ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : jūnijs


Publicēts: 2.05.2008

Paliek arvien karstāks. Reizēm pat ēnā nav iespējams atgūties no Saules spēcīgajiem stariem. Odu mākoņi uzbrūk vakaros, kad izejiet ārā, lai palūkotos cik jauki uzlec Saturns. Īsti tumšs vairs nepaliek, jo līdz vasaras īsākajai naktij kā ar roku aizsniegt. Neskatoties uz gaismas pārsvaru, arī jūnijā gaidāmi daudzi interesanti notikumi naksnīgajās debesīs.

Saules sistēmas planētas

* Merkurs nav saskatāms mēneša sākumā, pateicoties tam, ka atrodas iekšējā konjunkcijā (starp Zemi un Sauli), kura maksimumu sasniedz 7. jūnijā. Mēneša otrajā pusē no rītiem jāmeklē mazā zvaigznīte ziemeļu, ziemeļaustrumu pusē aptuveni stundu pirms Saules lēkta. 28. jūnijā Merkurs atradīsies 7o zem un pa kreisi no rīta spožākās zvaigznes Aldebarāna Vērša zvaigznājā.

* Venēra joprojām izvairās un nav redzama.

* Marss atrodas tālu no Zemes, bet joprojām ir atrodams naksnīgajās debesīs. Jāmeklē rietumu pusē uzreiz pēc Saules rieta zem Saturna un Rīgela. Mēneša sākumā Marss atrodas Vēža zvaigznājā, bet 10. jūnijā tas ieiet Lauvas zvaigznāja teritorijā. 30. jūnijā Marss atradīsies ļoti tuvu Saturnam un Lauvas zvaigznāja alfai - Regulam. 7. jūnijā Marss atrodas blakus jauna Mēness sirpim.

* Jupiters parādās dienvidaustrumos, pēc tam, kad Saturns ir jau norietējis. 30. jūnijā Jupiters ir redzams jau aptuveni 2 stundas pēc Saules rieta. Bezmēness naktī pa labi no apžilbinošā milža ir redzama Piena Ceļa josla Strēlnieka zvaigznājā. 29. jūnijā Jupiteram blakus atradīsies "viltus pavadonis" - 5tā lieluma zvaigzne.

* Saturns parādās uzreiz pēc Saules rieta rietumu debesīs Lauvas zvaigznājā. Gredzeni vēl ir labi redzami, lai gan novērošanu apgrūtina tas, ka Saturns atrodas samērā zemu pie horizonta, kur traucē gan norietējošās Saules blāzma, gan atmosfēras virmošana, un ātri noriet. Saturns ir trijotnes, kurā vēl ietilpst Marss un Reguls, spožākā "zvaigzne".

* Urāns ir kļuvis par rīta stundu objektu, kas vērojams dažas stundas pirms Saules lēkta Ūdensvīra zvaigznājā. Kā 5,5 lieluma objekts, tas ir saskatāms ar binokli. Teleskopā planēta ir vērojama kā zilgani zaļa maza lodīte.

Komētas

Ar neapbruņotu aci saskatāmas komētas netiek prognozētas, bet kā parasti ir iespēja kādai no esošajām strauji "uzliesmot" vai uzrasties kādai spožai un jaunai astes zvaigznei.

Meteoru plūsmas

Jūnijs ir bagāts ar meteoru plūsmām. Kopumā tās ir 13.

* Tau Herkulīdas sākas maija beigās un ilgst līdz jūnija beigām. Maksimums gaidāms 3. jūnijā un pati plūsma ir visai vāja. Radiants atrodas augstu debesīs un plūsmas vērošanai netraucē Mēness gaisma. Stundas laikā sagaidāmi aptuveni 15 meteori.

Alfa Circinīdas - 4. jūnijs - radiants atrodas dienvidu puslodē, bet atsevišķi meteori ir saskatāmi arī ziemeļu puslodē, zemu pie horizonta. To ceļš sākas dienvidu pusē. Vāja plūsma, kuru 1977. gadā atklāja Austrālijas astronoms amatieris.

* Skorpīdas - 5. jūnijs - ļoti interesanta meteora plūsma, kurai ir divi radianti, kuri atrodas augstu debesīs. Izvelciet ārā savus ērtos zviļņus, kājgali nolieciet pret dienvidiem un lūkojieties aptuveni 45 grādu leņķī prom no radianta. Tā kā Mēness netraucēs, varēsiet ieraudzīt pat vājus meteorus. Gaidāmais biežums ir aptuveni 20 meteori stundā.

* Arietīdas - 7. jūnijs - vēl viena mēnesi gara plūsma, kuras biežums pīķa dienā var sasniegt pat 60 meteorus stundas laikā. Ieteicams novērojumus sākt pēc pusnakts, kad radiants atrodas augstu virs galvas. Šiem metoriem raksturīgas garas astes un bieži bolīdi.

* Zeta Perseīdas - 7. jūnijs - mazāk iespaidīga plūsma ar 15 meteoriem stundā.

* Librīdas - 8. jūnijs - vāja plūsma, kur gaidāmais biežums ir mazāk kā 10 meteori stundas laikā. Nav zināms neviens objekts, kas radītu šo atlūzu mākoni un tas pamazām izzūd.

* Sagitarīdas - 11. jūnijs - tā ir divu nedēļu ilga plūsma, kuras vērošanu šogad traucēs Mēness. Novērojumus ieteicams sākt tuvāk Saules lēkta laikam. Radiants atrodas ļoti zemu pie dienvidaustrumu horizonta.

* Teta Ophucīdas - 13. jūnijs - pateicoties Mēness klātbūtnei, šogad būs saskatāmi mazāk kā 5 meteori stundas laikā. Radiants atrodas augstu virs galvām.

* Jūnija Lirīdas - 16. jūnijs - šī plūsma ir pavadošā maija Lirīdu plūsmai, kas ir daudz izteiktāka. Joprojām novērojumus traucēs spožais Mēness. Radiants atrodas netālu no Vegas. Meteoru plūsmu 1960. gadā atklāja astronoms amatieris.

* Ophucīdas - 20. jūnijs - ļoti vājš gads šai plūsmai, jo to nomāc gandrīz pilna Mēness spožums. Radiants ir visaugstāk debesīs ap pusnakti. Biežuma skaits variē no 8 līdz 26 meteoriem stundas laikā.

* Corvīdas - 26. jūnijs - viena no īsākajām meteoru plūsmām, jo ilgst tikai 5 dienas. Gaidāmi aptuveni 10 meteori stundas laikā. Pēdējo reizi ļoti labi šī plūsma tika novērota 1937. gadā. Astronomi uzskata, ka šo plūsmu rada kāda vēl līdz šim neatklāta komēta. Radiants atrodas Kraukļa zvaigznājā.

* Beta Taurīdas - 29. jūnijs - šo jums neizdosies saskatīt, bet var saklausīt, jo tā notiek dienas laikā. Toties radio viļņos ir gaidāmi aptuveni 30 meteori stundas laikā. Vismaz Mēness netraucē vērot šo plūsmu!

* Jūnija drakonīdas - 30. jūnijs - parasti vislabākā jūnija plūsma. Šogad varētu būt īpaši izteikta, jo Mēness netraucēs novērot pat visvājākos meteorus. Izcelsmes avots ir Ponsa-Vinnekes komēta. 1916. gadā stundas laikā varēja vērot vidēji 100 meteorus. Radiants atrodas augstu virs galvām pusnaktī, tādēļ novērojumus ieteicams sākt tieši tad.

Lai skaidras un tumšas debesis!

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!