ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : novembris


Publicēts: 2.11.2017

Diena ir sarukusi un tiem, kas vēlētos vērot debesis vai pat fotografēt tālos objektus, šobrīd būtu lielisks laiks, lai to darītu, ja vien to mākoņu būtu mazāk. Lielo planētu medniekiem jāpaciešas, jo Saturns atrodas pārāk zemu pie horizonta vakaros, bet Jupiters tik tikko izlīdis rīta debesīs. Planētu iztrūkumu var kompensēt ar skaistajiem rudens un ziemas objektiem vai kādu Leonīdu. Noteikti jātur īkšķi par 13.novembra rītu, kad tiksies Venera un Jupiters.

Saules sistēmas planētas

* Merkurs novembra otrajā pusē būs vērojams vakaros īsu brīdi pēc Saules rieta. Niecīgā planēta meklējama dienvidrietumos, vēl zemāk nekā Saturns.

Venera joprojām sastopama no rītiem, brīdi pirms Saules ausmas, bet jāņem vērā, ka tā atrodas jau visai tuvu horizontam un ar katru nākamo dienu slīdēs arvien zemāk. Vērā ņemams ir 13.novembris, kad ir jāmeklē tīrs austrumu-dienvidaustrumu horizonts, lai noķertu Jupitera un Veneras satuvošanos. Ne mazāk interesanta kombinācija gaidāma 17.novembra rītā, kad Venērai un Jupiteram pievienosies pavisam sadilis Mēness (apgaismotā daļa 1,5%).

Marss redzams no rītiem nedaudz augstāk kā Venera. Sarkanā planēta ceļo cauri Jaunavas zvaigznājam. Novembra beigās tā atradīsies netālu no Jaunavas zvaigznāja spožākās zvaigznes Spikas. 15.novembra rītā netālu no Marsa atradīsies dilstošs Mēness (apgaismotā daļa ~10%).

Jupiters aust no rītiem īsu brīdi pirms saullēkta, ar katru rītu ceļoties arvien augstāk un augstāk. Interesantos datumus skatīt pie Veneras.

* Saturns atrodas ļoti zemu pie dienvidrietumu horizonta un noriet drīz pēc Saules. Rekomendējam paciesties līdz nākamā gada vasarai, lai pavērotu gredzenoto planētu.

Urāns un Neptūns ir vērojami uzreiz pēc Saules rieta, bet ieteicams pagaidīt pāris stundiņas un tikai tad ķerties pie šo Saules sistēmas tālāko planētu apskates. Neptūns meklējams Ūdensvīra, bet Urāns Zivju zvaigznājā. Jāatceras, ka tie nav objekti, kurus jāaplūko ar neapbruņotu aci. Vajadzēs vismaz binokli, lai ieraudzītu Urānu, bet Neptūna aplūkošanai jau teleskopu.

Komētas

Novembrī netiek prognozēta neviena komēta, kuras spožums varētu sasniegt ar neapbruņotu aci vērojamu lielumu. Izskatās, ka arī ar binokļiem neko neizdosies ieraudzīt.

Bet jāatceras, ka ar komētām ir kā ar bitēm, nekad neko nevar zināt.

Meteoru plūsmas

5.-12. novembris Taurīdu plūsma. Ziemeļu maksimuma (12. novembris) radiants atrodas netālu no Sietiņa jeb Plejādēm, bet dienvidu (5. novembris) - nedaudz zemāk. Tiek uzskatīts, ka šī plūsma ir Enkes komētas atstātie putekļi. Lai arī netiek prognozēti vairāk kā 10 meteori stundas laikā, dažreiz šīs plūsmas ietvaros izdodas novērot ļoti krāšņas ugunsbumbas. Plūsmai ir divi maksimumi - pirmais naktī no 5. uz 6. novembri, bet otrais aptuveni nedēļu vēlāk - no 12. uz 13. novembri. Šogad pirmā maksimuma laikā būtiski traucēs spožais Mēness, bet otrā maksimuma laikā Mēness būs sadilis. Novērojumus ieteicams veikt pēc pusnakts.

