ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : decembris


Publicēts: 30.11.2009

Novembris turpināja oktobra iesākto, kopumā atvēlot ne vairāk kā 10 kaut vai daļēji skaidras naktis. Lai arī šobrīd decembra laikapstākļi vēl ir miglā tīti, atliek cerēt, ka kāda skaidra nakts tomēr būs, jo šādi tādi interesanti notikumi tomēr debesīs ir gaidāmi.

Saules sistēmas planētas

* Merkuru šomēness līdz padsmitajiem datumiem ieraudzīt būs grūti. Toties pēc tam, ja jums ir pieejams visai labi novērošanas apstākļi un horizontu dienvidrietumu pusē neaizsedz lieki objekti, varat mēģināt noķert šo planētu īsu brīdi pēc Saules rieta. 18. decembrī varat vērot mazo planētu, kad tā atradīsies zem pavisam niecīgā Mēness sirpja.

* Venēra - ja nokavējāt, tad nekā, nāksies gaidīt nākamo gadu, jo decembrī Venēra atradīsies tuvu Saulei.

Marss kļuvis par jauku vakara planētu, kas uzaust jau pēc 21iem mēneša sākumā, bet decembra beigās Lauvas zvaigznājā jau varat to sameklēt pēc 20tiem. Sarkana un spožumā salīdzināma ar Oriona Betelgeizi ir šī planēta. Pievērsiet tai uzmanību ap 21. decembri, jo tieši šajā datumā Marss sāks pārvietoties retrogrādi. Vislabāk šo interesanto fenomenu novērot, ja fotografēsiet zvaigžņotās debesis kādas dienas pirms un pēc 21. decembra. Teleskopiskiem novērojumiem šī planēta kļūst arvien labāka un labāka.

Jupiters un Neptūns arvien vairāk tuvojas horizontam, bet joprojām redzami dienvidaustrumos, dienvidos pēc Saules rieta. Laika posmā no 15. līdz 25. decembrim Jupiters atradīsies tikai 1 grāda attālumā no Neptūna. Protams, Neptūna redzamībai šī spožā planēta par labu nenāks. 21. decembrī duetu papildinās augoša Mēness sirpis.

Urāns arī redzams pēc Saules rieta dienvidaustrumos uz robežas starp Ūdensvīra un Zivju zvaigznājiem. Noriet nedaudz vēlāk kā Jupiters.

* Saturns - aust arvien agrāk un agrāk. Ja novembrī vajadzēja celties agri, tad decembrī vienkārši varēsiet iet gulēt vēlāk, lai ieraudzītu gredzenoto planētu, kas pie horizonta austrumos izlien aptuveni 3os naktī mēneša sākumā, bet 1nos mēneša beigās. Redzams Jaunavas zvaigznājā. Jāpiebilst, ka gredzenu savērsums jau ir 4-5 grādi, tā kā tie izskatās daudz atraktīvāk nekā 2009. gada pavasarī. 10. decembrī dilstošs Mēness atradīsies uz leju un dienvidiem no Saturna.

Komētas

Neviena no komētām nav novērojama ar neapbruņotu aci, bet sekojiet līdzi jaunumiem, jo ar komētām ir kā ar bitēm... vai ar kaķiem. Nekad neko nevar zināt.

Meteoru plūsmas

10./11. decembris Monocerotīdu un Chi Orionīdu plūsma. Pirmajai plūsmai radiants atrodas starp Dvīņu un Vienradža zvaigznājiem, savukārt Chi Orionīdu izejas punkts atrodas starp Vērša un Oriona zvaigznājiem. Jāsaka gan, ka neviena no šīm plūsmām nav pietiekami spēcīga. Ieteicamais laiks novērojumiem ir pēc pusnakts, ap 2iem, 3iem.

11./12. decembris - Sigma Hidrīdu plūsma - radiants atrodas Hidras zvaigznāja "galvas daļā". Tie ir vieni no ātrākajiem meteoriem, kurus labos apstākļos var novērot pēc pusnakts līdz pat rīta ausmai.

