ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : septembris


Publicēts: 4.09.2016

Atkal ir iestājies rudens, lai gan pēc tik lietainās vasaras varbūt pat īsti nav pamanāma tā robeža, kad beidzas vasara un sākas rudens. Vairāk par to pat liecina bērni, kuri no rītiem piepilda sabiedrisko transportu, dodoties uz skolu. Tomēr tajās nedaudzajās skaidrajās naktīs rudens tuvums ir jūtams - virs galvas garos spārnus izpletis no mums pamazām atvadās krāšņais Gulbis, Ērglis ar spožo aci un etalonzvaigzne Vega. Kas vēl interesants mūs gaida septembrī?

Saules sistēmas planētas

* Merkurs šomēness ir aplūkojams tikai pašās septembra beigās. Jums nāksies pamosties vēl pirms Saules ausmas un meklēt mazo planētu Lauvas zvaigznājā. Visaugstāk Merkurs būs pakāpies 28.septembra rītā. Ir vērts iziet un pamēģināt atrast, jo īpaši tādēļ, ka nedaudz augstāk būs redzams pavisam sadilis Mēness, kas gozēsies zem Lauvas sirds - Regula.

* Venēra arī pievienojas Merkuram un nebūs novērojama.

Marss ir vērojams pēc Saules rieta visai tuvu horizontam dienvidrietumu pusē Čūskneša zvaigznājā. Kā labs atrašanas orentieris kalpos Mēness 8. un 9.septembra vakarā. 8.septembrī augošā Mēness sirpis atradīsies tuvāk Saturnam, bet 9.septembrī - Marsam. 22.septembrī Marss būs pārvācies uz Strēlnieka zvaigznāju.

Jupiters jāatliek uz ziemu, kad tas atkal būs redzams. Šobrīd atrodas pārāk tuvu Saulei un drīz vien aizslīdēs aiz tās.

* Saturns meklējams zemu pie horizonta dienvidrietumos pēc Saules rieta Čūskneša zvaigznājā.

Urāns meklējams Zivju zvaigznājā austrumos pēc Saules rieta. Planētas aplūkošanai vēlams teleskops, lai gan ieraudzīt var arī ar labu binokli.

Neptūns meklējams Ūdensvīra zvaigznājā pēc Saules rieta un, kā jau noprotat, ir vēl tālāks un līdz ar to izskatās vēl mazāks teleskopa okulārā.

Komētas

Šobrīd netiek prognozēts, ka kāda no komētām būs vērojama ar neapbruņotu aci, bet sekojiet līdzi jaunumiem, jo ar komētām ir kā ar bitēm... vai ar kaķiem. Nekad neko nevar zināt.

Meteoru plūsmas

31. augusts/1. septembris - Aurigīdu plūsma. Mēness netraucēs novērot šo plūsmu. 1935. gadā debesis šķērsoja 30-34 ļoti ātri un spoži meteori stundas laikā. Turpmākajos gados šo plūsmu vairs nav izdevies novērot. Ja nu jums neguļas naktī no 31. augusta uz 1. septembri, izmantojiet laiku lietderīgi un izejiet ārā pēc pusnakts. Varbūt jums izdosies novērot kādu aurigīdu.

5./6. septembris - Linksīdu plūsma - lieliska izdevība iemācīties atrast Lūša zvaigznāju, kas atrodas starp Lielā lāča un Vedēja zvaigznājiem. Meteoru plūsma 1037. un 1063. gadā Korejas debesu vērotāju pierakstos aprakstīta kā "zvaigžņu lietus". Mūsdienās gan no bijušās godības nekas nav palicis pāri.

7./8. septembris - Epsilona Perseīdu plūsmas maksimums, kura laikā var vērot 12-15 meteorus stundas laikā. Radiants atrodas salīdzinoši tuvu augusta Perseīdu izejas punktam. Ieteicams novērojumus sākt aptuveni 22:00 vakarā, kad radiants atrodas zemu ziemeļaustrumos. Šogad izdevīgs laiks novērojumiem, jo augošais Mēness ātri norietēs.

13./14. septembris - septembra Taurīdu plūsma - vāja plūsma. 2002. gadā tika novēroti 13 šīs plūsmas meteori. Šogad "krītošās zvaigznes" varat sākt vērot pēc pusnakts, lai gan būtiski traucēs spožais Mēness. Radiants atrodas Vērša zvaigznājā, kuru viegli var atrast pēc vaļējās kopas Sietiņa jeb Plejādēm.

21./22. septembris - Kappa Akvarīdu plūsma - arī vāja plūsma, kuru var sākt vērot jau pēc 23:00 un turpināt līdz pirmajiem Saules stariem. Novērojumiem varētu nedaudz traucēt dilstošais Mēness, kurš joprojām būs gana spožs.

