ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : jūlijs


Publicēts: 4.07.2009

Pamazām paliek tumšāks. Tā ir priecējoša ziņa. Tomēr ir par gaišu, lai varētu veikt kvalitatīvus novērojumus. Šomēness jāceļas agri (vai jāiet gulēt ļoti vēlu), lai ieraudzītu labākos "kadrus".

Saules sistēmas planētas

* Merkurs šomēness ir jāizslēdz no apskatāmo objektu saraksta, jo atrodas salīdzinoši tuvu Saulei un aust praktiski reizē ar to.

* Venēra ir pakāpusies pietiekami augstu un redzama pirms Saules lēkta austrumu pusē. Jūlija beigās Saule aust aptuveni 5os no rīta.

Marss meklējams uz augšu un nedaudz pa labi no Venēras. 19. jūlijā varat mēģināt noķert Venēru, Marsu un Mēnesi, kas atradīsies tuvu viens otram austrumu pusē.

Jupiters un Neptūns atrodas tuvu viens otram un ir redzami pirms Saules lēkta dienvidu pusē. Mēneša beigās abas planētas būs redzamas jau pirms pusnakts. Tad tās jāsāk vērot dienvidaustrumu pusē. Meklējiet Mežāža zvaigznājā.

Urāns mēneša sākumā aust ap pulkstens 2iem naktī un ir redzams līdz Saules lēktam. Jāmeklē Zivs zvaigznājā dienvidaustrumu pusē.

* Saturns pagaidām ir vienīgā planēta, kas vērojama vakarpusē. Jāmeklē Lauvas zvaigznājā rietumos. Ja jūs atrodaties vietā, kur ir skaidrs horizonts, ir cerības ieraudzīt šo planētu, lai gan novērojumu kvalitāte nebūs tā izcilākā. Par nožēlu jāsaka, ka arī 17. jūlija Titāna tranzīts Latvijā nebūs redzams, jo gredzenotais milzis tad jau būs norietējis.

Komētas

Neviena no komētām nav novērojama ar neapbruņotu aci, bet sekojiet līdzi jaunumiem, jo ar komētām ir kā ar bitēm... vai ar kaķiem. Nekad neko nevar zināt.

Meteoru plūsmas

16. jūlijs - Omikrona Drakonīdu plūsma, kura atklāta 1971. gadā. Ļoti vāja plūsma.

28. jūlijs - Delta Akvarīdu plūsma - gaidāmi 8 līdz 15 meteori stundas laikā.

23.-30. jūlijs - Kaprikornīdu plūsma - šīs plūsmas avots ir Hondas-Mrkosa-Padjusakova komētas atstātās atlūzas. Lielākoties tiek novēroti spilgti dzelteni meteori un samērā bieži bolīdi. Vislabākais laiks novērojumiem ir pēc pusnakts.

Mēness

7. jūlijs - pilnmēness
15. jūlijs - pēdējais ceturksnis
22. jūlijs - jauns Mēness
29. jūlijs - pirmais ceturksnis

Jau 4. jūlijā Mēness parādās pavisam nedaudz virs horizonta dienvidu pusē. Nedaudz augstāk virs horizonta Zemes pavadonis pacelsies pēc pilnmēness sasniegšanas. Jūlija vidus ir labs laiks, lai pavērotu dilstošo Mēnesi. 13. jūlija naktī Mēness atrodas netālu no Urāna. Vakarpusē Mēnesi varat mēģināt meklēt mēneša beigās. Tomēr tad Mēness atrodas salīdzinoši zemu pie horizonta.

Citi notikumi

4. jūlijs - Zeme atrodas apohēlijā.
22. jūlijs - pilns Saules aptumsums, kas nav vērojams Latvijā. Tas ir garākais Saules aptumsums šajā gadsimtā - 6m39sec.

Iesakam apskatīt

* Labs laiks, lai mācītos zvaigznājus, jo debesis ir samērā gaišas un labi redzamas ir galvenās zvaigznāju zvaigznes.

* Neaizmirstiet pavērot debesis vakaros un naktīs, iespējams izdodas ieraudzīt noktilucentos jeb sudrabainos mākoņus.

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: