ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : novembris


Publicēts: 2.11.2012

Jāatzīst, ka debesis pēdējos mēnešus mūs ne tikai nelutina, bet savu apbrīnojamo skaistumu atklāj nožēlojami reti. Tuvākās nedēļas prognoze arī neko labu nesola. Un tomēr neatmetīsim cerību palūkoties uz Jupiteru, Venēru un saskaitīt Leonīdas, kurām šogad ir sevišķi labvēlīgi apstākļi.

Saules sistēmas planētas

* Merkurs lielāko daļu novembra būs paslēpies Saules mirdzumā. Tomēr novembra beigās variet mēģināt noķert šo planētu pirms saullēkta. Atrodas Svaru zvaigznājā, zemu pie dienvidaustrumu horizonta. Īpaši rekomendējam tiem, kam patīk "planētu parādes". Pēdējās novembra dienās rindiņā nostāsies Saturns, Venēra un Merkurs.

Venēra joprojām turpina spoži mirdzēt pirms Saules ausmas. Meklējama dienvidaustrumos Jaunavas zvaigznājā. Pēc kā orientēties? Pēc Venēras! Interesanta kombinācija būs vērojama 11. novembrī, kad Venērai blakus atradīsies sadilis Mēness sirpītis.

Marss jāatstāj uz nākotni, bet ja nekādi nevarat nociesties, var mēģināt pamanīt sarkano planētu dienvidrietumos pēc Saules rieta. Brīdinām, ka atrodas ļoti zemu pie horizonta un kvalitāte būs slikta.

Jupiters  noteikti ir dominējošā planēta, kas aplūkojama jau dažas stundas pēc Saules rieta. Meklējams Vērša zvaigznājā. 28. novembrī varat pārbaudīt, cik necils kļūs milzis Jupiters, kad tam blakām nostāsies apgaismotais Mēness.

Urāns un Neptūns ir novērojami uzreiz pēc Saules rieta, bet ieteicams pagaidīt pāris stundiņas un tikai tad ķerties pie šo Saules sistēmas tālāko planētu apskates. Neptūns meklējams Ūdensvīra, bet Urāns Zivju zvaigznājā. Jāatceras, ka tie nav objekti, kurus jāaplūko ar neapbruņotu aci. Vajadzēs vismaz binokli, lai ieraudzītu Urānu, bet Neptūna aplūkošanai jau teleskopu.

Saturns ir atgriezies! Beidzot tie, kuri sevi uzskata par cīruļiem vai vēl gulēt neaizgājušām pūcēm, var aplūkot gredzenoto planētu. Pēc 15. novembra meklējiet dienvidaustrumos Jaunavas zvaigznājā. Saturns atrodas zemāk nekā Venēra. Noteikti pamodieties tā agrāk 26. novembrī, kad Venēra būs pielavījusies Saturnam.

Komētas

Neviena komēta nav aplūkojama ar neapbruņotu aci. Gaidām 2013. gadu ar nepacietību.

Meteoru plūsmas

5.-12. novembris Taurīdu plūsma. Radiants netālu no Sietiņa jeb Plejādēm. Tiek uzskatīts, ka šī plūsma ir Enkes komētas atstātie putekļi. Lai arī netiek prognozēti vairāk kā 10 meteori stundas laikā, dažreiz šīs plūsmas ietvaros izdodas novērot ļoti krāšņas ugunsbumbas. Šogad novērojumiem traucēs Mēness. Novērojumus ieteicams veikt pēc pusnakts.

9./10. novembris - Cefeīdu plūsma - plūsma, kuras radiants atrodas nenorietošajā, karaliskajā Cefeja zvaigznājā. Salīdzinoši jauna plūsma, kuru atklāja tikai 1969. gadā. Prognozēti aptuveni 18 meteori stundas laikā. Tā kā radiants atrodas augstu virs galvas, tad meteorus var sākt gaidīt jau pēc Saules rieta.

12./13. novembris - Pegazīdu plūsmas meteori ir Banpleina komētas atliekas, kas pēdējo reizi redzēta 1819. gadā. Radiants atrodas Pegaza zvaigznājā. Labā gadā var novērot kādu duci "krītošo zvaigžņu". Šogad ir labs gads. Ieteicams novērojumus sākt ap plkst. 22iem.

