ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : oktobris


Publicēts: 7.10.2013

Lapas krāsojas, lietus līst un skaidrajās naktīs arvien jūtamāk piezogas aukstums. Klāt kārtējais rudens. Tomēr tā vietā, lai ieritinātos zem siltām segām ar kūpošu tējas krūzi rokās, skaidrajos vakaros izejiet paelpot svaigu gaisu un izbaudīt tumšās debesis, kad Piena Ceļš plešas virs galvām, Jupiters atgriežas un ISON komēta klusiņām slīd tuvāk Saulei.

Saules sistēmas planētas

* Merkuru šomēness svītrojam no apskatāmo objektu saraksta.

* Venēra ceļas arvien augstāk pie dienvidrietumu horizonta pēc Saules rieta. 8. oktobra vakarā virs spožās Vakara zvaigznes gozēsies augoša Mēness sirpis.

Marss derēs tiem "cīruļiem", kurus nebaida drēgnās oktobra naktis un rīti. Oktobrī sarkanā planēta virs horizonta parādās nedaudz pirms plkst. 3. Visu mēnesi tā atradīsies Lauvas zvaigznājā. 16. oktobrī Marss redzams ļoti tuvu Regulam, Lauvas zvaigznāja spožākajai zvaigznei. Savukārt 30. oktobrī zem Marsa būs redzams dilstoša Mēness sirpis.

Jupiteru beidzot var novērot arī tie, kuri principa pēc gulēt iet pirms pusnakts. Strīpainais bumbulītis oktobra sākumā virs ziemeļaustrumu horizonta izlien ap plkst. 23, bet oktobra beigās nedaudz pirms plkst. 22. Milzu planēta redzama Dvīņu zvaigznājā. 26. oktobrī Jupiters atrodas virs Mēness. Ja vēlaties noķert kāda pavadoņa ēnu vai pašu pavadoni, tad derēs 14. oktobris (2:00-4:12 - Jo), 22. oktobris (22:20 - 0:55, Jo un Eiropa, ir redzams arī Sarkanais plankums), 24. oktobris (22:30 - 1:33, Ganimēds), 29. oktobris (0:25-2:40, Kalisto), 30. oktobris (0:15-3:30, Jo un Eiropa), 31. oktobris (21:40-0:30, Ganimēda ēna, pavadoņa tranzīts sākas 2:25, beidzas 5:25, atrodas cieši blakus Sarkanajam plankumam).

Saturns atrodas pārāk tuvu Saulei Zemes debesīs un nav novērojams.

Urāns atrodas Zivju zvaigznājā. Redzams austrumos pēc Saules rieta. Šīs planētas apskatei vajadzēs vismaz binokli.

* Neptūns atrodas Ūdensvīra zvaigznājā. Redzams austrumos pēc Saules rieta. Lai ieraudzītu Neptūnu, vajadzēs teleskopu. Protams, lielākajā daļā teleskopu šī planēta izskatīsies pēc zvaigznītes.

Komētas

Neviena no komētām nav novērojama ar neapbruņotu aci.

ISON (C/2012 S1) tikko ir palidojusi garām Marsam un lēnām tuvojas Saulei. Komētas spožums pielīdzināms aptuveni 9 zvaigžņlielumam. 15., 16. un 17. oktobrī komēta atrodas visai tuvu Marsam un spožākajai Lauvas zvaigznāja zvaigznei. 25. oktobrī nedaudz virs ISON komētas būs redzamas galaktikas M95 un M96.

Meteoru plūsmas

6./7. oktobris - Piscīdu plūsma. Ļoti ilga plūsma - no 25. septembra līdz 2. novembrim. Maksimumā gaidāmi aptuveni 15 lēni (tikai 29 km/s) meteori stundas laikā. Radiants atrodas tuvu horizontam dienvidos. Šogad novērojumus Mēness netraucēs.

8./9. oktobris - Drakonīdu plūsma - grūti prognozējama plūsma, kuras avots ir "izjukusī" Džokobīnī-Cinnera komēta. Tā ilgst tikai no 7. līdz 10. oktobrim. 1933. gadā tika novēroti aptuveni 30 000 meteori stundas laikā, 1947. gadā - vairs tikai 1000. Plūsmas radiants atrodas virs galvām. Ieteicamais novērošanas laiks - pēc pusnakts. Šogad novērojumiem Mēness netraucēs.