13./14 decembris - Geminīdu plūsma - Mēness šogad varētu netraucēt vērot Geminīdas, kas ir labākais gaidāmais "zvaigžņu lietus" decembrī. Lai arī prognožu ziņā nevar ne salīdzināt aptuveni 60-100 gaidāmos ar 17. novembra neredzēto Leonīdu plūsmu, kur tika prognozēts aptuveni 300 meteoru stundas laikā, tad tomēr jāsaka, ka arī 60 līdz 100 labos laika apstākļos ir pietiekami daudz. Interesanti, ka šīs meteoru plūsmas avots nav komēta, bet gan asteroīds 3200 Faetons. Novērojumus ieteicams uzsākt kādu stundu pirms pusnakts un turpināt kamēr neesat piesaluši pie zemes vai nesāk traucēt Saules gaisma.Radiants atrodas nedaudz uz ziemeļiem no Kastora.

16./17. decembris - Piscīdu plūsma - plūsma, kas tika atklāta 1973. gadā. Jauna un maz izpētīta, bet arī ļoti vāja plūsma. Sagaidāmi ne vairāk kā 10 meteori stundas laikā, kuru radiants meklējams Zivju zvaigznājā.

20./21. decembris - Delta Arietīdu plūsmas maksimums. Vāji, bet ātri meteori, kas redzami jau pirms pusnakts. To radiants atrodas Auna zvaigznājā.

22./23. decembris - Ursīdu plūsma, kuras radiants atrodas Mazā lāča zvaigznājā. Tā kā tas ir nenorietošais zvaigznājs, meteorus varat skaitīt visu cauru nakti, bet labāk sagaidiet, kamēr noriet Mēness. Izcelsmes avots ir Tatla komēta. Ja paveiksies ar debesīm, prognozēti tiek līdz pat 20 meteoriem stundas laikā.

Mēness

2. decembris - pilnmēness
9. decembris - pēdējais ceturksnis
16. decembris - jauns Mēness
24. decembris - pirmais ceturksnis
31. decembris - pilnmēness

Ievērojiet, šomēness ir divi pilnmēneši! Nākamā reize, kad viena mēneša laikā varēsiet divreiz attaisnot savu neprātu ar pilnēmesi, būs tikai 2012. gada augustā.

31. decembrī, otrā pilnmēness laikā, pirms būsiet pārēdušies visādus labumus un baudījuši šampanieti, ir iespējams pavērot daļēju Mēness aptumsumu. Zemes ēna segs aptuveni 8% no Mēness virsmas, tā kā ārkārtīgi iespaidīgs šis notikums nebūs. Tomēr nedaudz satumsis Mēness dienvidpols būs un ķeksītim, ka esat redzējuši šo notikumu, derēs. Aptumsuma maksimums iestāsies 21:23 pēc Latvijas laika. Umbrālā fāze sāksies 20:52. Mēness no Zemes ēnas izies 21:52.

Svarīgie datumi

21. decembris - Ziemas saulgrieži
31. decembris - daļējs Mēness aptumsums

Iesakam apskatīt

* Sameklējiet planētas - vakarā Jupiteru, Urānu, Neptūnu, Merkuru, naktī - Marsu, no rīta Saturnu.

* Debesis turpina kļūt arvien tumšākas un daudzi interesanti objekti uzkāpj arvien augstāk pie debesīm - Oriona miglājs jeb M42 (Oriona zvaigznājs), Plejādes jeb M45 un Krabja miglājs jeb M1 (Vērša zvaigznājs), Sāls un pipari jeb M37 (Auna zvaigznājs).

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri

  1. trakā zinātnieka ienīdējs tieši 12.12.2009 domāja šādi:

    es vienu kometu redzeju pie menes 18 sekundes kaut kada aste un apala ena






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: