ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Noķer minimēnesi!


Publicēts: 15.01.2014

Parasti liela ažiotāža tiek sacelta ap tā dēvēto supermēnesi, kad mūsu Zemes pavadonis savā orbītā ap Zemi atrodas maksimāli tuvu. Katru gadu iespējams izlasīt vienu no pilnmēnešiem, kad Mēness atrodas vistuvāk Zemei un dēvēt to par supermēnesi. Protams, atšķirības nespēsiet pamanīt nedz vizuāli tajā vakarā, nedz arī izjust kādas citas izmaiņas. Ja reiz Mēness var atrasties vistuvāk Zemei, tad gluži loģiski ir, ka Mēness var atrasties arī vistālāk jeb tā dēvētais minimēness. 2014. gada vismazākais Mēness vairs nav ilgi jāgaida.

2014. gada pirmais pilnmēness, kas iestāsies 16. janvārī plkst. 6:52 pēc Latvijas laika, gandrīz sakrīt ar brīdi, kad pilns Mēness atradīsies apogejā jeb vistālāk savā orbītā ap Zemi. 16. janvārī plkst. 3:51 Mēnesi no Zemes šķirs 406 537 kilometri. Tas gan nav šī gada maksimālais attālums, kādā Mēness atradīsies no Zemes, bet gan vislielākais attālums, kādā Mēness atradīsies no Zemes maksimāli tuvu pilnmēness fāzei. 2014. gada 28. jūlijā plkst. 6:39 pēc Latvijas laika Zemi no Mēness šķirs jau 406 547 kilometri, bet tad Mēness nebūs redzams, tādēļ parasti par minimēnesi un supermēnesi tiek godāti stāvokļi, kad apogejs vai perigejs (tuvākais un tālākais attālums no Zemes) iekrīt tuvu pilnmēness fāzei.

Apogejs jeb lielākais attālums Mēness orbītā ap Zemi var variēt no 404 000 līdz 406 700 kilometriem. Kā mēs redzam, tad 16. janvāra apogejs ir tikai par 163 kilometriem mazāks par maksimāli iespējamo. Nākamā reize, kad pilnmēness iekritīs tuvu maksimāli iespējamajam apogejam, ir 2025. gada 13. maijs. Tā kā, ja vēlaties savā fotokolekcijā iekļaut minimēnesi, tad šī nakts tam ir jānoziedo.

Lai tiešām saprastu, kas ir minimēness un ar ko tas atšķiras no supermēness, jums nāksies iegaumēt/pierakstīt visus fotoaparāta uzstādījumus - fokusa attālums, palielinājums (vēlams izmantot fiksēta palielinājuma objektīvu, lai atvieglotu šo problēmu), ISO rādītājus, kā arī supermēness fotografēšanas laikā fotoaparātu nolikt turpat, kur atradāties minimēness fotografēšanas laikā.

Ja vēlaties mēģināt noķert 2014. gada supermēnesi, tad šogad tiek dotas veselas trīs iespējas. Iegaumējiet 15. jūliju, 10. augustu un 8. septembri. Visideālākais supermēness no šiem trim būs 10. augustā, kad plkst. 8:46 pēc Latvijas laika Mēness atradīsies 356 922 kilometru attālumā no Zemes. Ja jums izdosies nofotografēt vienu no šiem trim supermēnešiem, izmantojot tādus pašus iestādījumus, kādus izmantojāt minimēneša fotografēšanai, ar savām acīm varēsiet pamanīt to, cik ļoti atšķiras Mēness izmēri apogejā un perigejā.

Ja jūsu rīcībā ir teleskops, uzmetiet aci Varavīksnes līcim. Tur šobrīd darbojas Ķīnas visurgājējs Yutu un nolaišanās platforma Chang'e 3.

Lai jums skaidras debesis!

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!