ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : septembris


Publicēts: 28.08.2020

2020.gada vasara ir aizritējusi. Protams, vēl ir cerība uz siltām un saulainām dienām arī septembrī, bet nav tālu tas rīts, kad pirmās salnas iecirtīs zobus krāsainajās lapās un tās čaukstēdamas nobirs zemē. Lai arī rudens nozīmē arvien tumšākas un tumšākas debesis, tas nes sev līdzi arī Latvijas ierastos pelēkos mākoņus, kas nedēļām ilgi neļauj lūkoties zvaigznēs. Bet septembris vēl nav tik nelāgs (parasti). Izbaudiet majestātisko Piena Ceļu un daudzās planētas - Jupiteru, Saturnu, Marsu un Venēru.

Saules sistēmas planētas

* Merkurs septembrī nav novērojams.

* Venēra spoži spīd austrumos pirms Saules ausmas. Būs grūti nepamanīt žilbinošo kaimiņieni, bet, ja nu tomēr neesat droši, kura ir Venēra, var sagaidīt 14.septembra rītu, kad tai pievienosies Mēness. Abi atradīsies necilajā Vēža zvaigznājā.

Marss ir vērojams praktiski visu nakti. Sarkanīgā "zvaigzne" atrodama Zivju zvaigznājā, kur naktī no 5. uz 6.septembri tai pievienosies dilstošs Mēness.

Jupiters atrodas zemu pie dienvidu horizonta Strēlnieka zvaigznājā. Septembris ir praktiski pēdējais mēnesis 2020.gadā, kad ir vērts pievērsties abām lielajām planētām, jo tās slīd arvien tuvāk horizontam. Ir vērts kalendārā atzīmēt 24.septembri un 25.septembri, kad tuvu lielajām planētām atradīsies Mēness sirpis.

* Saturns meklējams nedaudz uz austrumiem no Jupitera, arī Strēlnieka zvaigznājā. Par tikšanos ar Mēnesi skatīties Jupiteru!

Urāns iesoļojis Auna zvaigznājā un ir vērojams praktiski visu nakti. Tā aplūkošanai būs nepieciešams binoklis vai teleskops.

Neptūns joprojām atrodas Ūdensvīra zvaigznājā un ir vērojams visu nakti. Lai to aplūkotu, būs nepieciešams teleskops.

Komētas

Šobrīd nav zināma neviena komēta, kura būtu aplūkojama ar neapbruņotu aci vai ar binokli.

Meteoru plūsmas

31. augusts/1. septembris - Aurigīdu plūsma. Šogad gandrīz pilnais Mēness traucēs novērot šo plūsmu. 1935. gadā debesis šķērsoja 30-34 ļoti ātri un spoži meteori stundas laikā. Turpmākajos gados šo plūsmu vairs nav izdevies novērot. Ja nu jums neguļas naktī no 31. augusta uz 1. septembri, izmantojiet laiku lietderīgi un izejiet ārā pēc pusnakts. Varbūt jums izdosies novērot kādu aurigīdu.

5./6. septembris - Linksīdu plūsma - lieliska izdevība iemācīties atrast Lūša zvaigznāju, kas atrodas starp Lielā lāča un Vedēja zvaigznājiem. Meteoru plūsma 1037. un 1063. gadā Korejas debesu vērotāju pierakstos aprakstīta kā "zvaigžņu lietus". Mūsdienās gan no bijušās godības nekas nav palicis pāri. Tā kā Mēness joprojām būs ļoti spožs un spīdēs visu nakti ir maz cerības pamanīt kādu meteoru, kura izejas punkts meklējams Lūša zvaigznājā.

7./8. septembris - Epsilona Perseīdu plūsmas maksimums, kura laikā var vērot ne vairāk kā 10 meteorus stundas laikā. Radiants atrodas salīdzinoši tuvu augusta Perseīdu izejas punktam. Ieteicams novērojumus sākt aptuveni 22:00 vakarā, kad radiants atrodas zemu ziemeļaustrumos, lai gan šogad novērojumus apgrūtinās salīdzinoši spožā Mēness gaisma.

13./14. septembris - septembra Taurīdu plūsma - vāja plūsma. 2002. gadā tika novēroti 13 šīs plūsmas meteori. Šogad "krītošās zvaigznes" varat sākt vērot pēc pusnakts. Radiants atrodas Vērša zvaigznājā, kuru viegli var atrast pēc vaļējās kopas Sietiņa jeb Plejādēm. Mēness būs sadilis līdz šauram sirpītim un novērojumiem netraucēs.

21./22. septembris - Kappa Akvarīdu plūsma - arī vāja plūsma, kuru var sākt vērot jau pēc 23:00 un turpināt līdz pirmajiem Saules stariem.

23./24. septembris - Alfa Aurigīdu plūsma - mazskaitlīgu, bet skaistu meteoru plūsma. Tie ir ļoti ātri meteori, aiz kuriem bieži vien tiek novērota iespaidīga "pēda". Radiants, kurš atrodas Vedēja zvaigznājā, uzaust pēc Saules rieta. Vislabākais novērojumu laiks ir pēc pusnakts līdz ausmai. Šogad Mēness netraucēs novērojumiem.

Mēness

2. septembris - pilnmēness
10. septembris - pēdējais ceturksnis
17. septembris - jauns Mēness
24. septembris - pirmais ceturksnis

Citi notikumi

11.septembris - Neptūns atrodas opozīcijā
22. septembris
 - rudens ekvinokcija.

Iesakam apskatīt

* Mazāku teleskopu un binokļu īpašnieki var izmantot izdevību, lai pavērotu Plejādes jeb Sietiņu, Andromēdas galaktiku (M31) un Perseja dubultkopu.

* Lielāku teleskopu īpašnieki joprojām var priecāties par skaistajām lodveida zvaigžņu kopām M13 un M92, kā arī planetārajiem miglājiem M27 un M57. No vaļējām zvaigžņu kopām varat sameklēt M52 Kasiopejas zvaigznājā.

* Iekļaujiet novērošanas sesijās arī kādu vairāku zvaigžņu sistēmu - zilgani dzelteno pārīti Albireo vai ne mazāk daudzkrāsaino Iota Cassiopeiae.

* Cefeja zvaigznājā varat sameklēt arī brīnišķīgo Gārneta zvaigzni jeb Mu Cephei (HIP107259), kura ir viena no lielākajām un spožākajām zvaigznēm Piena Ceļa galaktikā.

* Septembra otrajā pusē no rītiem, aptuveni vienu līdz divas stundas pirms Saules ausmas austrumu virzienā var mēģināt sameklēt zodiakālo gaismu. Protams, šo fenomenu var redzēt tikai īsti tumšās debesīs. Pilsētu un citu apdzīvoto vietu apgaismojums traucēs. Orientieris - Lauvas, Vēža un Dvīņu zvaigznāji.

* Septembrī jātur acis un ausis vaļā, jo Saules vējš aktīvāk iedarbojas uz Zemes elektromagnētisko lauku, tādejādi pastāv iespēja vērot ziemeļblāzmas ( dienvidblāzmas, ja esat no otras puses).

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!