ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : decembris


Publicēts: 4.12.2011

Šķiet, ka šogad, atšķirībā no 2010. gada, Ziemassvētku baltumu daudzviet Latvijā nāksies piedomāt. Parasti šāds "laiks pelēkais" nāk komplektā ar zemiem un blīviem mākoņiem, lielu mitrumu un nokrišņiem. Tādēļ sirsnīgi rekomendējam vērot debesis un izmantot skaidrās naktis, lai aplūkotu Mēnesi, planētas un zvaigznes.

Saules sistēmas planētas

* Merkuru sākot no 10. decembra līdz pat mēneša beigām varat vērot no rīta, aptuveni stundu pirms Saules ausmas. Jāmeklē niecīga zvaigznīte dienvidaustrumos, Skorpiona zvaigznājā. 23. decembra rīts varētu būt īpaši interesants, jo zem Merkura atradīsies 27,88 dienas vecs Mēness (3% apgaismots).

* Venēra redzama dienvidos, dienvidaustrumos pēc Saules rieta. Decembra sākumā meklējama Strēlnieka, pēc tam Mežāža zvaigznājā. 27. decembrī ir vērts gaidīt skaidru laiku, jo tieši virs Venēras būs redzams 2,96 dienas (10% apgaismots) vecs Mēness.

Marss meklējams Lauvas zvaigznājā un virs horizonta austrumos parādās jau pirms pusnakts. 17. decembrī Denebola, Marss un dilstošs Mēness veidos gandrīz vai taisnu līniju debesīs.

Jupiters joprojām ir vakara karalis. Spožs un pietiekami augstu virs horizonta, lai uz to palūkotos teleskopā. 6. decembrī virs Jupitera meklējams gandrīz pilns Mēness.

* Saturns ir tiem, kas mīl celties agri vai iet gulēt ļoti vēlu, jo gredzenotais milzis virs horizonta austrumos parādās pēc plkst. 4 rītā. Meklējams Jaunavas zvaigznājā, uz austrumiem no spožākās zvaigznes Spikas. 20. decembrī uz leju no Spikas būs redzams dilstošs Mēness sirpis.

Urāns redzams pēc Saules rieta dienvidaustrumos Zivju zvaigznājā. Lai ieraudzītu Urānu, jums vajadzēs vismaz binokli.

* Saules sistēmas tālākā planēta Neptūns šobrīd atrodas Ūdensvīra zvaigznājā un ir redzama pēc Saules rieta. Tā aplūkošanai noteikti nepieciešams teleskops.

Komētas

Neviena no komētām nav novērojama ar neapbruņotu aci, bet sekojiet līdzi jaunumiem, jo ar komētām ir kā ar bitēm... vai ar kaķiem. Nekad neko nevar zināt.

Ar binokli vai teleskopu rekomendējam aplūkot Garrada (C/2009 P1), kas decembrī meklējama Herkulesa zvaigznājā. Šī komēta varētu sasniegt 6. vai 7. zvaigžņlielumu. Novērojumus ietecams sākt ap 18:00 vakarā.

Meteoru plūsmas

10./11. decembris Monocerotīdu un Chi Orionīdu plūsma. Pirmajai plūsmai radiants atrodas starp Dvīņu un Vienradža zvaigznājiem, savukārt Chi Orionīdu izejas punkts atrodas starp Vērša un Oriona zvaigznājiem. Jāsaka gan, ka neviena no šīm plūsmām nav pietiekami spēcīga. Ieteicams novērojumus sākt pēc pusnakts, ap 1:00. Šogad traucēs Mēness gaisma un daudz interesantākais Mēness aptumsums.

11./12. decembris - Sigma Hidrīdu plūsma - radiants atrodas Hidras zvaigznāja "galvas daļā". Tie ir vieni no ātrākajiem meteoriem, kurus labos apstākļos var novērot pēc pusnakts līdz pat rīta ausmai. Tā kā šogad novērojumus traucēs Mēness gaisma, uz neko izcilu cerēt nevar.

13./14 decembris - Geminīdu plūsma - Mēness šogad būtiski samazinās citkārt baudāmās Geminīdas. Radiants meklējms nedaudz uz ziemeļiem no Kastora. Gaidāmi vidēji 60 meteori stundas laikā, no kuriem redzami šogad būs tikai spožākie. Aptuveni 3% no tiem aiz sevis atstāj pēdu - ar aci pamanāmu švīku, kas vērojama vēl kādu brīdi pēc tam, kad meteors jau apdzisis. Šo meteoru avots nav komēta, bet gan Icarus, kas ir neparasts asteroīds, kas dažkārt lido tuvu garām Zemei.

16./17. decembris - Piscīdu plūsma - plūsma, kas tika atklāta 1973. gadā. Jauna un maz izpētīta, bet arī ļoti vāja plūsma. Sagaidāmi ne vairāk kā 8 meteori stundas laikā, kuru radiants meklējams Zivju zvaigznājā.

20./21. decembris - Delta Arietīdu plūsmas maksimums. Vāji, bet ātri meteori, kas redzami jau pirms pusnakts. To radiants atrodas Auna zvaigznājā. Šogad stundas laikā gaidāmi aptuveni 10 meteori. Tā kā Mēness novērojumiem netraucēs, varat izmantot izdevību un noķert kādu arietīdu.

22./23. decembris - Ursīdu plūsma, kuras radiants atrodas Mazā lāča zvaigznājā. Tā kā tas ir nenorietošais zvaigznājs, meteorus varat skaitīt visu cauru nakti, bet labāk vērot ap 23:00 vai agri no rīta. Izcelsmes avots ir Tatla komēta. Ja paveiksies ar debesīm, prognozēti tiek līdz pat 20 meteoriem stundas laikā. Ideāls laiks novērojumiem, jo debesīs nebūs Mēness.

Mēness

2. decembris - pirmais ceturksnis
10. decembris - pilnmēness
18. decembris - pēdējais ceturksnis
24. decembris - jauns Mēness

Svarīgie datumi

10. decembris - pilns Mēness aptumsums.
22. decembris - Ziemas saulgrieži

Iesakam apskatīt

* Noteikti aplūkojiet kādu no planētām. Joprojām iespējams vienas dienas ietvaros paspēt ieraudzīt gandrīz visas planētas - Jupiteru, Venēru, Urānu un Neptūnu vakarā, Marsu pēc pusnakts, Saturnu un Merkuru no rītiem.

* Ziemas skaistulis Oriona miglājs (M42) ir gana augstu virs horizonta. Tas būs tikpat krāšņs kā pirms gada!

* Daudz interesantu vaļējo zvaigžņu kopu.

* Ja vēlaties iepazīt dubultzvaigznes, varat izmantot Almahu (Andromedas zvaigznājs), Kastoru (Dvīņu zvaigznājs) vai Eta Casiopeiae (Kasiopejas zvaigznājs).

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!