ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : decembris


Publicēts: 30.11.2010

Acīmredzot novembrī visi teleskopi un to īpašnieki būs labi atpūtušies, jo pārsvarā debesīs valdīja vairāk vai mazāk pelēka mākoņu sega. Jācer, ka līdz ar negaidīto sniegu un aukstumu, kas pārsteidza mūs nesagatavotus, atnāks arī skaidrāks laiks, lai pavērotu naksnīgās debesis.

Saules sistēmas planētas

* Merkurs šomēnes līdz 15. decembrim varat mēģināt noķert uzreiz pēc Saules rieta, ja dienvidrietumu debesu pusē ir laba pārredzamība. 7. decembrī kā labu orientieri varēsiet izmantot Mēness sirpi. Pa labi un nedaudz uz leju no tā atrodas Merkurs.

* Venēra - kā vienmēr spoža un skaista. Jālūkojas pirms Saules ausmas dienvidaustrumu, dienvidu virzienā. Spožā zvaigzne ir mūsu kaimiņiene Venēra. 1. un 2. decembrī spožajai Venērai pievienosies Mēness sirpis. 1. decembrī tas atradīsies netālu no Saturna, bet 2. decembrī - blakus Venērai.

Ja 31. decembra rītā esat izlēmuši piecelties agrāk, lai saceptu pēc iespējas vairāk pīrādziņu, rekomendējam atsvaidzināties, izejot svaigā gaisā ap 8:30. Lūkojoties dienvidaustrumu, austrumu virzienā, iespējams aplūkot trīs planētu un dilstoša Mēness sabiedrību.

 Marss šomēnes ir jāaizmirst. Sarkanā planēta atrodas pārāk tuvu horizontam.

Jupiters slīd arvien zemāk un zemāk, bet joprojām atrodas pietiekami augstu un redzams dienvidaustrumos, dienvidos pēc Saules rieta. 13. decembrī virs Saules sistēmas lielākās planētas debesīs būs vērojams arī Mēness.

Ir vērts aplūkot Jupiteru, jo tas ne tikai ar katru mēnesi atradīsies arvien tuvāk horizontam, bet uz Jupitera šobrīd ir vērojama Dienvidu ekvatoriālās joslas atgriešanās.

* Saturns decembra sākumā aust aptuveni 4:00, bet mēneša beigās novērojumus iespējams sākt jau pēc plkst 2:00. Saturns meklējams ar galaktikām bagātajā Jaunavas zvaigznājā. 1. decembrī netālu no gredzenotās planētas atradīsies šaurs Mēness sirpis.

Urāns arī redzams pēc Saules rieta dienvidaustrumos Zivju zvaigznājā. Viegli orientēties, izmantojot Jupiteru. Urānu iespējams ieraudzīt jau binoklī, tomēr planētas nokrāsas aplūkošanai ieteicams izmantot teleskopu.

* Saules sistēmas tālākā planēta Neptūns joprojām atrodas Mežāža zvaigznājā un ir redzama pēc Saules rieta. Tās aplūkošanai nepieciešams teleskops. 11. decembrī virs Neptūna atradīsies Mēness sirpis.

Komētas

Neviena no komētām nav novērojama ar neapbruņotu aci, bet sekojiet līdzi jaunumiem, jo ar komētām ir kā ar bitēm... vai ar kaķiem. Nekad neko nevar zināt.

Meteoru plūsmas

10./11. decembris Monocerotīdu un Chi Orionīdu plūsma. Pirmajai plūsmai radiants atrodas starp Dvīņu un Vienradža zvaigznājiem, savukārt Chi Orionīdu izejas punkts atrodas starp Vērša un Oriona zvaigznājiem. Jāsaka gan, ka neviena no šīm plūsmām nav pietiekami spēcīga. Ieteicams novērojumus sākt pēc pusnakts, ap 1:00.

11./12. decembris - Sigma Hidrīdu plūsma - radiants atrodas Hidras zvaigznāja "galvas daļā". Tie ir vieni no ātrākajiem meteoriem, kurus labos apstākļos var novērot pēc pusnakts līdz pat rīta ausmai. Tā kā šogad novērojumus traucēs Mēness gaisma, ieteicams meteorus meklēt pēc Mēness rieta.

