University of Exeter, Leibniz-Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries, Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA-CSIC)

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!