ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : novembris


Publicēts: 30.10.2016

Novembris mūs nesola lutināt ar izcilām planētu kombinācijām. Praktiski visas lielās un spožākās planētas atrodas zemu pie horizonta. Teleskopiskiem novērojumiem šobrīd vislabākās ir Urāns un Neptūns, uz pārējām būs jāpagaida. Tomēr tas nenozīmē ka debesīs nebūs ko redzēt. Arvien agrāk pie debesīm parādās ziemas dārgumi - Sietiņš, Oriona zvaigznājs, zvaigžņu kopas Dvīņu zvaigznājā un citi jaukumi.

Saules sistēmas planētas

* Merkuru novembrī jāsvītro no aplūkojamo objektu saraksta.

Venēra sāk atgriezties vakaros pēc Saules rieta. Novembra sākumā visai zemu pie horizonta, bet jau 2.novembrī būs vērojama interesanta kombinācija - Venēra, Saturns un pavisam niecīgs Mēness sirpītis. Ar katru nākamo vakaru Venēra būs vērojama arvien augstāk pie dienvidu, dienvidrietumu horizonta Strēlnieka zvaigznājā.

Marss redzams vakaros dienvidos. Novembra sākumā sarkanā planēta meklējama Strēlnieka zvaigznājā, bet jau pēc 8.novembra Marss pāries uz Mežāža zvaigznāju. 6.novembrī Marsu būs viegli atrast, ja sameklēsiet augošo Mēness sirpi, jo Marss atradīsies zem tā.

Jupiters aust no rītiem pāris stundas pirms saullēkta. Meklējams austrumos, Jaunavas zvaigznājā. Interesanta kombinācija gaidāma 25.novembra rītā, kad blakus Jupiteram būs redzams dilstoša Mēness sirpis.

* Saturns atrodas ļoti zemu pie dienvidrietumu horizonta un noriet drīz pēc Saules. Rekomendējam paciesties līdz nākamā gada vasarai, lai pavērotu gredzenoto planētu.

Urāns un Neptūns ir vērojami uzreiz pēc Saules rieta, bet ieteicams pagaidīt pāris stundiņas un tikai tad ķerties pie šo Saules sistēmas tālāko planētu apskates. Neptūns meklējams Ūdensvīra, bet Urāns Zivju zvaigznājā. Jāatceras, ka tie nav objekti, kurus jāaplūko ar neapbruņotu aci. Vajadzēs vismaz binokli, lai ieraudzītu Urānu, bet Neptūna aplūkošanai jau teleskopu.

Komētas

Novembrī netiek prognozēta neviena komēta, kuras spožums varētu sasniegt ar neapbruņotu aci vērojamu lielumu. Izskatās, ka arī ar binokļiem neko neizdosies ieraudzīt.

Bet jāatceras, ka ar komētām ir kā ar bitēm, nekad neko nevar zināt.

Meteoru plūsmas

5.-12. novembris Taurīdu plūsma. Ziemeļu maksimuma (12. novembris) radiants atrodas netālu no Sietiņa jeb Plejādēm, bet dienvidu (5. novembris) - nedaudz zemāk. Tiek uzskatīts, ka šī plūsma ir Enkes komētas atstātie putekļi. Lai arī netiek prognozēti vairāk kā 10 meteori stundas laikā, dažreiz šīs plūsmas ietvaros izdodas novērot ļoti krāšņas ugunsbumbas. Plūsmai ir divi maksimumi - pirmais naktī no 5. uz 6. novembri, bet otrais aptuveni nedēļu vēlāk - no 12. uz 13. novembri. Šogad pirmā maksimuma laikā Mēness netraucēs, ko gan nevarēs teikt par otro maksimumu, kad Mēness būs spožs un būtiski traucējošs. Novērojumus ieteicams veikt pēc pusnakts.

