ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : jūnijs


Publicēts: 3.06.2013

Pavasaris ir ieradies ar vasrīgu svelmi, dāsni dāvājot saulainu laiku un skaidras debesis. Jūnijā, kas iesākās ar karstu, pašvaldību vēlēšanām veltītu sestdienu, ceram sagaidīt sudrabainos mākoņus, kas ne tikai lieliski papildinās jūsu dzīves laikā pieredzēto notikumu bagāžu, bet noderēs arī ikgadējam foto un video konkursam.

Saules sistēmas planētas

* Merkurs turpinās priecēt debesu vērotājus. Gandrīz līdz pašām jūnija beigām mazā planēta būs redzama visai augstu pie ziemeļrietumu horizonta pēc Saules rieta. Kā orentieri ieteicams izmantot spožo Venēru. Interesantas kombinācijas ar abām planētām un augoša Mēness sirpi būs vērojamas 10. un 11. jūnijā. Savukārt 16. un 17. jūnijā abas planētas atradīsies gandrīz vienādā augstumā virs horizonta.

* Venēra jūnijā būs redzama arvien augstāk un augstāk. Jūnijā jāmeklē Dvīņu zvaigznājā, turpat kur Merkurs.

* Marss jūnija beigās būs redzams agri no rīta, īsu brīdi pirms saullēkta. Tas gan nozīmē, ka nekāda ideālā aina nav gaidāma, bet, ja esat nocietušies, varēsiet pārliecināties, ka Marss joprojām ir tur ārā.

* Jupiteru nāksies svītrot no aplūkojamo objektu klāsta.

Ja joprojām neesat pavērojuši Saturnu, tad izmantojiet izdevību. Saturns varētu kliedēt nostaļģiju pēc tumšajām debesīm. Meklējiet gredzenoto jaukumu Svaru zvaigznājā.

* Divas tālākās planētas - Urāns un Neptūns ir ieraugāmi debesīs no rīta, pirms Saules ausmas. Urāns atrodas Zivju, bet Neptūns - Ūdensvīra zvaigznājos.

Komētas

Šobrīd nav neviena komēta, kura būtu redzama ar neapbruņotu aci.

Meteoru plūsmas

2./3. jūnijs - Tau Herkulīdu plūsma, kuras laikā gaidāmi ne vairāk kā 15 meteori stundas laikā. Novērojumus ieteicams sākt pēc plkst. 22 vakarā. Šogad novērojumiem netraucē Mēness.

4./5. jūnijs - Skorpīdu plūsma - interesanta plūsma, kurai ir zināmi divi radianti. Ieteicamais laiks no plkst. 22 vakarā līdz rīta ausmai. Gaidāmi aptuveni 20 meteori stundas laikā.

6./7. jūnijs - Arietīdu plūsma, kuras radiants atrodas Auna zvaigznājā. Gaidāmi vidēji 30 lēni un spoži metori stundas laikā. Novērojumus vēlams sākt pēc pulkstens 3iem naktī, kad radiants atrodas pietiekami augstu. Meteori ir lēni, un bieži vien novērojamas ugunsbumbas jeb bolīdi.

11./12. jūnijs - Gamma Delfinīdu plūsma. Tās radiants atrodas blakus Delfīna zvaigznāja gammai. 1930. gadā šīs plūsmas maksimums priecēja skatītājus. Pēc tam ilgus gadus bija vērojams klusums. Pīters Dženiskens no SETI Institūta prognozē, ka šogad šī plūsma atkal varētu uzrasties, lai gan nekādi skaitļi netiek prognozēti. Novērojumus vēlams uzsākt pēc pusnakts.

15./16. jūnijs - jūnija Lirīdas - vienīgā amatieru atklātā plūsma kopš 1960. gada. Radiants atrodas blakus spožajai zvaigznei Vegai. Šogad novērojumiem izdevīgs laiks, jo Mēness netraucēs vērot šīs plūsmas maksimumu.

25./26. jūnijs - Korvīdu plūsma, kuras izcelsmes avots līdz šim nav atklāts. Šī ir viena no visīsākajām plūsmām, kura ilgst aptuveni piecas dienas. Gaidāmi ne vairāk kā 10 meteori stundas laikā, kuru novērošanu šogad apgrūtinās Mēness gaisma. Astronomi spekulē, ka šo meteoru avots ir kāda līdz šim neatklāta komēta.

29. jūnijs - Beta Taurīdu plūsma - šo plūsmu redzēt nevar, bet var sadzirdēt, ja jums ir pieejami liela diapazona īsviļņu uztvērēji. Uzstellējiet tos uz kādu tālu staciju, kas atrodas radianta virzienā (Taurus. R.A. 05h 44m; DEC +19 grādi) un, iespējams, jums izdosies sadzirdēt "krītošās zvaigznes". Mēness novērojumiem nemaz netraucē! Vidēji 30 meteori stundā.

29./30. jūnijs - jūnija Drakonīdu plūsma - 2013. gads nebūs labākais šīs plūsmas vērošanai, jo novērojumus pēc pusnakts apgrūtinās Mēness gaisma. Šos putekļus aiz sevis atstājusi Ponsa-Vinnekes komēta. 1916. gadā tika novēroti vairāk kā 100 spoži meteori, bet pēdējos gados novēroto meteoru skaits samazinās. Grūti prognozējama plūsma.

Mēness

8. jūnijs - jauns Mēness
16. jūnijs - pirmais ceturksnis
23. jūnijs - pilnmēness
30. jūnijs - pēdējais ceturksnis

Citi notikumi

21. jūnijs - vasaras saulgrieži

Iesakam apskatīt

* Meklējiet sudrabainos mākoņus un citus neparastus fenomenus. Arī jūsu darbus gaidīsim konkursā.

* Ja tālajiem Visuma objektiem debesis ir pārāk gaišas, tās nudien netraucēs aplūkot brīnišķīgo Saturnu vai Mēnesi. Atcerieties, ka pelēko Zemes pavadoni vislabāk vērot, kamēr tas nav pārāk apaļš. Jo īpaši izteiksmīgi krāteri būs terminātora līnijas tuvumā. Šī līnija iezīmē apgaismotās un neapgaismotās puses robežu.

* Ja jūsu rīcībā ir teleskops, binoklis vai cita ierīce, ar kuru varat droši aplūkot Sauli, izmantojiet laiku, kad šī zvaigzne atrodas augstu pie debesīm. Saules aktivitāte turpina pieaugt un skaistas protuberances un plankumi kļūst arvien vairāk.

* Tālajiem Visuma objektiem debesis varētu būt pārāk gaišas, tādēļ vasaras mēneši ir ideāls laiks, lai atkārtotu zvaigznājus un sagatavotu tehniku tumšākam laikam.

Lai skaidras debesis un maz odu!

Komentāri

  1. Ortsa tieši 3.06.2013 domāja šādi:

    Galvenais trauceklis noveerojumiem vasaraa patieshaam ir odi! Iipashi kad foche izmantojot lielus palielinaajumus, nekaadiigi nevar noteemeet un iecentreet objektu,kozh rokaas un ko tu dariisi...






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!