ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Perseīdas 2015


Publicēts: 11.08.2015

Klāt augusts ar savām "krītošajām zvaigznēm". Šobrīd ir tik patīkams laiks novērojumiem, ka būtu izšķērdīgi neiziet naktī ārā un nepavērot ikgadējo Perseīdu plūsmu, kuras maksimums gaidāms naktī no 12. uz 13. augustu, lai gan jāsaka, ka meteorus varēsiet novērot arī pirms un pēc šīs nakts, jo Perseīdu plūsma ir ilga. Šogad ir īpaši labvēlīgs laiks ne tikai tādēļ, ka ir patīkami siltas un skaidras naktis, bet arī tādēļ, ka novērojumiem netraucēs Mēness gaisma. Tādejādi pamanīsiet pat visvājākos meteorus.

Perseīdas ir Svifta-Tatla komētas (109P) atstātās atlūzas un putekļi, kas lielā ātrumā brāžas iekšā Zemes atmosfērā. Pēdējo reizi šī komēta, kuras orbitālais periods ir 133 gadi, Zemes tuvumā viesojās 1992.gadā. Nākamreiz komēta Zemes tuvumā atgriezīsies 2126.gadā. Komētas kodola diametrs ir aptuveni 26 km. Interesanti, ka komētas orbīta atrodas 1:11 rezonansē ar Jupiteru. Tas nozīmē, ka komēta veic vienu orbītu laikā, kad Jupiters 11 reizes apriņķo apkārt Saulei.

Komēta šķērso Zemes-Mēness sistēmas orbītu salīdzinoši tuvu. Tomēr nākamo 2000 gadu laikā nav ne mazākā pamata satraukties, ka šī komēta varētu radīt draudus Zemei. 2126.gada 5.augustā tā palidos garām Zemei 22 900 000 km attālumā (0,153 AV). Savukārt tiem, kas dzīvos 4479.gadā gan vajadzētu būt nedaudz satrauktiem, jo teorētiskie modeļi prognozē, ka 15.septembrī komēta atradīsies tikai 0,03-0,05 AV attālumā. Sadursmes iespējas ir 0,0001%. Ja šāds objekts ietriektos Zemē, sadursmes jauda aptuveni 30 reizes pārsniegtu Čikšulubas krāteri radījušā trieciena jaudu.

Perseīdu plūsma ir vērojama no 17.jūlija līdz 24.augustam, bet maksimālais daudzums "krītošo zvaigžņu" ir vērojamas augusta vidū. Perseīdu radiants atrodas Perseja zvaigznājā, kuru visvieglāk atrast, izmantojot Kasiopejas zvaigznāju. Novērojumus vislabāk sākt ap pusnakti un turpināt līdz pat rīta ausmai.

Ja plānojat fotografēt Perseīdas, izmantojiet statīvu un fotokameru ar manuāli regulējamiem parametriem. Vislabāk lietot platleņķa objektīvu un ilgākas ekspozīcijas, atvērumu, ISO un pārējos parametrus pielāgojot konkrētās vietas un debesu apstākļiem. Ideāli, ja jūsu rīcībā ir ātrs (F/3.5 vai mazāks) platleņķa (20mm un mazāks) objektīvs. ISO vērtību vēlams izmantot 800 un lielāku. Ja vēlaties fotografēt no radianta izejošos meteorus, atliek pavērst kameru Kasiopejas un Perseja virzienā. Savukārt, ja mērķis ir meteori ar garākām astēm, kameru pozicionējiet vismaz 45 grādus nostāk. Par spīti kārdinājumam mainīt kameras atrašanās vietu, labāk atstājiet to mierā un fotografējiet cerībā, ka izvēlētajā apgabalā tomēr kāda "krītošā" ielidos.

Neaizmirstiet novērojumus arī dokumentēt un dalīties ar tiem sociālajos tīklos ar mirkļbirku "#Meteorwatch", kas noderēs Starptautiskajai Meteoru organizācijai.

Komentāri

  1. somugris tieši 14.08.2015 domāja šādi:

    Kad īstais laiks lai skatītu zvaigžņu lietu?

  2. Redaktors tieši 14.08.2015 domāja šādi:

    Perseīdu plūsmas maksimums jau aiz muguras, bet droši vari izmantot skaidrās naktis. Gan jau kāda "nokritīs".






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!