ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : jūnijs


Publicēts: 27.05.2017

Vasara un tās gaišās naktis ir klāt. Tie, kas labprāt diennakts tumšajā laikā pievēršas zvaigznēm un citiem kosmiskajiem objektiem, atzīs, ka jūnijā šī nodarbe kļūst ļoti ierobežota, jo naktis ir ne tikai nepiedodami īsas, bet arī pārmēru gaišas. Neskatoties uz šo traucējošo faktoru, neaizmirsīsim arī citus objektus un parādības, ar kurām var iepazīties pat jūnija "baltajās naktīs".

Saules sistēmas planētas

* Merkura vērošana pagaidām jāatliek, jo planēta atrodas pārāk tuvu Saulei.

* Venera šobrīd vērojama kā "rīta zvaigzne", attiecīgi jāpamostas ir pirms Saules ausmas un jālūkojas austrumu virzienā. Ja nu galīgi nevedas ar spožās kaimiņienes atrašanu, varat paciesties līdz 21.jūnijam, kad no rīta tieši zem Veneras atradīsies sadilis Mēness sirpis. Venera jūnija sākumā atradīsies Zivīs, bet jūnija beigās jau Vērša zvaigznājā, pa vidu šķērsojot Auna zvaigznāju. Kamēr Venēra jūnija sākumā ceļo cauri Zivju zvaigznājam, tā atrodas salīdzinoši tuvu Urānam, kas gan nav redzams ar neapbruņotu aci.

* Marss jūnijā nav redzams.

* Jupiters šobrīd vērojams vakaros pēc Saules rieta Jaunavas zvaigznājā. 3.jūnijā Mēness atradīsies netālu no Jupitera un būs aizsedzis vienu no Jaunavas zvaigznāja zvaigznēm - Porrimu (no 22:23 līdz 23:23). Lieciet aiz auss, ka Jupiters ar katru dienu norietēs arvien ātrāk, tādēļ skatīšanos uz šo planētu labāk neatlikt uz tumšāko augustu.

* Jupitera pavadoņi (Galileja) šķērso planētas disku - 4. (Ganimēds no 0:45 līdz gaismas iestāšanās brīdim);  5./6. (Eiropa un Jo atrodas uz Jupitera diska 23:00, Jo ēna sāk šķērsot disku 23:35, Eiropas ēna - 23:48, abas ēnas disku šķērsojušas 2:11); 12./13. (Eiropas tranzīts sākas 23:57, Jo - 0:16, Jo ēna sāk šķērsot planētas disku 1:31, noslēgums jau Jupiteram esot zem horizonta); 21./22. (22:57 beidzas Jo tranzīts, bet pavadoņa ēna joprojām šķērso Jupitera disku līdz pat 00:07); 28./29. (Jo sāk šķērsot planētas disku 22:33, ēna -23:48, Jo tranzīts beidzas 00:50, ēnas - Jupiteram esot jau aiz horizonta). Pavadoņu tranzīti ir novērojami tikai teleskopos (6 cm un lielāki).

Saturns, lai arī atrodas zemu pie horizonta, ir viens no objektiem, kuru noteikti vajadzētu aplūkot teleskopā tieši jūnijā. Jūnija sākumā gredzenotais milzis virs horizonta parādās ap 23, bet mēneša beigās tas jau būs virs horizonta pēc saulrieta. Tomēr, ņemot vērā gaišās debesis, labāk skatīties uz Saturnu pēc pusnakts. Šīs planētas meklēšanai ir vēl viens "bonuss" - atrodot Saturnu, varēsiet teikt, ka lūkojaties uz Čūskneša zvaigznāju. Der atcerēties 9.jūniju (10.jūnijā pēc pusnakts), kad kā orientieris Saturna atrašanai kalpos Mēness, kas gan būs tik spožs, ka neļaus pilnvērtīgi nojaust Saturna dzeltenīgo toni. 15.jūnijā Saturns atradīsies opozīcijā, tādēļ jūnijs noteikti ir labākais mēnesis 2017.gadā, kad papētīt gredzenoto planētu.

* Divas tālākās planētas - Urāns un Neptūns pagaidām aust pārāk īsu brīdi pirms Saules ausmas, lai būtu vērts pievērsties to novērošanai.

Komētas

Šobrīd nav neviena komēta, kura būtu redzama ar neapbruņotu aci, tomēr C/2015 V2 (Johnson) ir pietiekami spoža, lai to aplūkotu binoklī. Līdz 15.jūnijam tā ies cauri Vēršu Dzinējam, pēc tam būs meklējama Jaunavas zvaigznājā. Labākais laiks vērošanai pēc pusnakts, jo tad debesis ir tumšākas.

Meteoru plūsmas

2./3. jūnijs - Tau Herkulīdu plūsma, kuras laikā gaidāmi ne vairāk kā 15 meteori stundas laikā. Novērojumus ieteicams sākt pēc pusnakts, kad ir tumšāks, bet augošais Mēness traucēs novērojumiem.

