ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : novembris


Publicēts: 1.11.2009

Ja neskaita Mazsalacas meteorītu, tad oktobris novērojumu ziņā bija vairāk nekā slikts mēnesis. Skaidru nakšu bija mazāk par 10 visa mēneša laikā. Cerēsim, ka novembris mums būs labvēlīgāks, jo īpaši tādēļ, ka tieši novembra mēnesis sola atnest bagātīgāko "zvaigžņu lietu" visā 2009. gadā. Turiet īkšķus, lai 17. novembra nakts ir skaidra!

Saules sistēmas planētas

* Merkuru šomēness var droši izslēgt no apskatāmo objektu loka. Niecīgā planēta atrodas pārāk tuvu Saulei.

* Venēra - vēl joprojām redzama no rītiem, lai gan tā arvien vairāk un vairāk tuvojas horizontam un uzaust arvien īsāku laiku pirms Saules. Mēneša beigās Venēra būs redzama pavisam zemu austrumos. 15. novembra rītā netālu no Venēras atradīsies gandrīz pilnībā sadilis Mēness. Varat mēģināt nofotografēt šo pārīti - ļoti zemu pie horiznta.

Marss uzaust pirms pusnakts ziemeļaustrumos Vēža zvaigznājā. Mēneša beigās Marss jau būs gandrīz sasniedzis Lauvas zvaigznāju un ausīs neilgi pēc 22iem. 2. novembrī Marss atradīsies blakus atvērtajai zvaigžņu kopai M44. 9. novembrī dilstošais Mēness atradīsies netālu no Marsa.

Jupiters un Neptūns joprojām meklējami vakarpusē dienvidaustrumos, Mežāža zvaigznājā. Ņemiet vērā, ka abas planētas noriet dienvidrietumos jau pirms pusnakts un ceļo visai tuvu horizontam. Atzīmējiet 23. novembri, kad  augošs Mēness sirpis atradīsies tuvu Jupiteram.

Urāns jau redzams pēc Saules rieta dienvidaustrumos Ūdensvīra zvaigznājā. Tā kā šī planēta atrodas augstāk nekā Jupiters un Neptūns, tā noriet nedaudz vēlāk.

* Saturns - ja no rītiem nenāk miegs, noteikti varat iet lūkoties uz šo gredzenoto milzi, kas aust arvien agrāk un agrāk. Mēneša sākumā Saturns parādās neilgi pēc 4iem, bet mēneša beigās jau ap 3iem - Jaunavas zvaigznājā. Gredzeni atgriežas! 12. novembrī salīdzinoši netālu no Saturna atrodas dilstošs Mēness.

Komētas

Neviena no komētām nav novērojama ar neapbruņotu aci, bet sekojiet līdzi jaunumiem, jo ar komētām ir kā ar bitēm... vai ar kaķiem. Nekad neko nevar zināt.

Meteoru plūsmas

5. novembris Taurīdu plūsma. Radiants netālu no Sietiņa jeb Plejādēm. Tiek uzskatīts, ka šī plūsma ir Enkes komētas atstātie putekļi. Lai arī netiek prognozēts vairāk kā 10 meteori stundas laikā, dažreiz šīs plūsmas ietvaros izdodas novērot ļoti krāšņas ugunsbumbas. Šogad novērojumiem traucēs spožais Mēness. Novērojumus ieteicams veikt pēc pusnakts, sākot no plkst. 2iem.

9. novembris - Cefeīdu plūsma - plūsma, kuras radiants atrodas nenorietošajā, karaliskajā Cefeja zvaigznājā. Salīdiznoši jauna plūsma, kuru atklāja tikai 1969. gadā. Šogad gaidāmi aptuveni 15 meteori stundas laikā. Tā kā radiants atrodas augstu virs galvas, tad meteorus var sākt gaidīt jau pēc Saules rieta. Lai novērojumiem netraucētu Mēness, novērojumus ieteicams veikt pirms pusnakts.

12. novembris - Pegasīdu plūsmas meteori ir Banpleina komētas atliekas, kas pēdējo reizi redzēta 1819. gadā. Labā gadā var novērot kādu duci "krītošo zvaigžņu". Ieteicams novērojumus sākt ap plkst. 22iem.

14. novembris - Andromedīdu plūsma - vāja plūsma, kuru novērot netraucēs Mēness gaisma, tā kā pastāv iespēja pamanīt arī salīdzinoši vājus eksemplārus. Šīs "krītošās zvaigznes" ir Biela komētas atliekas, kas 1845. gadā sadalījās divās daļās. Pateicoties šim notikumam, 1885. gadā Andromedīdas bija īpaši krāšņas - aptuveni 13 000 meteoru stundas laikā. Īsts zvaigžņu lietus! Lai arī mūsdienās no šī krāšņuma nekas nav saglabājies, daži no eksemplāriem ir tik lieli, ka nonāk līdz zemei un kļūst par meteorītiem (īstiem). Novērojumiem vislabākais laiks ir no plkst. 22iem līdz plkst. 1-2 naktī.

