ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : maijs


Publicēts: 30.04.2014

Ievu ziedu un dzeguzes kūkošanas iezvanīts ieradies maijs. Gaišajās debesīs mūs gaida lielisku planētu "parāde". Šobrīd ir labākais laiks, lai paspētu apskatīt Jupiteru, Marsu un Saturnu. Ar nepacietību gaidām arī sudrabaino mākoņu iznācienu. Protams, debesu vērošanā vienmēr var cerēt uz pārsteigumiem - polārblāzmas, skaisti meteori, negaidīti "iedegusies" astes zvaigzne un citi jaukumi var sagādāt patīkamus brīžus tiem, kas naktis mīl ziedot apkārtējās pasaules izzināšanai.

Saules sistēmas planētas

* Merkurs maija mēnesī būs vērojams vakaros pēc Saules rieta. Meklējiet niecīgu zvaigznīti ziemeļaustrumos tuvu pie horizonta. Kā orientieris var kalpot Vērša zvaigznājs. 30. maijā zem Merkura atradīsies gandrīz 2 dienas jauns Mēness sirpis.

* Venēra savukārt jāmeklē austrumu pusē pirms Saules rieta visai zemu pie horizonta. 25. un 26. maijā netālu no Venēras būs redzams šaurs dilstoša Mēness sirpis.

* Marss maija mēnesī turpinās žilbināt ar savu sarkanīgo mirdzumu Jaunavas zvaigznājā. Meklējiet sarkanīgi iedzeltenu zvaigzni dienvidu pusē. Redzama jau uzreiz pēc Saules rieta. 10. un 11. maijā netālu no Marsa atradīsies augošs Mēness. Atcerieties, ka Marss attālinās no Zemes un kļūst arvien blāvāks, kā arī teleskopā novērojamais planētas izmērs samazinās. Ja gribat paspēt ieraudzīt polārās cepures un kaut ko uz Marsa virsmas, mēģiniet noķert Marsu maijā.

Jupiters joprojām vērojams pēc Saules rieta, lai gan ar katru dienu tas slīd arvien zemāk un zemāk. Vēlams neatlikt strīpainā bumbulīša aplūkošanu uz vēlāku laiku. 4. maijā netālu no Jupitera būs redzams augoša Mēness sirpis. Interesanta kombinācija būs aplūkojama 31. maija vakarā.

* Saturns šogad atrodas Svaru zvaigznājā, kas nepaceļas visai augstu virs horizonta. Tomēr tieši tagad ir labākais laiks gredzenotās planētas novērojumiem. Katrā ziņā Saturns juma palīdzēs sameklēt Svaru zvaigznāju. 14. maijā Saturna spožumu aizēnos pilns Mēness, kas Zemes debesīs atradīsies pavisam tuvu šai planētai. Ja jūsu rīcībā ir krāsu filtri, noteikti izmēģiniet tos, aplūkojot Saturnu.

* Pirms saullēkta var vērot Urānu un Neptūnu, lai gan jāsaka, ka abas planētas atrodas ļoti tuvu horizontam un to novērošanas apstākļi līdz ar to nav tie labākie.

Komētas

Šobrīd nav neviena komēta, kura būtu redzama ar neapbruņotu aci.

Ja jūsu rīcībā ir teleskops vai binoklis, varat mēģināt ieraudzīt komētu C/2012 K1 PANSTARRS, kas maija mēnesī caurstaigās Lielā Lāča un nedaudz arī Medību Suņu zvaigznājus. Komētas spožums varētu sasniegt 8 zvaigžņlielumu.

Meteoru plūsmas

1./2. maijs - Pī Būtīdas ir plūsma, kuras meteori nāk gan no Herkulesa, gan no Vēršu dzinēja zvaigznājiem. Labākais laiks ir aptuveni 2os naktī. Gaidāmi vidēji 6 meteorīti stundas laikā.

3./4. maijs - Alfa Skorpīdu plūsma ir vāja plūsma. Tās radiants pārvietojas no robežas starp Svaru un Skorpiona zvaigznājiem uz Čūskneša zvaigznāju. Tā kā šogad novērojumus netraucēs Mēness, būs iespējams pamanīt arī salīdzinoši blāvus šīs plūsmas meteorus.

5./6. maijs - Eta Akvarīdas ir interesanta plūsma, kuru labāk novērot, ja atrodaties Zemes dienvidu puslodē. Pirmie novērojumi reģistrēti jau mūsu ēras 401. gadā Ķīnā. Šīs plūsmas avots ir viens no  Haleja komētas atstātajiem atlūzu mākoņiem. Meteoru radiants atrodas Ūdensvīra zvaigznājā, kas atrodas visai zemu austrumos. Meteori ir salīdzinoši ātri - 66 km/s. Vērojumus varat sākt aptuveni 2os naktī un turpināt līdz rītausmai. Tiek prognozēti aptuveni 10 meteori stundas laikā. Šogad novērojumiem netraucēs Mēness.

24. maijs - meteoru plūsmas maksimums, kas saistīts ar 209P/LINEAR komētu. Ir izskaitļots, ka 24. maija rītā Zeme varētu izbrāzties cauri šīs komētas atstātajiem putekļiem, lai gan jāpiebilst, ka novērojumiem vislabvēlīgākās vietas būs Ziemeļamerika, jo pārējā pasaulē būs vai nu diena, vai nu vērsta pretējā virzienā attiecībā pret ienākošajiem meteoriem. Ja nu jums gadās būt tajā pusē un ir skaidra nakts, noteikti izejiet ārā un pavērojiet debesis, jo prognozētais meteoru daudzums svārstās no 100 līdz 200 stundas laikā. Maksimums gaidāms 9:10 pēc Latvijas laika. Pie mums būs daudz par gaišu. Nākamā reize, kad Zeme varētu šķērsot šīs komētas atstātos putekļus, varētu būt tikai 2022. gadā.

Mēness

7. maijs - pirmais ceturksnis
14. maijs - pilnmēness
21. maijs - pēdējais ceturksnis
28. maijs - jauns Mēness

Citi notikumi

4. maijs - Latvijas neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena
10. maijs - Saturns atrodas opozīcijā
11. maijs - Mātes diena

Iesakam apskatīt

* Gaišās naktis ir ideālas, lai mācītos zvaigznājus. Blāvāko zvaigznāju gadījumā izvēlieties bezmēness periodu.

* Gaidām sudrabaino mākoņu ierašanos. Lai nesajauktu ar citiem mākoņiem, rekomendējam ielūkoties pagājušo gadu konkursam iesniegtajos darbos - 2013, 2012, 2010.

Protams, gatavojamies konkursam!

Lai skaidras un tumšas debesis!

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: