ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : marts


Publicēts: 2.03.2016

Dienas kļūst garākas. Lai arī no vienas puses tas nozīmē, ka laiks, kuru varēsim atvēlēt astronomiskiem novērojumiem, sarūk, no otras puses ar nepacietību gaidām pavasari, silto laiku, zaļo zāli un citus no tā izrietošos jaukumus. Ceram, ka vismaz marts būs dāsnāks skaidro nakšu ziņā un paspēsim uzmest aci šī mēneša galvenajam objektam - Jupiteram, kas 8.martā atradīsies opozīcijā. Par godu jums, dāmas!

Saules sistēmas planētas

Merkurs šomēness nav novērojams.

Venēra atrodas pārāk zemu pie horizonta un pārāk tuvu Saulei, lai būtu novērojama.

* Marss kļūst arvien skatāmāks. Meklējams Svaru zvaigznājā mēneša sākumā, Skorpionā - no marta vidus. Novērojumi jāsāk pēc plkst. 2 naktī. Interesanta kombinācija gaidāma 29.martā, kad Marss, Saturns un dilstošais Mēness veidos trijstūri.

* Jupiters ir marta galvenais apskates objekts, jo 8.martā tas atrodas opozīcijā. Tas nozīmē, ka šobrīd ir vislabākie apstākļi milzu planētas novērojumiem. Jupiters ir redzams visu nakti Lauvas zvaigznājā. Ja 21.martā netālu no gandrīz pilnā Mēness redzat spožu zvaigzni, ziniet - tas ir Jupiters.

* Saturns aust ap 3iem naktī. Meklējams zemu pie dienvidaustrumu, dienvidu horizonta Čūksneša zvaigznājā. Īpaši augstu virs horizonta gredzenotā planēta nepaceļas, tādēļ, ja gribas Saturnu fotografēt labākos apstākļos, būs jāpaciešas vismaz daži gadi.

* Neptūns atrodas pārāk tuvu Saulei. Urāns vēl ir aplūkojams dažas stundas pēc Saules rieta. Meklē Zivju zvaigznājā.

Komētas

Lai gan šomēness neviena komēta nav solījusi parādīties pietiekami efektīvi, sekojiet līdzi jaunumiem.

Meteoru plūsmas

16./17. marts - Corona Australīdas. Šī ir vāja plūsma, kuras radiants meklējams dienvidu puslodes zvaigznājā Dienvidu Vainags. Gaidāmi 15-17 meteori stundas laikā. Šogad plūsmu vērot nedaudz traucēs Mēness. Jāmeklē "krītošās zvaigznes", kuras no dienvidiem lido ziemeļu virzienā. Radiants praktiski ir aiz horizonta. Plūsma ilgst tikai dažas dienas.

22./23. marts - Kamelopardalīdas, kuru radiants atrodas Žirafes zvaigznājā. Lai arī stundas laikā tiek prognozēti tikai daži meteori, tie ir unikāli ar savu niecīgo ātrumu - aptuveni 7km/s. Spožais Mēness varētu būt ievērojams apgrūtinājums šīs plūsmas novērojumiem.

Šajā pašā datumā vērojama marta Geminīdu plūsma, kuru atklāja tikai 1973. gadā. Tā ir maz izpētīta plūsma, tādēļ ikviens ir aicināts izmantot tumšās debesis un novērot meteoru plūsmu, kuras radiants meklējams Dvīņu zvaigznājā. Tā kā arī šie ir lēni meteori, tad uzskata, ka abas šajā naktī maksimumu sasniedzošās plūsmas ir vienas komētas atstātās atlūzu astes.

Mēness

2. marts - pēdējais ceturksnis
9. marts - jauns Mēness
15. marts - pirmais ceturksnis
23. marts - pilnmēness

Citi notikumi

20. marts - iestājas astronomiskais pavasaris
27.marts - neaizmirstam "pagriezt laiku". Jāgriež stundu uz priekšu. Vakaros ilgāk būs gaišs.

Iesakam apskatīt

* Planētas - Jupiters un Marss. Saturns tiem, kas naktīs nevar rast mieru.

* Jupitera pavadoņus, jo kad tad, ja ne mēnesī, kad planēta atrodas opozīcijā. Varat sākt jau ar 2.martu, kad no 19 līdz 21:30 var vērot Jo un tā ēnas pārvietošanos pāri Jupitera diskam. Savukārt 8.martā 1:10 naktī jāsāk vērot, kā Eiropa un tās ēna slīd pāri Jupitera mākoņiem. Ap 2:30 pievienojas Jo. Eiropa pamet skatuvi plkst. 4, bet Jo nedaudz pirms plkst. 5. Savukārt 9.martu var iesākt ar Ganimēda vērošanu, kas jau plkst.19 būs pusceļā pāri Jupitera diskam. Ap plkst. 21, kad Ganimēds tuvosies malai, savu ceļu pāri Jupiteram uzsāks Jo (fināls nedaudz pēc plkst. 23). 15.martā sākot no 3:30 uz Jupitera diska būs redzama Eiropa, bet plkst. 4 pievienosies Jo. Abi pavadoņi Jupiteru būs šķērsojuši pēc plkst. 6 no rīta. 16.martā no 21 līdz 0:30 mūsu skatus piesaistīs Ganimēds un tā ēna. Kopš 22:30 lielajam pavadonim būs pievienojies arī Jo, kas Jupitera disku šķērsos ap plkst. 1. 17.martā sākot no plkst. 21 varēs sekot līdz Kalisto gaitām, kas līdz pusnaktij jau būs pārgājis pāri milzu planētas diskam. 18.martu variet iesākt ar lielisku dubultšāvienu - Eiropa atradīsies blakus Jo un abi pavadoņi tandēmā slīdēs pāri Jupitera diskam. Ap 19:30 tas prieks jau būs beidzies. Savukārt 24.martā atkal dubultnieku parāde - Ganimēds un Jo uzsāk ceļu pāri Jupitera diskam ap 0:30, ēnas steidzas nopakaļus. Jo būs savu ceļu pabeigusi ap 2:40, Ganimēds ap 3:30. Tomēr novērojumus varat turpināt un sekot līdzi milzīgā Ganimēda ēnai, kas Jupitera disku beigs šķērsot ap 5 no rīta. 25.marta vakars atkal sagaida ar dubultprieku - Eiropa un Jo pusceļā pāri Jupitera diskam. Noslēgums ap 21:40.

* Aptuveni pusotru stundu pēc Saules rieta pavērojiet debesis rietumu pusē. Ja pamanīsiet milzīgu, tikko manāmas gaismas piramīdu, tad ziniet, ka tā ir zodiakālā gaisma. Protams, jāatrodas tumšā vietā. Pilsētā šo interesanto parādību izdosies vērot tikai, ja vienosieties ar Latvenergo. Ja rietumu virzienā no jums atrodas pilsēta vai ciems ar intensīvu apgaismojumu, tas būtiski traucēs ieraudzīt šo interesanto veidojumu. Vislabāk no 8. līdz 23. martam.

* Ekstrēmo sporta veidu cienītājiem iesakām piedalīties Mesjē maratonā. Labākā nedēļas nogale šim izaicinājumam ir nakts no 12. uz 13. martu, lai gan varētu būt grūtības ieraudzīt M30.

Lai skaidras un tumšas debesis!

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!