ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saules aptumsums ... pingvīniem


Publicēts: 2.02.2008

Šoreiz nav vērts salauzt pēdējo disketīti, kuru glabājāt, lai parādītu saviem mazbērniem, ka tādas kādreiz tika lietotas. Gredzenveida Saules aptumsums, kas būs vērojams 2008. gad 7. februārī, būs redzams Antarktīdā, daļēji arī Austrālijā un Jaunzēlandē. Ja nu gadījumā jums tur sanāk aizbraukt...

Kā jau mēs zinām, Saules aptumsums notiek tad, kad starp Zemi un Sauli nostājas Mēness. Kad Mēness atrodas tālāk no Zemes, tā disks nespēj nosegt visu Sauli un ir redzams gredzenveida aptumsums, kas būs novērojams arī šoreiz. Mēness ēna, kas kritīs uz Zemi, veidojas no divām daļām. Penumbras daļā ir redzams daļējs aptumsums, savukārt centrālajā ēnas daļā jeb umbrā aptumsums ir pilnīgs.

Antarktīdā vidēji uzturas ~3000 cilvēki vasarā un ~1000 ziemā. 2008. gada 16. janvārī no Melburnas uz Antarktīdu devās krievu zinātnieku kuģis, kas ieradīsies pamestajā zinātnes stacijā Russkaya 5. februārī. Tur paredzēts uzstādīt automātisku laikapstākļu noteikšanas un GPS staciju. Ja viss notiks kā plānots, zinātnieku komanda paliks Russkaya stacijā līdz 9. februārim, tādejādi viņiem būs iespēja novērot gredzenveida Saules aptumsumu.

Nākamais Saules aptumsums būs vērojams 2008. gada 1. augustā, šoreiz ar savu klātbūtni aplaimojot daudz apdzīvotākus reģionus - Kanādas ziemeļi, Grenlande, Krievijas ziemļaustrumi, Ķīna. Gaidāmais aptumsums jau tagad tiek dēvēts par Ķīnas olimpisko aptumsumu.

Milzum daudz tūrisma aģentūras piedāvā veselus komplektus, kuros ietverti ceļojumi pa teritorijām, kuras skars Saules aptumsums 2008. gada 1. augustā. Gan astronomu pavadībā, gan bez tiem. Varbūt ir vērts sapakot ceļasomu un pašiem doties avantūrā uz Novosibirsku, kur būs redzams pilns Saules aptumsums?

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!