ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : maijs


Publicēts: 12.05.2015

Dabā un debesīs ir jaušams vasaras tuvums. Saule tik tikko aizlien aiz horizonta, tā arī neļaujot iestāties īstai tumsai. Maijs ir lielisks laiks, lai iemācītos sameklēt pamanāmākos zvaigznājus, jo gaišajās debesīs labi redzamas tieši tās zvaigznes, kuras iekļautas zvaigznāju figūrās. Neaizmirstiet aplūkot arī abas Saules sistēmas lielākās planētas, kā arī spožo Venēru, kas šobrīd redzama rietumos pēc Saules rieta.

Saules sistēmas planētas

* Merkurs aplūkojams vakaros pēc Saules rieta Vērša zvaigznājā. Mazo planētu netālu no ziemeļrietumu horizonta ieteicams meklēt aptuveni 45 minūtes pēc Saules rieta. Pēc 20. maija Merkurs atradīsies pārāk zemu, lai būtu vērts pievērsties šai planētai. Fotogēnisks un izaicinošs varētu būt 19.maija vakars, kad netālu no Merkura meklējams 1,72 dienas vecs Mēness.

* Venēra viennozīmīgi ir spožākā no planētām, kuras šobrīd iespējams ieraudzīt naksnīgajās debesīs. Ja lūkosieties rietumu virzienā pēc Saules rieta, pamanīsiet "zvaigzni", kas kļūst spožāka arvien vairāk satumstot debesīm. Venēra noriet pēc plkst. 1 naktī, tā kā šo skaistuli noteikti paspēsiet noķert. 21. maija naktī zem Venēras, tuvāk horizontam atradīsies 3,78 dienas vecs Mēness. Venēra atrodas Dvīņu zvaigznājā.

* Marss šobrīd jāsvītro no aplūkojamo objektu klāsta, jo atrodas pārāk tuvu Saulei.

Jupiters atrodas vēl augstu debesīs Vēža zvaigznājā uzreiz pēc Saules rieta, bet ar katru dienu tas slīd arvien tuvāk un tuvāk horizontam. Lai arī tas nozīmē, ka visai drīz Jupitera novērojumi teleskopā būs jāpārtrauc, ir arī notikuma gaišā puse - Jupiters ar katru dienu arvien vairāk tuvojas Venērai. 23. maijā zem Jupitera būs vērojams augoša Mēness sirpis.

* Saturns atrodas novērojumiem vislabvēlīgākajā pozīcijā. Šogad gan gredzenotā planēta atrodas visai zemu esošajā Svaru zvaigznājā, bet neatlieciet aplūkošanu teleskopā uz vēlāku laiku jūnijā vai jūlijā, jo tieši maijā Saturns atrodas opozīcijā, kas nozīmē, ka labākais laiks novērojumiem ir tieši tagad. Gredzenotā planēta uzaust neilgi pēc Saules rieta, bet novērojumus ieteicams sākt stundu vai divas vēlāk. Ieguvēji būs tie, kas nomodā ir vēl pēc pusnakts.

* Urāns un Neptūns pagaidām nav labākajā pozīcijā, lai tos vērotu, jo atrodas visai tuvu Saulei.

Komētas

Šobrīd nav neviena komēta, kura būtu redzama ar neapbruņotu aci.

Joprojām ir novērojama Lavdžoisa komēta C/2014 Q2, lai gan šī 10. zvaigžņlieluma objekta aplūkošanai vēlams izmantot teleskopu. Meklējama tieši virs galvas nenorietošajā Cefeja zvaigznājā. 28. maijā komēta atradīsies aptuveni 1 grāda attālumā no Polārzvaigznes.

Meteoru plūsmas

1./2. maijs - Pī Būtīdas ir plūsma, kuras meteori nāk gan no Herkulesa, gan no Vēršu dzinēja zvaigznājiem. Labākais laiks ir aptuveni 2os naktī. Gaidāmi vidēji 6 meteorīti stundas laikā.

3./4. maijs - Alfa Skorpīdu plūsma ir vāja plūsma. Tās radiants pārvietojas no robežas starp Svaru un Skorpiona zvaigznājiem uz Čūskneša zvaigznāju. Tā kā šogad novērojumus netraucēs Mēness, būs iespējams pamanīt arī salīdzinoši blāvus šīs plūsmas meteorus.

5./6. maijs - Eta Akvarīdas ir interesanta plūsma, kuru labāk novērot, ja atrodaties Zemes dienvidu puslodē. Pirmie novērojumi reģistrēti jau mūsu ēras 401. gadā Ķīnā. Šīs plūsmas avots ir viens no  Haleja komētas atstātajiem atlūzu mākoņiem. Meteoru radiants atrodas Ūdensvīra zvaigznājā, kas atrodas visai zemu austrumos. Meteori ir salīdzinoši ātri - 66 km/s. Vērojumus varat sākt aptuveni 2os naktī un turpināt līdz rītausmai. Tiek prognozēti aptuveni 10 meteori stundas laikā. Šogad novērojumiem netraucēs Mēness.

Mēness

4. maijs - pilnmēness
11. maijs - pēdējais ceturksnis
18. maijs - jauns Mēness
25. maijs - pirmais ceturksnis

Citi notikumi

4. maijs - Latvijas neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena
10. maijs - Māmiņu diena
23. maijs - Saturns atrodas opozīcijā

Iesakam apskatīt

* Gaišās naktis ir ideālas, lai mācītos zvaigznājus. Blāvāko zvaigznāju gadījumā izvēlieties bezmēness periodu.

* Saturnu, jo īpaši, ja tavā rīcībā ir teleskops.

* Gaidām sudrabaino mākoņu ierašanos. Lai nesajauktu ar citiem mākoņiem, rekomendējam ielūkoties pagājušo gadu konkursam iesniegtajos darbos - 20142013, 2012, 2010.

Lai skaidras un tumšas debesis!

Komentāri

  1. marcus tieši 12.05.2015 domāja šādi:

    jaunu mēnesi gaidu ar nepacietību, atkal varēs doties ielās!

  2. elmis tieši 12.05.2015 domāja šādi:

    jau kādu laiku briestu teleskopa iegādei.. laikam ir pienācis laiks ;)

  3. Credo tieši 12.05.2015 domāja šādi:

    Venēra 8-9. Maija naktī bija īpaši spoža.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!