ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saules vērotāji pie Saules akmens


Publicēts: 2.08.2008

Palūkojoties šodien debesīs, šķiet, ka vakar pār Latviju izpaudās pati Dieva labvēlība, lai ikviens interesents varētu pavērot saistošu astronomisko notikumu - daļēju Saules aptumsumu. Arī StarSpace piedalījās šādā vērošanā, kas notika pie Hansabankas centrālās ēkas, kas tautā pazīstama kā Saules akmens.

Paldies gan Hansabankai, gan Latvijas astronomijas biedrībai, gan Astronomijas attīstības fondam par sagādāto izdevību vērot šo parādību, kad starp Sauli un Zemi nostājas Mēness.

Lai vēl lielākam cilvēku skaitam būtu iespēja palūkoties uz Sauli, izmantojot teleskopu, arī StarSpace piedalījās šajā pasākumā, kas mūsuprāt bija patiešām izdevies, gan laikapstākļu, gan cilvēku izrādītās intereses ziņā. Gan lieli, gan mazi, gan veci, gan jauni rāpās mobilajā observatorijā, pietupās, lai palūkotos uz "sarkano Sauli", kādu var ieraudzīt specializētā Saules teleskopā. Astronomijas biedrības sagādātās speciālie aptumsuma monokļi bija "uz izķeršanu" un uz visiem teleskopiem cilvēki stāvēja rindās.

Kāds bija visbiežāk uzdotais jautājums? Vai Saules aptumsums ietekmē cilvēkus? Visticamāk jau tīri psiholoģiski. Pagātnē Saules aptumsums saistījās ar kaut ko baisu, noslēpumainu, cilvēki baidījās, ka Saule nekad vairs neatgriezīsies. Mūsdienās šis notikums ir kļuvis par parādību, ko cilvēki ar sajūsmu vēro, bet nebaidās, ka mistisks zvērs būtu aprijis siltumu un gaismu dodošo spīdekli.

Nākamais daļējais Saules aptumsums Latvijā būs vērojams jau 2011. gada 4. janvārī. Savukārt nākamais pilnais Saules aptumsums, kuru ir vērts iegaumēt, notiks 2009. gada 22. jūlijā un būs vērojams Indijā, Ķīnā, Japānā, Māršala salās, Kiribati un Fēniksa salās. Šis aptumsums būs ievērojams ar to, ka maksimuma fāze būs garākā 21. gadsimtā - 6 minūtes un 39 sekundes. Par nožēlu jāsaka, ka maksimuma fāzes vērošanai būs jāfraktē kuģis, jo ilgākais brīdis bez Saules būs vērojams virs Klusā okeāna.

Piedāvājam nelielu fotogaleriju no vakardienas pasākuma.

Uz tikšanos nākamajā pasākumā!

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!