ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Perseīdas un supermēness


Publicēts: 1.08.2014

Ja pajautāsiet ierindas pilsonim, kad "krīt zvaigznes", pastāv liela varbūtība, ka tiks minēts augusts. Pateicoties Perseīdu meteoru plūsmas maksimumam, tieši šajā mēnesī cilvēki cer debesīs ieraudzīt ne vienu vien "krītošo". Šogad plūsmas aktivitātes maksimums iestāsies 10. augustā. Meteoriem piebiedrosies supermēness. Ar ko gan jārēķinās debesu vērotājam?

Perseīdu meteoru plūsmas avots ir Svifta-Tatla komēta, kas reizi 133 gados paviesojas Saules sistēmas iekšējos reģionos, atstājot aiz sevis atlūzu un putekļu asti. Kad mūsu planēta lido cauri šim apgabalam, komētas fragmenti milzīgā ātrumā iebrāžas Zemes atmosfērā, kur sadalās, uz mirkli priecējot novērotājus. Tā kā meteoru radiants atrodas Perseja zvaigznājā, šo plūsmu dēvē par Perseīdām.

Parasti tumšajās debesīs maksimuma laikā var saskaitīt aptuveni 100 meteorus stundas laikā.

2014. gada 10. augustā, kad iestāsies plūsmas maksimums, būs novērojams pilnmēness. Vēl jo vairāk, pilnmēness iestāsies perigejā un būs par aptuveni 14% tuvāk un par 30% spožāks nekā "parastie" pilnmēneši 2014. gadā. Šo sakritību dēvē par supermēnesi.

Tas protams nav labākais, ko varētu vēlēties "krītošo zvaigžņu" vērotāji, jo spožā Mēness gaisma neļaus ieraudzīt vājākos meteorus un līdz ar to skaits būtiski samazināsies.

Tomēr nav pamata mest plinti krūmos, jo Perseīdas ir novērojamas jau jūlijā. Tādēļ vakaros, kad karstums jūs ir galīgi izmocījis, ir vērts iziet ārā pirms pilnmēness iestāšanās, lai baidītu ne tikai spirgto vēsmu, bet arī ieraudzītu kādu "krītošo zvaigzni". Protams, var gadīties, ka noķerat arī kādu sudrabaino mākoni. Sezona vēl nav beigusies.

Tā kā Perseīdas ir slavenas ar daudzajiem spožajiem meteoriem, tad arī maksimumā, par spīti žilbinošajam Mēnesim, varam cerēt ieraudzīt kādu "krītošo".

Lai skaidras debesis!

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!