ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Supermēnešu parāde


Publicēts: 11.07.2014

Vienu vai vairākas reizes gadā medijos parādās raksti par gaidāmo supermēnesi, kas spēj izraisīt cunami, zemestrīces un citas katastrofas. 2013. gadā šis "trakums" iestājās jūnijā. Cilvēki devās ārā pilnmēness laikā, lai censtos ieraudzīt "supermēnesi", kurš bija aptuveni par 14% lielāks un par 30% spožāks nekā citi pilnmēneši 2013. gadā. Vai 2014. gadā arī gaidāms "supermēness"? Jā. Ne tikai viens, bet veseli trīs pēc kārtas - 12. jūlijā, 10. augustā un 9. septembrī.

Lai saprastu, kādēļ veidojas šādas situācijas, kad Mēness izmērs debesīs ir mainīgs, jāatceras, ka Mēness orbīta nav perfekts aplis, bet gan elipse. Tādēļ ir brīži, kad Mēness atrodas tuvāk Zemei jeb perigejs, un brīži, kad tālāk jeb apogejs. Perigejā Mēness atrodas par aptuveni 50 000 km tuvāk nekā apogejā. Kad pilnmēness iekrīt perigejā, to dēvē par "supermēnesi".

2014. gadā pilns Mēness atradīsies perigejā trīs pilnmēnešus pēc kārtas. 12. jūlijā un 9. septembrī pilnmēness iestāsies tajā pašā dienā, kad Mēness atrodas perigejā, bet 10. augustā - tajā pašā stundā, kad Mēness sasniegs perigeja punktu. Tādēļ 10. augustu varam dēvēt par ekstra-supermēnesi.

Tomēr neceriet, ka ar aci šo efektu pamanīsiet. Pilns Mēness izskatīsies spožs un liels kā parasti. Vislabāk atšķirību novērot, nofotografējot kādu no "supermēnešiem" un pēc tam nofotografējot ar tādiem pašiem uzstādījumiem vai nu pilnu Mēnesi apogejā, vai arī reizē, kad Mēness neatrodas perigejā. Salīdzinot Mēnesi abās fotogrāfijās, starpība būs acīmredzama.

Lai arī vizuāli šie trīs pilnmēneši neatšķirsies no citiem, atcerieties, ka pilnmēness laikā vislabāk izpaužas milzu Mēness ilūzija. Pavērojiet Mēness ausmu. Pie horizonta Mēness šķitīs sevišķi liels. Atkarībā no atmosfēras sastāva, arī tā krāsa var variēt no maigi dzeltenas līdz pat ķieģeļsarkanai. Ja krāsa ir fizikālu procesu rezultāts, tad izmērs pie horizonta tiek skaidrots ar cilvēka uztveres īpatnībām.

Tātad, atzīmējiet kalendārā 12. jūliju, 10. augustu un 9. septembri, lai izietu vakarā ārā un baudītu supermēness gaismu.

NASA

Komentāri

  1. Māris tieši 11.07.2014 domāja šādi:

    Paldies, ļoti interesanti

  2. Andis tieši 12.07.2014 domāja šādi:

    cikos mēness lec un cikos riet? kur to var uzzināt?

  3. nelabojams tieši 12.07.2014 domāja šādi:

    Maza, bet burvīga programmiņa QuickPhase Pro ļauj uzzināt fāzi, pozīciju, lēktu, rietu un vēl šo to. Nav gluži bezmaksas, bet man nebija žēl tos nedaudzos eiro.

  4. Redaktors tieši 12.07.2014 domāja šādi:

    Ja eiro tomēr ir žēl, tad šī lapa var palīdzēt - http://www.timeanddate.com/moon/latvia/riga






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!