ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : septembris


Publicēts: 10.09.2013

Pēc siltās vasaras, kas mūs ir lutinājusi ar skaidrām naktīm, nemanot ir pienācis septembris, lēnām iekrāsodams koku lapas un atnesdams arvien tumšākas debesis. Izmantojiet vēl siltās naktis, lai aplūkotu gan planētas, gan žilbinošo Piena Ceļu, gan noķertu arī kādu nejaušu "krītošo zvaigzni".

Saules sistēmas planētas

* Merkurs šomēness jāizslēdz no novērojamo objektu sarakstu, jo pēc Saules rieta atrodas ļoti tuvu horizontam.

* Venēra atrodas zemu pie horizonta rietumos pēc Saules rieta. Tas nozīmē, ka vislabāk Zemes "dvīņumāsas" vērošanu veikt pie jūras, kur rietumu pusē jūra satiekas ar debesīm. Interesanta kombinācija vērojama 17. un 18. septembra vakarā, kad virs Venēras atradīsies gredzenotā planēta Saturns.

Marss derēs tiem, kam naktīs nenāk miegs, jo sarkanā planēta aust ap plkst. 3 naktī. Septembra lielāko daļu Marss atradīsies necilajā Vēža zvaigznājā, mēneša beigās pārejot uz Lauvas zvaigznāju. 30. septembra naktī Marss atradīsies Lauvas zvaigznājā, Mēness - Vēža, bet Jupiters - Dvīņu zvaigznājā. Ideāli apstākļi, lai viegli sameklētu visus trīs zvaigznājus.

Jupiters aust ātrāk nekā Marss, bet tomēr pēc pusnakts un tādēļ nederēs tiem, kas laicīgi iet gulēt. Ja nu tev naktī tomēr nenāk miegs, pievērs uzmanību ziemeļaustrumiem, austrumiem, kur pamanīsi visai spožu zvaigzni. Tas arī ir skaistulis Jupiters, kas visu septembri gozēsies Dvīņu zvaigznājā. 28. septembrī netālu no Jupitera būs redzams Mēness.

* Saturnu būs jāatliek uz vēlāku laiku. Ja nu ļoti, ļoti gribas aplūkot šo planētu, tad pēc Saules rieta, kad mūsu spožā zvaigze atrodas zem horizonta, jāsameklē rietumu pamale, kuru neaizklāj nekādi objekti (lasīt, jūras krasts derēs, ja horizonts rietumos atrodas jūrā). Saturns atrodas nedaudz augstāk nekā Venēra. Tā kā pie horizonta atrodas biezs atmosfēras slānis, attēls nebūs izcils.

Urāns aust neilgu brīdi pēc Saules rieta un meklējams Zivju zvaigznājā. Šīs planētas aplūkošanai jums būs nepieciešams vismaz binoklis, bet, lai ieraudzītu, ka tā tiešām ir planēta, palielāks teleskops. Zivju zvaigznāju vislabāk atrast, izmantojot Lielo kvadrātu, kuru veido trīs Pegaza un viena Andromedas zvaigznāja zvaigznes. Zivs ieskauj Lielā kvadrāta apakšējo kreiso stūri. Kvadrātu viegli atrast, izmantojot Kasiopejas zvaigznāju.

Neptūns meklējams Ūdensvīra zvaigznājā un, kā jau noprotat, ir vēl tālāks un līdz ar to izskatās vēl mazāks teleskopa okulārā.

Komētas

Šobrīd netiek prognozēts, ka kāda no komētām būs vērojama ar neapbruņotu aci, bet sekojiet līdzi jaunumiem, jo ar komētām ir kā ar bitēm... vai ar kaķiem. Nekad neko nevar zināt.

Ja jūsu rīcībā ir vismaz 8'' teleskops, varat mēģināt ieraudzīt ISON (C/2012 S1) komētu, kurai šī gada nogalē tiek prognozēts visai spožs iznāciens. Kamēr C/2012 S1 vēl nav ieraugāma ar neapbruņotu aci, tie, kas mēdz celties vēl pirms Saules ausmas, var mēģināt palūkoties uz šo komētu. Astes zvaigzne, kura šomēnes varētu sasniegt 10 līdz 12 zvaigžņlielumu, meklējama Vēža zvaigznājā, kur septembra otrajā pusē tai arvien vairāk tuvojas sarkanā planēta. Septembra pēdējās dienās ISON komēta un Marss pāries uz Lauvas zvaigznāju.

Meteoru plūsmas

31. augusts/1. septembris - Aurigīdu plūsma. Mēness netraucēs novērot šo plūsmu. 1935. gadā debesis šķērsoja 30-34 ļoti ātri un spoži meteori stundas laikā. Ja nu jums neguļas naktī no 31. augusta uz 1. septembri, izmantojiet laiku lietderīgi un izejiet ārā. Varbūt jums izdosies novērot kādu aurigīdu.