17.-18. novembris - Leonīdu šovs! Ja gadījumā netiekat uz Rīgu, lai paskatītos salūtu par godu Latvijas gadadienai, nenokariet degunu, bet ceriet, ka 17. novembra nakts būs skaidra, jo šogad gaidāms "zvaigžņu lietus", kas būs tāda kā "pusvētra". Mēness nemaz netraucēs, kad Zeme dosies cauri Tatla komētas atstātajām atlūzām. Stundas laikā tiek prognozēti vairāki simti meteorītu. Zinātnieki domā, ka šogad Zeme lidos cauri tai pašai atlūzu daļai, kas 1466. gadā izraisīja vēstures pierakstos atrodamo spēcīgo "zvaigžņu lietu", kuru novēroja visā Eiropā. Nenokavējiet šo notikumu! Sāciet vērot pirms pusnakts un droši variet turpināt līdz pat rīta ausmai, bruņojušies ar pacietību, siltu tēju, cepuri, cimdiem un ticību, ka debesis nebūs apmākušās.

Mēness

2. novembris - pilnmēness
9. novembris - pēdējais ceturksnis
16. novembris - jauns Mēness
24. novembris - pirmais ceturksnis

Iesakam apskatīt

* Vēl joprojām iespējams aplūkot daudz planētu - vakarā Jupiters, Urāns, Neptūns, naktī - Marss, no rīta Venēra un Saturns.

* Tumsa sabiezē un arvien labāk redzami tāli objekti - miglāji, zvaigžņu kopas un galaktikas. Orions atgriežas un varat mēģināt nakts otrajā pusē ieraudzīt slaveno M42 jeb Oriona miglāju.

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri

  1. did33 tieši 1.11.2009 domāja šādi:

    Sveiki, lūdzu pasakiet precīzāku laiku meteoru plūsmām, jo no Purvciema skatoties iznāk, ka 1 kalendārajam datumam atbilst tādas kā 2 pus_naktis :)

  2. Redaktors tieši 1.11.2009 domāja šādi:

    Šeit minētie datumi ir šo plūsmu maksimumi, kad ir vislielākais iespējamais "krītošo zvaigžņu" biežums. Vai jūs interesē datumi kad vispār konkrētās plūsmas ir novērojamas no sākuma līdz beigām?

  3. did33 tieši 2.11.2009 domāja šādi:

    domāts ir no rīta vai vakarā, t.i. piemēram 5. novembris vakarā ir nakts no 5. uz 6. nov. Varbūt tas neliekas būtiski, bet man kautkā vieglāk saprotams. Gribās taču tos jaukumus redzēt!

  4. Redaktors tieši 3.11.2009 domāja šādi:

    Apraksti meteoru plūsmas maksimuma vērošanai papildināti ar nedaudz precīzākiem laikiem.

    Vislabākais laiks, protams, ir atkarīgs no tā cik augstu virs horizonta atrodas radiants. Lielākoties visu plūsmu gadījumā labākais novērojumu laiks ir no pusnakts līdz rīta ausmai. Ja radiants ir kādā no nenorietošajiem zvaigznājiem, tad parasti dažas stundas pirms un pēc pusnakts. Ja zvaigznājs noriet nats pirmajā pusē, tad labākais laiks ir pēc Saules rieta līdz pusnaktij.

    Principā naktī, kad ir maksimums, meteorus var novērot visu cauru nakti. Vienkārši zvaigznāja pozīcija augstākā vietā nozīmē vairāk meteoru, nekā, ja zvaigznājs atrodas aiz horizonta vai tuvu tam.

  5. kiri tieši 4.11.2009 domāja šādi:

    Es arī nesparatu par tiem vērošanas datumiem. Vai tas nozīmē, ka Pegasīdu plūsmas meteorīti jāsāk vērot ap plkst.22 12.11. un jātrupina pēc pusnakts t.i. 13.11.? Vai arī tie tomēr ir vērojami naktī no 11.11.uz 12.11.?

  6. Zars tieši 17.11.2009 domāja šādi:

    Kā izskatās šodien - būs kaut kas redzams, jeb mākoņi kā parasti slēps skatu? Ir doma kaut kur pulcēties?

  7. cydonia tieši 17.11.2009 domāja šādi:

    mākoņi mākoņi mākoņi ... pēdējo 50 dienu laikā ir bijuši tikai pāris skaidri vakari :(
    tb kopš septembra.

  8. Lāsēns tieši 17.11.2009 domāja šādi:

    Labi,uz pavasara pasākumu būs skaidras debesis :) Nez kur tas būs(jautātums Redaktoram)

  9. Redaktors tieši 17.11.2009 domāja šādi:

    Suntažos oktobrī bija 3 pilnīgi skaidras naktis, novembrī - 3. Nekā pozitīva... jo sevišķi, ka tie mākoņi gadās tieši Leonīdu laikā. Vēl visu to pasliktina fakts, ka tuvākās teritorijas ir tādā pašā bēdīgā stāvoklī, savādāk varētu šaut skatīties uz Igauniju vai Lietuvu.

    Lāsēn: redzēsim. Gribētos jau jaunajā vietā, bet nu skatīsimies kā sanāks. Ja nevarēsim sataisīt pašu augšu, lai tā atbilstu drošības standartiem un tur drīkstētu laist cilvēkus (reliņu nav), kā arī uztaisīt statīvu un uzlikt teleskopu, tad, iespējams, nāksies palikt Rāmkalnos.

    Laiks rādīs, viennozīmīgi!






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!