9./10. novembris - Cefeīdu plūsma - plūsma, kuras radiants atrodas nenorietošajā, karaliskajā Cefeja zvaigznājā. Salīdzinoši jauna plūsma, kuru atklāja tikai 1969. gadā. Prognozēti ne vairāk kā 15 meteori stundas laikā. Tā kā radiants atrodas augstu virs galvas, tad meteorus var sākt gaidīt jau pēc Saules rieta. Šogad novērojumus vēlams sākt pēc pusnakts, lai gan nedaudz traucēs joprojām spožais Mēness.

12./13. novembris - Pegazīdu plūsmas meteori ir Banpleina komētas atliekas, kas pēdējo reizi redzēta 1819. gadā. Radiants atrodas Pegaza zvaigznājā. Labā gadā var novērot kādu duci "krītošo zvaigžņu". Šoreiz ir vērts uzmest aci debesīm, jo Mēness traucēs ļoti minimāli.

14./15. novembris - Andromedīdu plūsma - vāja plūsma, kuru šogad novērot Mēness netraucēs. Šīs "krītošās zvaigznes" ir Biela komētas atliekas, kas 1845. gadā sadalījās divās daļās. Pateicoties šim notikumam, 1885. gadā Andromedīdas bija īpaši krāšņas - aptuveni 13 000 meteoru stundas laikā. Lai arī mūsdienās no šī krāšņuma nekas nav saglabājies, daži no eksemplāriem ir tik lieli, ka nonāk līdz zemei un kļūst par meteorītiem (īstiem). Radiants atrodas netālu no Andromedas galaktikas. Novērojumiem vislabākais laiks ir no plkst. 22iem līdz plkst. 1-2 naktī. Šī plūsma ir slavena ar skaistiem un iespaidīgiem meteoriem.

17./18. novembris - Leonīdu plūsmas maksimums. Šī plūsma ir Tatla komētas (55P) atstātās atlūzas. Šogad Mēness nemaz netraucēs novērot šīs plūsmas meteorus. Plūsmas intensitātes prognozes nav pārāk iepriecinošans - nieka 10 līdz 20 meteori stundas laikā. Tomēr šī plūsma ir lielisks ievads Latvijas jubilejas svinībām. Izmanto izdevību, ja vien ir skaidras debesis!

Mēness

4. novembris - pilnmēness
10. novembris - pēdējais ceturksnis
18. novembris - jauns Mēness
26. novembris - pirmais ceturksnis

Citi notikumi

18.novembris - Latvijas Republikas neatkarības proklamēšanas diena

Iesakam apskatīt

* Tumšās rudens debesis ir lieliska iespēja iepazīt galaktikas un citus tālos Visuma objektus. Šoreiz pievērsīsimies Pegaza zvaigznājam. Tajā atrodas viena no skaistākajām lodveida zvaigžņu kopām - M15. Arī galaktiku cienītājiem spārnotais zirgs neliks vilties. Tur ir gan NGC 7332 un NGC 7339 pārītis, gan iespaidīgā NGC 7331, kurai blakus atrodas vairākas mazākas un blāvākas galaktikas. Pavisam netālu no šīs galaktiku grupas atrodas NGC 7320, kas pieder tā dēvētajam Stefana Kvintetam, kurā, kā jau nosaukums vēsta, ietilpst piecas galaktikas. Ja nu ar šīm galaktikām vēl ir par maz, tad uz robežas ar Zivju zvaigznāju ieteicams sameklēt NGC 7619, kas pieder aptuveni 170 miljonus gaismas gadu tālajai Pegasus I galaktiku grupai.

* Turpat uz robežas starp Pegaza un Zivju zvaigznājiem atrodama interesanta asterisma, kas atgādina apgāztu "L" burtu. To dēvē par HD 222454 grupu. Vēl vienu asterismu var sameklēt, atrodot zvaigzni HIP 113766. Šis sakopojums, kas nodēvēts par Delphinus Minor, atgādina Delfīna zvaigznāju.

* Tiem, kas debesu iepazīšanu vēlas sākt ar pazīstamākiem objektiem, rekomendējam Plejādes (Sietiņš, M45), Andormedas galaktiku (M31) un Perseja Dubultkopu. Šos objektus var aplūkot gan ar neapbruņotu aci, gan ar binokli, gan ar teleskopiem.

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri

  1. Gaismjūtis tieši 6.11.2017 domāja šādi:

    06.11 agrā rītā Mēness aizklās Aldebaranu. Kuri lasa no rīta - jau nokavēja.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!