19./20. oktobris - Epsilona Geminīdu plūsmas maksimums. Vāja plūsma, ne vairāk par 5 meteoriem stundas laikā. Tie ir ātri - aptuveni 70 km/s. Šogad novērojumus traucēs spožais Mēness.

20./21. oktobris - Orionīdu plūsma - šogad šo meteoru vērošanu apgrūtinās spožais Mēness, kas debesīs gozēsies visu nakti. Meteoru plūsmas avots ir slavenā Haleja komēta. Parasti stundas laikā ir novērojami 30-40 ātri, dzeltenīgas nokrāsas meteori, kuru ātrums ir aptuveni 67 km/s. Šogad, ņemot vērā apstākļus, var cerēt ieraudzīt tikais spožākās no "krītošajām zvaigznēm". Radiants meklējams Oriona zvaigznājā. Atcerieties, ka meteorus vislabāk ir vērot nevis radianta virzienā, bet mazliet nostāk no tā (pagriežoties par ~45o). Ja fotografējiet, izmantojiet platleņķa objektīvu.

Mēness

5. oktobris - jauns Mēness
12. oktobris - pirmais ceturksnis
19. oktobris - pilnmēness
27. oktobris - pēdējais ceturksnis

Citi notikumi

3. oktobris - Urāns atrodas opozīcijā.
12. oktobris - StarParty #10.
19. oktobris - daļējs pusēnas Mēness aptumsums. Maksimālā aptumsuma fāze tiks sasniegta 2:51 pēc Latvijas laika. Zemes pusēnā atradīsies aptuveni 76,5% Mēness diska. Viss aptumsums ilgs no 00:51 līdz 04:50 pēc Latvijas laika (239 minūtes). Mēness atradīsies Zivju zvaigznājā.
27. oktobris 04:00
 - Notiek pāreja no vasaras uz ziemas laiku. Pulkstens jāpagriež par vienu stundu atpakaļ.

Iesakam apskatīt

* Ja esat nocietušies pēc planētām - Jupiters un Urāns. Ja Jupitera labākais uznāciens vēl tikai gaidāms, Urāna novērojumus uz nākamo mēnesi neatlieciet. Šobrīd ir vislabākais laiks šīs planētas novērojumiem.

* Kamēr vēl redzami vasaras nogalei raksturīgie zvaigznāji, apskaties ierastos un klasiskos planetāros miglājus - Gredzena miglāju M57 un Hanteles miglāju M27.

* Neaizmirstiet arī dubultzvaigznes, piemēram, Almahu no Andromēdas zvaigznāja, Albireo Gulbja zvaigznājā, Kasiopejas Eta.

* Pamēģiniet ar neapbruņotu aci ieraudzīt Andromedas galaktiku un Perseja Dubultkopu. Protams, vajadzēs patiesi tumšas debesis.

* No lodveida zvaigžņu kopām joprojām labi redzamas M13 un M92, bet varat iekļaut arī mazāk pazīstamus pārstāvjus - M15 un M2.

* Ja vēl nemāki atrast Gulbi, oktobrī to vēl vari paspēt. Izmanto Kasiopejas zvaigznāju kā orientieri. Ar teleskopu Gulbja zvaigznājā iespējams aplūkot dažas vaļējās zvaigžņu kopas - NGC 6811, NGC 6866, NGC 6910, M29, Ru173.

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri

  1. Andris R tieši 23.10.2013 domāja šādi:

    Jau vairākkārt minēts ar komētām, kā ar bitēm - neko nevar zināt... Ja ISON (C/2012 S1) pagaidām neattaisno cerības un ir vājāka gandrīz par diviem vz-ņu lielumiem ne kā prognozēts (10 ~ 11 mag) , tad cita komēta C/2012 X1 (LINEAR) 22.oktobrī pārsteidza ar ''uzliesmojumu'' - no, apm., 14 mag pārtapa par 8,3 zvaigžlieluma objektu Berenikas Matu zvaigznājā (Coma Berenices) ( līdzīgu metamorfozi piedzīvoja komēta 17/P Holmes 2007.gadā, līdzība ir arī komas izskatā)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!