4./5. jūnijs - Skorpīdu plūsma - interesanta plūsma, kurai ir zināmi divi radianti. Ieteicamais laiks pēc pusnakts. Gaidāmi aptuveni 15 meteori stundas laikā, kuru ieraudzīšanu apgrūtinās spožais Mēness.

6./7. jūnijs - Arietīdu plūsma, kuras radiants atrodas Auna zvaigznājā. Gaidāmi vidēji 30 lēni un spoži metori stundas laikā. Novērojumus vēlams sākt pēc pulkstens 2iem naktī. Meteori ir lēni, un bieži vien novērojamas ugunsbumbas jeb bolīdi. Ja vājāko saskatīšanu apgrūtinās Mēness, tad bolīdus var cerēt ieraudzīt par spīti spožajam Mēnesim.

15./16. jūnijs - jūnija Lirīdas - vienīgā amatieru atklātā plūsma kopš 1960. gada. Radiants atrodas blakus spožajai zvaigznei Vegai. Šogad novērojumiem neizdevīgs laiks, jo Mēness traucēs vērot šīs plūsmas maksimumu.

25./26. jūnijs - Korvīdu plūsma, kuras izcelsmes avots līdz šim nav atklāts. Šī ir viena no visīsākajām plūsmām, kura ilgst aptuveni piecas dienas. Gaidāmi ne vairāk kā 10 meteori stundas laikā, kuru novērošanu šogad neapgrūtinās Mēness. Astronomi spekulē, ka šo meteoru avots ir kāda līdz šim neatklāta komēta.

29. jūnijs - Beta Taurīdu plūsma - šo plūsmu redzēt nevar, bet var sadzirdēt, ja jums ir pieejami liela diapazona īsviļņu uztvērēji. Uzstellējiet tos uz kādu tālu staciju, kas atrodas radianta virzienā (Taurus. R.A. 05h 44m; DEC +19 grādi) un, iespējams, jums izdosies sadzirdēt "krītošās zvaigznes". Mēness novērojumiem nemaz netraucē! Vidēji 30 meteori stundā.

29./30. jūnijs - jūnija Drakonīdu plūsma - novērojumus neapgrūtinās Mēness gaisma, ja sāksiet novērojumus pēc pusnakts. Šos putekļus aiz sevis atstājusi Ponsa-Vinnekes komēta. 1916. gadā tika novēroti vairāk kā 100 spoži meteori, bet pēdējos gados novēroto meteoru skaits samazinās. Grūti prognozējama plūsma.

Mēness

1. jūnijs - pirmais ceturksnis
9. jūnijs - pilnmēness
17. jūnijs - pēdējais ceturksnis
24. jūnijs - jauns Mēness

Citi notikumi

2.jūnijs - Venera atrodas 1,8 grādu attālumā no Urāna
15.jūnijs - Saturns opozīcijā
21.jūnijs
 - vasaras saulgrieži
30.jūnijs - Asteroīdu diena

Iesakam apskatīt

* Meklējiet sudrabainos mākoņus un citus neparastus fenomenus. Atcerieties, ka šie mākoņi sāk izpausties aptuveni stundu pēc Saules rieta, novērojami vairāk ziemeļu virzienā (reizēm gadās līdz zenītam). Mākoņiem cauri redzamas zvaigznes.

* Ja tālajiem Visuma objektiem debesis ir pārāk gaišas, tās nudien netraucēs aplūkot planētas (Venera, Jupiters, Saturns) un Mēnesi. Atcerieties, ka pelēko Zemes pavadoni vislabāk vērot, kamēr tas nav pilnmēness fāzē. Jo īpaši izteiksmīgi krāteri būs terminātora līnijas tuvumā. Šī līnija iezīmē apgaismotās un neapgaismotās puses robežu.

* Jupitera pavadoņu (Jo un Eiropa) dubultos tranzītus teleskopā naktī no 5. uz 6. un no 12. uz 13.jūniju.

* Ja jūsu rīcībā ir teleskops, binoklis vai cita ierīce, ar kuru varat droši aplūkot Sauli, izmantojiet laiku, kad šī zvaigzne atrodas augstu pie debesīm.

* Tālajiem Visuma objektiem debesis varētu būt pārāk gaišas, tādēļ vasaras mēneši ir ideāls laiks, lai atkārtotu zvaigznājus un sagatavotu tehniku tumšākam laikam. Zvaigznājus vislabāk mācīties pēc pusnakts.

Lai skaidras debesis un maz odu!

Komentāri

  1. Mārča tieši 28.05.2017 domāja šādi:

    Paldies par Jūnija debess novērojumu kalendāru.. žēl, ka Maijā un Aprīlī izpalika debess spidekļu apkopojums..

  2. Redaktors tieši 29.05.2017 domāja šādi:

    Paldies par labajiem vārdiem. Jā, dažos mēnešos vienkārši laika nepietiek, lai visu paspētu.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!