ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : marts


Publicēts: 4.03.2015

Lai arī kā būtu ar skaidrajām debesīm 2015. gada marta mēneša naktīs, jātur visi īkšķi, lai 20. marta rīts būtu skaidrs kā stikliņš, jo būs jāvēro daļējs Saules aptumsums. Protams, priecāsimies arī par skaidrajām naktīm, lai turpinātu vērot Jupiteru, uzmestu aci Venērai un 5. marta vakarā paskatītos uz minimēnesi.

Saules sistēmas planētas

Merkurs šomēness atrodas pārāk tuvu Saulei, tādēļ to nav ieteicams novērot.

Venēra redzama vakaros pēc Saules rieta visai augstu rietumu debespusē. Meklējiet ļoti spožu zvaigzni. Atzīmējiet kalendārā 22. martu, lai netālu no Venēras noķertu 2,68 dienas vecu Mēnesi.

* Marss atrodas zemu pie rietumu horizonta un vērojams neilgu brīdi pēc Saules rieta.

* Jupiters viennozīmīgi ir tas objekts, kuru vajag aplūkot teleskopā, ja šāds instruments ir pieejams. Strīpainais milzis ir vērojams praktiski visu nakti. 29. martā netālu no Jupitera Vēža zvaigznājā atradīsies Mēness.

* Saturns marta sākumā aust ap 3iem naktī, bet marta beigās jau ap 1iem. Meklējams zemu pie dienvidaustrumu, dienvidu horizonta Skorpiona zvaigznājā. Interesantāka kombinācija gaidāma 12. marta rītā, kad blakus Saturnam atradīsies dilstošs Mēness.

* Neptūns un Urāns atrodas pārāk tuvu Saulei, lai šīs planētas būtu vērts iekļaut aplūkojamo objektu sarakstā.

Komētas

Lai gan šomēness neviena komēta nav solījusi parādīties pietiekami efektīvi, sekojiet līdzi jaunumiem.

Meteoru plūsmas

16./17. marts - Corona Australīdas. Šī ir vāja plūsma, kuras radiants meklējams dienvidu puslodes zvaigznājā Dienvidu Vainags. Gaidāmi 15-17 meteori stundas laikā. Šogad plūsmu vērot netraucēs Mēness. Jāmeklē "krītošās zvaigznes", kuras no dienvidiem lido ziemeļu virzienā. Radiants praktiski ir aiz horizonta. Plūsma ilgst tikai dažas dienas.

22./23. marts - Kamelopardalīdas, kuru radiants atrodas Žirafes zvaigznājā. Lai arī stundas laikā tiek prognozēti tikai daži meteori, tie ir unikāli ar savu niecīgo ātrumu - aptuveni 7km/s. Ideāls laiks vērot šo plūsmu.

Šajā pašā datumā vērojama marta Geminīdu plūsma, kuru atklāja tikai 1973. gadā. Tā ir maz izpētīta plūsma, tādēļ ikviens ir aicināts izmantot tumšās debesis un novērot meteoru plūsmu, kuras radiants meklējams Dvīņu zvaigznājā. Tā kā arī šie ir lēni meteori, tad uzskata, ka abas šajā naktī maksimumu sasniedzošās plūsmas ir vienas komētas atstātās atlūzu astes.

Mēness

5. marts - pilnmēness (minimēness jeb 2015. gada pilnmēness, kad Mēness atrodas vistālāk no Zemes - apogejā)
13. marts - pēdējais ceturksnis
20. marts - jauns Mēness
27. marts - pirmais ceturksnis

Citi notikumi

20. marts - daļējs Saules aptumsums. Rīgā tas sāksies plkst. 10:55 un beigsies plkst. 13:13. Aptumsuma maksimumā Mēness būs aizsedzis nedaudz vairāk par trijām ceturtdaļām no Saules diska (maksimālā fāze (0,775) Rīgā būs plkst. 12:04).
21. marts 
- iestājas astronomiskais pavasaris 

Iesakam apskatīt

* Planētas - Jupiters un Venēra. Saturns tiem, kas naktīs nevar rast mieru.

* Zvaigznājs, kurš šomēness vēl ir labi aplūkojams, ir Vēzis, kas gan vizuāli ir grūti ieraugāms (jāmeklē starp Dvīņu un Jaunavas zvaigznājiem). Šajā zvaigznājā atrodas Jupiters, ļaujot labāk saprast, kur meklēt un iepazīt Vēža dārgumus. Spožākais no tiem ir M44 (Siles jeb Bišu stropa kopa), kuru iespējams ieraudzīt jau ar neapbruņotu aci, bet īpaši krāšņi tā izskatīsies binoklī. Spēcīgāku instrumentu vajadzēs, lai aplūkotu vēl vienu kopu - M67, kuras zvaigžņu vidējais vecums ir 2,6 miljardi gadu. Vairāku zvaigžņu sistēmu cienītājiem rekomendējam aplūkot Zeta Cancri, kas ir trīs zvaigžņu sistēma, kas labi "sadalās" pie aptuveni 300x palielinājuma. Savukārt Iota Cancri ir jauka dubultzvaigzne, kuras abas komponentes atdalās jau salīdzinoši nelielā palielinājumā. Vēl viena interesanta zvaigzne ir 57 Cancri, kura pie aptuveni 200x palielinājuma atklājas kā triju zvaigžņu sistēma. Vēža zvaigznājā ir atrodama arī viena salīdzinoši spoža galaktika - NGC 2775. Lai arī teleskopā neparasto galaktikas uzbūvi nepamanīsiet, ilgas ekspozīcijas attēlos redzams, ka galaktikai ir elipsveida galaktikām raksturīgais viendabīgais kodols un spirālveida galaktikām raksturīga zaru struktūra ārējos reģionos. 

* Aptuveni pusotru stundu pēc Saules rieta pavērojiet debesis rietumu pusē. Ja pamanīsiet milzīgu, tikko manāmas gaismas piramīdu, tad ziniet, ka tā ir zodiakālā gaisma. Protams, jāatrodas tumšā vietā. Pilsētā šo interesanto parādību izdosies vērot tikai, ja vienosieties ar Latvenergo. Ja rietumu virzienā no jums atrodas pilsēta vai ciems ar intensīvu apgaismojumu, tas būtiski traucēs ieraudzīt šo interesanto veidojumu. Vislabāk no 8. līdz 23. martam.

* Ekstrēmo sporta veidu cienītājiem iesakām piedalīties Mesjē maratonā. Labākā nedēļa nogale šim izaicinājumam ir nakts no 21. uz 22. martu.

Lai skaidras un tumšas debesis!

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!