14./15. novembris - Andromedīdu plūsma - vāja plūsma, kuru novērot netraucēs Mēness. Šīs "krītošās zvaigznes" ir Biela komētas atliekas, kas 1845. gadā sadalījās divās daļās. Pateicoties šim notikumam, 1885. gadā Andromedīdas bija īpaši krāšņas - aptuveni 13 000 meteoru stundas laikā. Īsts zvaigžņu lietus, pat vētra! Lai arī mūsdienās no šī krāšņuma nekas nav saglabājies, daži no eksemplāriem ir tik lieli, ka nonāk līdz zemei un kļūst par meteorītiem (īstiem). Radiants atrodas netālu no Andromedas galaktikas. Novērojumiem vislabākais laiks ir no plkst. 22iem līdz plkst. 1-2 naktī. Šī plūsma ir slavena ar skaistiem un iespaidīgiem meteoriem.

17./18. novembris - Leonīdu plūsmas maksimums. Šī plūsma ir Tatla komētas (55P) atstātās atlūzas. Šogad novērojumiem netraucēs Mēness, kas nozīmē, ka pamanīsiet pat visvājākos eksemplārus. Tā varētu būt lieliska uguņošana, kas iezvanīs Latvijas dzimšanas dienas svinības.

Mēness

7. novembris - pēdējais ceturksnis
14. novembris - jauns Mēness
20. novembris - pirmais ceturksnis
28. novembris - pilnmēness

Citi notikumi

* 13./14. novembris - pilns Saules aptumsums, kas novērojams Austrālijas ziemeļos un Klusā okeāna dienvidu daļā.

* 28. novembris - pusēnas Mēness aptumsums. Sākums 14:14 pēc Latvijas laika. Mēness aust 15:50, tādēļ pie mums uzaustot tas jau būs "aptumsis". Maksimālais aptumsums būs 16:32, bet aptumsums noslēgsies 18:50. Protams, neceriet uz neko grandiozu, tas ir pusēnas aptumsums.

Iesakam apskatīt

* Protams, tradicionālie iesācēju objekti - Oriona miglājs (M42), Plejādes jeb Sietiņš (M45), vēl var paspēt noķert kādu no skaistajām lodveida zvaigžņu kopām (M13) vai tipisku planetāro - M57. Iemācieties atrast Andromedas galaktiku (M31) un Perseja dubultkopu.

* Tiem, kas ar "pīpi nav pirmo reizi uz jumta", rekomendējam Kembles kaskādi (Žirafes zvaigznājs), kuras vienā galā meklējama vaļējā zvaigžņu kopa NGC 1502. Ne mazāk interesanta asterisma ir Češīras kaķis Vedēja zvaigznājā, kuras robežās meklējama vaļējā zvaigžņu kopa NGC 1907.

* Pēc skaistās dubultzvaigznes Almaha aplūkošanas, rekomendējam sameklēt NGC 891, kas ir lieliska spirālveida galaktika, kas vērsta ar diska malu pret Zemi. Teleskopos, kuru galvenā optiskā elementa diametrs pārsniedz 8'', varēsiet pamanīt arī putekļu joslu.

* Ja jūsu rīcībā ir OIII filtrs, tas noteikti noderēs Oriona miglāja aplūkošanai, bet tiem, kam šis milzīgais zvaigžņu ražošanas pleķis ir apnicis, rekomendējam kaut ko grūtāku - NGC 1491 Perseja zvaigznājā.

* M35 Dvīņu zvaigznājā atrast nav grūti, bet tikai acīgākie pamanīs, ka netālu no tā atrodas vēl viena vaļējā zvaigžņu kopa - NGC 2158, kura atrodas aptuveni 4 reizes tālāk nekā M35.

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri

  1. 111 tieši 2.11.2012 domāja šādi:

    paldies!

  2. Līga tieši 10.11.2012 domāja šādi:

    Vakarnakt bija lieliski apstākļi novērojumiem, vienkārši burvīgi, Orions, Sietiņš, arī Jupiters ar sviem pavadoņiem nelika vilties. Rādās, ka novembris būs "krītošo zvaigžņu" mēnesis.

  3. Deja Vu tieši 17.11.2012 domāja šādi:

    Sakiet lūdzu, šovakar zvaigžņu salūts uz kuru debess pusi jāskatās?

  4. Redaktors tieši 17.11.2012 domāja šādi:

    Ja visas debesis nav apmākušās, tad jāatceras, ka Lauva ausīs aptuveni austrumos, tā kā der pagriezties par ~30-45 grādiem nost no Lauvas zvaigznāja virziena un skatīties.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!