ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Perseīdas


Publicēts: 3.08.2008

Pati vaininiece ir tālu prom, bet tās putekļu un atlūzu aste joprojām atrodas planētas Zeme orbītas ceļā, dāvājot mums vienu no skaistākajiem un populārākajiem meteoru "lietiem" jeb plūsmām - Perseīdas, kuru dēļ ir vērts pavadīt nomodā nakti no 11. uz 12. augustu.

Atzīmējiet šos datumus, jo šovs solās būt iespaidīgs.

"Vislabākais laiks novērošanai ir tumšākās stundas pirms saules lēkta 12. augustā," stāstīja Bils Kūks no NASA Meteorīdu vides biroja Māršala vārdā nosauktajā kosmosa izpētes centrā. "Meteoru būs daudz - viens vai divi katru minūti."

Plūsmas avots ir Svifta-Tatla komēta, kura patlaban atrodas aiz Urāna orbītas robežām. Atlūzas ir izkaisītas visā komētas orbītas ceļā, kuru augustā šķērso Zeme. Meteoru plūsmas radiants atrodas Perseja zvaigznājā.

Jau 11. augusta vakarā, kad noriet Saule un ziemeļos uzaust Perseja zvaigznājs, var vērot pirmos meteorus. Tā kā radiants atrodas zemu pie horizonta, šiem meteoriem ir īpaši garas astes.

Ja šajā naktī līdz pulkstens 23iem palūkosieties uz dienvidiem, būsiet liecinieki vēl vienam interesantam notikumam - Mēness un Jupitera tikšanās Strēlnieka zvaigznājā. Uz neilgu brīdi Zemes pavadoņa spožums aizēnos meteorus, bet neuztraucieties, nakts otrajā pusē Mēness norietēs un debesis satumsīs, lai pirms Saules lēkta ikviens interesents varētu izbaudīt desmitiem un varbūt arī simtiem krītošo zvaigžņu.

Lai sasniegtu labāku efektu - brauciet prom no pilsētas. Spožākos jūs noteikti redzēsiet arī labi apgaismotā pilsētā, bet pilnam baudījumam iesakām apmeklēt lauku radus, draugus un paziņas, lai ar aveņu tēju krūzītē vērotu skaistu meteoru plūsmu.

Lai skaidras debesis!

Komentāri

  1. grifs99 tieši 3.08.2008 domāja šādi:

    Tas ir jaredz

  2. dziviba tieši 4.08.2008 domāja šādi:

    Tieshi tad es pirms tam pirkshu teleskopu un tas bus tas verts - ja tikai nokrishnji neiztrauces!

  3. Redaktors tieši 4.08.2008 domāja šādi:

    Meteoru plūsmu jeb "lietu" vislabāk ir novērot ar neapbruņotu aci, jo tādejādi iespējams aptvert pēc iespējas plašāku redzes lauku. Teleskopā vai binoklī redzams daudz šaurāks redzes lauks, tādejādi, aplūkojot vienu mazu debess pleķīti, iespējams palaist garām lieliskus skatus.

    Arī fotografēšanai ieteicams neizmantot teleobjektīvus, bet gan vai nu standarta objektīvu, vai tos, kas vairāk tuvojas platleņķa galam, lai redzeslaukā būtu iespējams noķert pēc iespējas vairāk krītošo zvaigžņu.

  4. dziviba tieši 4.08.2008 domāja šādi:

    Plds par info! vienigi biede taa laika prognoze nakamajai nedeljau, bet gan bus OK.

  5. grifs99 tieši 4.08.2008 domāja šādi:

    Cik es dzirdeju tad bus apmacies

  6. Aiv J. tieši 4.08.2008 domāja šādi:

    Šis zvaigžņu lietus augustā ir bijis vienmēr kopš sevi atceros. Nez,cik vēl gadus tas būs vērojams? Ne jau nu mūžīgi?

  7. Redaktors tieši 4.08.2008 domāja šādi:

    Kā jau rakstījām, Perseīdu meteoru plūsma ir Svifta-Tatla komētas atliekas. Komētas apriņķošanas periods ir aptuveni 130 gadi. Iepriekšējo reizi komēta bija redzama 1992. gadā. Nākamais Perseīdu "lietus" pēc komētas pabūšanas Zemes tuvumā, parasti ir ļoti iespaidīgs, tad tas paliek arvien vājāks, jo atlūzu daudzums ar katru gadu samazinās. Tiek uzskatīts, ka šī komēta ļoti tālā nākotnē varētu ietriekties vai nu Mēnesī, vai Zemē, lai gan pēdējos gados tās orbīta ir tikusi precizēta un draudi ir krietni vien mazinājušies.

  8. grifs99 tieši 4.08.2008 domāja šādi:

    Man ir jautajums redaktoram cik lies tas kas var ietriekties menesi vai zeme

  9. Redaktors tieši 4.08.2008 domāja šādi:

    Komētas kodols ir aptuveni 11 km diametrā.

    Runājot par iespējamo "sadursmi", tad tuvākā komētas atrašanās Zemei ir izskaitļota aptuveni 3044. gadā, kad šī komēta lidos garām Zemei aptuveni 1,5 miljons kilometru attālumā. Protams, ja šo gadu gaitā nenotiks novirzes no patreizējās orbītas.

  10. grifs99 tieši 4.08.2008 domāja šādi:

    Tad jau drizak uz marsa atkas dzivibu un cilveki jau dzivos uz marsa

  11. dziviba tieši 5.08.2008 domāja šādi:

    Bet vai tas akmens, kas ir no marsa (kuru krievu zinatnieki grib pirmo iekarot), kas ir 27km diametra, tas mus apdraud?

  12. RobertsB tieši 12.08.2008 domāja šādi:

    Tik iespaidīgs zvaigžņu lietus , ka neko neredz.
    Lai gan debesis ir skaidras , lūrot veselas 20 minuutes neko neredzēju.

  13. Redaktors tieši 12.08.2008 domāja šādi:

    Radiants patlaban ir austrumu virzienā, visai augstu, bet ne gluži virs galvas (nedaudz zem kasiopejas "W" burta). No radianta jālūkojas prom par vismaz 45 grādiem.

    Nav izcili daudz, bet nevar teikt, ka maz. Tieši uz pulstens 2iem līdz saules lēktam būs labākais laiks.

  14. ___ tieši 12.08.2008 domāja šādi:

    vai zvaigžņu lietu varēs redzēt arī šonakt ? vai viss jau nokavēts ?

  15. Redaktors tieši 12.08.2008 domāja šādi:

    Protams, meteorus var vērot arī šonakt. Aktivitāte nebūs tik izteikta kā pīķa naktī, bet kādu redzēt varēs noteikti. Mēness gan ar katru nakti traucēs arvien vairāk.

  16. dziviba tieši 12.08.2008 domāja šādi:

    Kad meness bus redzams Dievidrietumu dalja?? Gribas ar teleskopu meness kraterus paverot

  17. Redaktors tieši 12.08.2008 domāja šādi:

    Mēness šobrīd dzīvo vairāk pa dienvidaustrumu, dienvidu daļu, ar katru dienu ceļoties arvien augstāk un augstāk. Interesanti būs vērot kā Mēness aptumsuma laikā pakāpeniski ēna pārvietojas pa pašu pavadoni un tā krāteriem.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!