23./24. septembris - Alfa Aurigīdu plūsma - mazskaitlīgu, bet skaistu meteoru plūsma. Tie ir ļoti ātri meteori, aiz kuriem bieži vien tiek novērota iespaidīga "pēda". Radiants, kurš atrodas Vedēja zvaigznājā, uzaust pēc Saules rieta. Vislabākais novērojumu laiks ir pēc pusnakts līdz ausmai. Šogad novērojumiem traucēs dilstošā Mēness gaisma.

Mēness

1. septembris - jauns Mēness
9. septembris - pirmais ceturksnis
16. septembris - pilnmēness
23. septembris - pēdējais ceturksnis

Citi notikumi

3.septembris - Neptūns atrodas opozīcijā
15.septembris - Fotokonkursa darbu iesniegšanas pēdējā diena
16.septembris - daļējs pusēnas Mēness aptumsums. Sāksies 19:54, maksimums 21:54 un noslēgums 23:53. Pamanīt būs grūti, Mēness kļūs tikai nedaudz tumšāks.
22. septembris - rudens ekvinokcija.

Iesakam apskatīt

* Mazāku teleskopu un binokļu īpašnieki var izmantot izdevību, lai pavērotu Plejādes jeb Sietiņu, Andromēdas galaktiku (M31) un Perseja dubultkopu.

* Lielāku teleskopu īpašnieki joprojām var priecāties par skaistajām lodveida zvaigžņu kopām M13 un M92, kā arī planetārajiem miglājiem M27 un M57. No vaļējām zvaigžņu kopām varat sameklēt M52 Kasiopejas zvaigznājā.

* Iekļaujiet novērošanas sesijās arī kādu vairāku zvaigžņu sistēmu - zilgani dzelteno pārīti Albireo vai ne mazāk daudzkrāsaino Iota Cassiopeiae.

* Cefeja zvaigznājā varat sameklēt arī brīnišķīgo Gārneta zvaigzni jeb Mu Cephei (HIP107259), kura ir viena no lielākajām un spožākajām zvaigznēm Piena Ceļa galaktikā.

* Septembra otrajā pusē no rītiem, aptuveni vienu līdz divas stundas pirms Saules ausmas austrumu virzienā var mēģināt sameklēt zodiakālo gaismu. Protams, šo fenomenu var redzēt tikai īsti tumšās debesīs. Pilsētu un citu apdzīvoto vietu apgaismojums traucēs. Orientieris - Lauvas, Vēža un Dvīņu zvaigznāji.

* Septembrī jātur acis un ausis vaļā, jo Saules vējš aktīvāk iedarbojas uz Zemes elektromagnētisko lauku, tādejādi pastāv iespēja vērot ziemeļblāzmas ( dienvidblāzmas ja esat no otras puses).

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri

  1. Mārča tieši 12.09.2016 domāja šādi:

    Sveiki. Gribētu uzzināt vai ir jālieto teleskopam kādu konkrētus filtrus, lai vērotu pusēnas Mēness aptumsumu? Kurā vietā atradīsies Mēness pozīcija. pusēnas aptumsuma brīdī?

  2. Redaktors tieši 13.09.2016 domāja šādi:

    Pusēnas aptumsums izceļas ar to, ka ir knapi pamanāms. Lielākais bonuss, skatoties uz Mēnesi teleskopā, būs tas, ka tas būs mazliet tumšāks. Tā kā vislabākais veids, kā pamanīt aptumsumu, ir fotografēt Mēnesi pirms un pēc aptumsuma ar aptuveni vieniem un tiem pašiem uzstādījumiem, tad satumšošanos varēs redzēt.

    Lai noskaidrotu precīzu Mēness trajektoriju, ieteiktu lejuplādēt Stellarium, kas ir brīvpieejas programmatūra.

  3. M tieši 13.09.2016 domāja šādi:

    Labvakar!
    ZAA pusē, ~20 grādus virs horizonta atrodas spoža zvaigzne, kas mirguļo dažādās krāsās https://failiem.lv/u/23wwkktg. Kas tā ir un kāpēc tā mirguļo? Bildes izkopētas no video, kas uzņemts caur binokli.

  4. M tieši 13.09.2016 domāja šādi:

  5. Mārča tieši 14.09.2016 domāja šādi:

    Paldies Starspace Redaktoram par sniegto informāciju.

    Man ir jautājums par Comet174P Echeclus ir redzama Ziemeļu puslodē ar neapbruņotu aci?

    Vai tomēr šajā gadījumā šī komēta ir redzama ar teleskopu?

  6. Redaktors tieši 14.09.2016 domāja šādi:

    Nav gan. Lai gan bija izvirdums, kas to padarīja nedaudz spožāku, tā joprojām ir ļoti vāja. Mūsu platuma grādos arī visai zemu un ar katru dienu atradīsies arvien tuvāk horizontam.

    http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?orb=1;sstr=174P






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!