13./14 decembris - Geminīdu plūsma - Mēness šogad varētu būtiski netraucēt vērot Geminīdas, kas ir labākais gaidāmais "zvaigžņu lietus" decembrī. Radiants atrodas nedaudz uz ziemeļiem no Kastora. Gaidāmi aptuveni 60 meteori stundas laikā. Aptuveni 3% no tiem aiz sevis atstāj pēdu - ar aci pamanāmu švīku, kas vērojama vēl kādu brīdi pēc tam, kad meteors jau apdzisis. Šo meteoru avots nav komēta, bet gan Icarus, kas ir neparasts asteroīds, kas dažkārt lido tuvu garām Zemei. Šogad novērojumus ieteicams sākt ap pulkstens 23:00.

16./17. decembris - Piscīdu plūsma - plūsma, kas tika atklāta 1973. gadā. Jauna un maz izpētīta, bet arī ļoti vāja plūsma. Sagaidāmi ne vairāk kā 10 meteori stundas laikā, kuru radiants meklējams Zivju zvaigznājā. Šogad novērojumiem traucēs spožais Mēness.

20./21. decembris - Delta Arietīdu plūsmas maksimums. Vāji, bet ātri meteori, kas redzami jau pirms pusnakts. To radiants atrodas Auna zvaigznājā. Šogad no aptuveni 10 stundā sagaidāmajiem meteoriem būs pamanāmi tikai spožākie, jo spīdēs gandrīz pilns Mēness.

22./23. decembris - Ursīdu plūsma, kuras radiants atrodas Mazā lāča zvaigznājā. Tā kā tas ir nenorietošais zvaigznājs, meteorus varat skaitīt visu cauru nakti, bet labāk vērot ap 23:00 vai agri no rīta. Izcelsmes avots ir Tatla komēta. Ja paveiksies ar debesīm, prognozēti tiek līdz pat 20 meteoriem stundas laikā, tomēr jāņem vērā, ka Mēness būtiski samazinās redzamo meteoru skaitu.

Mēness

5. decembris - jauns Mēness
13. decembris - pirmais ceturksnis
21. decembris - pilnmēness
28. decembris - pēdējais ceturksnis

Svarīgie datumi

21. decembris - pilns Mēness aptumsums, kas būs redzams Mēnesim rietot. Pusēnas fāze sāksies 07:27:53 pēc Latvijas laika. Pilnas ēnas pirmā fāze sāksies 8:32:17. Jālūkojas rietumu, ziemeļrietumu virzienā, vēlams, lai horizonts būtu bez šķēršliem, kas apgrūtina novērojumus. Pilna aptumsuma fāzi Latvijā nebūs iespējams vērot, jo Mēness jau būs norietējis.
22. decembris - Ziemas saulgrieži

Iesakam apskatīt

* Noteikti aplūkojiet Jupiteru.

* Debesis turpina kļūt arvien tumšākas un daudzi interesanti objekti uzkāpj arvien augstāk pie debesīm - Oriona miglājs jeb M42 (Oriona zvaigznājs), Plejādes jeb M45 un Krabja miglājs jeb M1 (Vērša zvaigznājs), vaļējā zvaigžņu kopa M37 (Auna zvaigznājs). Visai augstu pie debesīm redzams arī Andromedas un Perseja zvaigznāji, tādēļ aplūkojiet arī tajos redzamos objektus - Andromedas galaktiku (M31), interesanto dubultzvaigzni Almahu un Perseja dubultkopu. Neaizmirstiet arī M52 Kasiopejas zvaigznājā. Tā kā debesis ir pietiekami tumšas, aplūkojiet arī M81 un M82 galaktikas Lielā lāča zvaigznājā.

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri

  1. cydonia tieši 21.12.2010 domāja šādi:

    nokavēju šīrīta mēness aptumsumu :(

  2. peleks tieši 21.12.2010 domāja šādi:

    man ar koki bij priekšā, lai gan debesis bij skaidras :(

  3. Deja Vu tieši 21.12.2010 domāja šādi:

    Vismaz manos platuma grādos decembrī vēl nav bijis neviena skaidra vakara.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!