5./6. septembris - Linksīdu plūsma - lieliska izdevība iemācīties atrast Lūša zvaigznāju, kas atrodas starp Lielā lāča un Vedēja zvaigznājiem. Meteoru plūsma 1037. un 1063. gadā Korejas debesu vērotāju pierakstos aprakstīta kā "zvaigžņu lietus". Mūsdienās gan no bijušās godības nekas nav palicis pāri. Tā kā šogad novērojumiem netraucē Mēness, varētu izdoties kādu ieraudzīt.

7./8. septembris - Epsilona Perseīdu plūsmas maksimums, kura laikā var vērot 12-15 meteorus stundas laikā. Radiants atrodas salīdzinoši tuvu augusta Perseīdu izejas punktam. Ieteicams novērojumus sākt aptuveni 22:00 vakarā, kad radiants atrodas zemu ziemeļaustrumos. Šogad izdevīgs laiks novērojumiem, jo netraucēs Mēness.

13./14. septembris - septembra Taurīdu plūsma - vāja plūsma. 2002. gadā tika novēroti 13 šīs plūsmas meteori. Šogad "krītošās zvaigznes" varat sākt vērot pēc pusnakts. Radiants atrodas Vērša zvaigznājā, kuru viegli var atrast pēc vaļējās kopas Sietiņa jeb Plejādēm. Tā kā Mēness jau būs norietējis, tas netraucēs ķert meteorus.

21./22. septembris - Kappa Akvarīdu plūsma - arī vāja plūsma, kuru var sākt vērot jau pēc 23:00 un turpināt līdz pirmajiem Saules stariem Šogad gan nekāda izcilā vērošana nesanāks, jo traucēs gandrīz pilnais Mēness.

23./24. septembris - Alfa Aurigīdu plūsma - mazskaitlīgu, bet skaistu meteoru plūsma. Tie ir ļoti ātri meteori, aiz kuriem bieži vien tiek novērota iespaidīga "pēda". Radiants, kurš atrodas Vedēja zvaigznājā, uzaust pēc Saules rieta. Vislabākais novērojumu laiks ir pēc pusnakts līdz ausmai. Šogad novērojumus izbojās Mēness gaisma.

Mēness

5. septembris - jauns Mēness
12. septembris - pirmais ceturksnis
19. septembris - pilnmēness
27. septembris - pēdējais ceturksnis

Citi notikumi

13. septembris - 324 Bamberga atrodas opozīcijā.
22. septembris - rudens ekvinokcija.

Iesakam apskatīt

* Šomēnes pamēģiniet noķert asteroīdu 324 Bamberga. Tas ir viens no retajiem asteroīdiem ar lielu kārtas numuru (324), kurš ir gan liels (~230 km diametrā), gan pietuvojas pietiekami tuvu Zemei (0,81 AV 2013. gada 13. septembrī), lai sasniegtu tādu spožumu (8,1 zvaigžņlielums), ka varēsiet to ieraudzīt ar binokli vai teleskopu. Šo asteroīdu 1892. gada 25. februārī atklāja Johans Palisa. Reizi 22 gados asteroīds pietuvojas Zemei tik tuvu, ka to iespējams labi ieraudzīt. Ja šī gada opozīciju palaidīsiet garām, nāksies gaidīt līdz 2035. gadam. Asteroīds atradīsies Zivju zvaigznājā. Varat mēģināt to fotografēt ar ilgāku ekspozīciju, vai arī fotografēt konkrēto apgabalu ar dažu nakšu intervālu.

* Mazāku teleskopu un binokļu īpašnieki var izmantot izdevību, lai pavērotu Plejādes jeb Sietiņu, Andromēdas galaktiku (M31) un Perseja dubultkopu.

* Lielāku teleskopu īpašnieki joprojām var priecāties par skaistajām lodveida zvaigžņu kopām M13 un M92, kā arī planetārajiem miglājiem M27 un M57. No vaļējām zvaigžņu kopām varat sameklēt M52 Kasiopejas zvaigznājā.

* Iekļaujiet novērošanas sesijās arī kādu vairāku zvaigžņu sistēmu - zilgani dzelteno pārīti Albireo vai ne mazāk daudzkrāsaino Iota Cassiopeiae.

* Cefeja zvaigznājā varat sameklēt arī brīnišķīgo Gārneta zvaigzni jeb Mu Cephei (HIP107259), kura ir viena no lielākajām un spožākajām zvaigznēm Piena Ceļa galaktikā.

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!