9./10. novembris - Cefeīdu plūsma - plūsma, kuras radiants atrodas nenorietošajā, karaliskajā Cefeja zvaigznājā. Salīdzinoši jauna plūsma, kuru atklāja tikai 1969. gadā. Prognozēti ne vairāk kā 15 meteori stundas laikā. Tā kā radiants atrodas augstu virs galvas, tad meteorus var sākt gaidīt jau pēc Saules rieta. Šogad novērojumus vēlams sākt pēc pusnakts, kad būs norietējis Mēness.

12./13. novembris - Pegazīdu plūsmas meteori ir Banpleina komētas atliekas, kas pēdējo reizi redzēta 1819. gadā. Radiants atrodas Pegaza zvaigznājā. Labā gadā var novērot kādu duci "krītošo zvaigžņu". Šoreiz novērojumiem traucēs Mēness.

14./15. novembris - Andromedīdu plūsma - vāja plūsma, kuru šogad novērot būtiski traucēs Mēness. Šīs "krītošās zvaigznes" ir Biela komētas atliekas, kas 1845. gadā sadalījās divās daļās. Pateicoties šim notikumam, 1885. gadā Andromedīdas bija īpaši krāšņas - aptuveni 13 000 meteoru stundas laikā. Lai arī mūsdienās no šī krāšņuma nekas nav saglabājies, daži no eksemplāriem ir tik lieli, ka nonāk līdz zemei un kļūst par meteorītiem (īstiem). Radiants atrodas netālu no Andromedas galaktikas. Novērojumiem vislabākais laiks ir no plkst. 22iem līdz plkst. 1-2 naktī. Šī plūsma ir slavena ar skaistiem un iespaidīgiem meteoriem.

17./18. novembris - Leonīdu plūsmas maksimums. Šī plūsma ir Tatla komētas (55P) atstātās atlūzas. Šogad Mēness traucēs novērot šīs plūsmas meteorus. Plūsmas intensitātes prognozes variē - daži avoti sola nieka 15 meteorus stundas laikā, citi ir optimistiskāki un liek cerēt uz vairākiem desmitiem "krītošo zvaigžņu", lai gan Mēness ļaus ieraudzīt tikai spožākos eksemplārus.

Mēness

7. novembris - pirmais ceturksnis
14. novembris - pilnmēness
21. novembris - pēdējais ceturksnis
29. novembris - jauns Mēness

Citi notikumi

18.novembris - Latvijas Republikas neatkarības proklamēšanas diena

Iesakam apskatīt

* Tumšās rudens debesis ir lieliska iespēja iepazīt galaktikas un citus tālos Visuma objektus. Šoreiz pievērsīsimies Pegaza zvaigznājam. Tajā atrodas viena no skaistākajām lodveida zvaigžņu kopām - M15. Arī galaktiku cienītājiem spārnotais zirgs neliks vilties. Tur ir gan NGC 7332 un NGC 7339 pārītis, gan iespaidīgā NGC 7331, kurai blakus atrodas vairākas mazākas un blāvākas galaktikas. Pavisam netālu no šīs galaktiku grupas atrodas NGC 7320, kas pieder tā dēvētajam Stefana Kvintetam, kurā, kā jau nosaukums vēsta, ietilpst piecas galaktikas. Ja nu ar šīm galaktikām vēl ir par maz, tad uz robežas ar Zivju zvaigznāju ieteicams sameklēt NGC 7619, kas pieder aptuveni 170 miljonus gaismas gadu tālajai Pegasus I galaktiku grupai.

* Turpat uz robežas starp Pegaza un Zivju zvaigznājiem atrodama interesanta asterisma, kas atgādina apgāztu "L" burtu. To dēvē par HD 222454 grupu. Vēl vienu asterismu var sameklēt, atrodot zvaigzni HIP 113766. Šis sakopojums, kas nodēvēts par Delphinus Minor, atgādina Delfīna zvaigznāju.

* Tiem, kas debesu iepazīšanu vēlas sākt ar pazīstamākiem objektiem, rekomendējam Plejādes (Sietiņš, M45), Andormedas galaktiku (M31) un Perseja Dubultkopu. Šos objektus var aplūkot gan ar neapbruņotu aci, gan ar binokli, gan ar teleskopiem.

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!