ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : augusts


Publicēts: 31.07.2017

Vasara šogad mūs nav lutinājusi ar karstumu. Arī sudrabainie mākoņi ir redzēti vien dažas reizes un ne pārāk iespaidīgi. Tas nav pamats, lai mēs skumtu un žēlotos, jo vēl ir daudz citu labu lietu, par kurām priecāties. Piemēram, pamosties agrāk, lai aplūkotu spožo Venēru no rītiem, vai neiet gulēt, lai sagaidītu tumšās debesīs iemirdzamies Piena Ceļa joslu. Kur nu vēl ikgadējās Perseīdas. Jācer tikai uz skaidru laiku!

Saules sistēmas planētas

* Merkurs augustā nav novērojams.

* Venera redzama austrumos pirms Saules ausmas. Ja pamodīsieties 19.augusta rītā stundiņu pirms saullēkta, Veneras tuvumā redzēsi niecīgi (~9%) apgaismotu Mēness sirpi.

* Marss tikko izlīdis no Saules otras puses, bet pagaidām atrodas tai vēl pārāk tuvu, lai būtu iekļaujams aplūkojamo objektu sarakstā.

* Jupiters meklējams rietumos zemu pie horizonta pēc Saules rieta. Ja būsiet jūras krastā 25.augusta vakarā, meklējiet šauro Mēness sirpi (~17% apgaismotā daļa), zem tā redzamā "zvaigzne" ir Jupiters. Protams, jāvienojas par skaidru laiku iepriekš. Jupiters vairs nav labs objekts aplūkošanai caur teleskopu, jo atmosfēras slānis pie horizonta ir ļoti biezs un kropļo attēlu.

* Tikai nedaudz labāka situācija ir ar Saturnu, kas atrodas Čūskneša zvaigznājā. Dzeltenīgo zvaigznīti jāmeklē dienvidu, dienvidaustrumu virzienā. Ja pavisam neizdodas to pamanīt, tad 30.augusta vakarā varētu līdzēt Mēness, kas atradīsies virs Saturna.

* Līdz ar Zivju zvaigznāja atgriešanos, naktīs vērojams ir arī Urāns. Atcerieties, ka šīs planētas ieraudzīšanai būs nepieciešams vismaz labs binoklis, vēlams teleskops.

* Ūdensvīra zvaigznājā ar teleskopa palīdzību var sameklēt pagaidām vistālāko Saules sistēmas planētu - Neptūnu.

Komētas

Neviena no komētām nav novērojama ar neapbruņotu aci, bet sekojiet līdzi jaunumiem, jo ar komētām ir kā ar bitēm... vai ar kaķiem. Nekad neko nevar zināt.

Meteoru plūsmas

12./13. augusts - Perseīdu plūsmas maksimums. Svifta-Tatla komētas atliekas ir vērojamas praktiski visu augustu. Radiants atrodas uz robežas starp Perseja un Kasiopejas zvaigznāju. Varētu būt gaidāmi līdz pat 80 meteoriem stundas laikā, bet šogad novērojumus apgrūtinās Mēness, kas nozīmē, ka redzēt varēs tikai spožākos eksemplārus.

Mēness

* 7. augusts - pilnmēness
* 15. augusts - pēdējais ceturksnis
* 21. augusts - jauns Mēness
* 29. augusts - pirmais ceturksnis

Citi notikumi

* 7.augusts - daļējs Mēness aptumsums. Latvijā esošie vērotāji tiks "iesviesti vilcienā" vakarpusē Mēnesim austot ap plkst. 21. Tobrīd aptumsums tuvosies maksimumam, kas tiks sasniegts 21:20. Daļējs Mēness aptumsums noslēgsies 22:18. Zemes ēna klās aptuveni 25% no Mēness diska.
* 12./13. augusts - Perseīdu plūsmas maksimums.
* 21. augusts - Saules aptumsums, kura maksimālā fāze būs labi redzama ASV. Arī no Latvijas, lai novērotu šo notikumu, ir devušies vairākas interesentu grupas. Viena no tām ir Eclipse Tour, kuriem var sekot līdzi arī Twitter kontā.

Iesakam apskatīt

* Turpinās ikgadējais fotokonkurss. Neatlieciet darbu iesūtīšanu uz pēdējo dienu, kas ir 1. oktobris.

* Joprojām var vērot Sauli. Atcerieties, ka Saules novērojumiem nepieciešams īpašs aprīkojums. Neskatieties Saulē ar neapbruņotu aci, binokli, teleskopu vai citu optisku ierīci, kura nav aprīkota ar drošības filtriem!

* Lai arī mazākas, bet joprojām pastāv izredzes pamanīt sudrabainos mākoņus.

* Labs laiks novērot dubultzvaigznes - Double DoubleAlbireogamma Delphini (labs iemesls iemācīties atrast Delfīna zvaigznāju).

* Mazos teleskopos vai binoklī varat pamēģināt atrast "Drēbju pakaramo" - asterismu, kas meklējama Lapsiņas zvaigznājā. Ieraudzīsiet, uzreiz sapratīsiet, kādēļ šo kopu, kas patiesībā ir nesaistītu zvaigžņu veidojums, dēvē par drēbju pakaramo.

* Tumšajās naktīs, kad nevērojat Mēness krāterus, objektu sarakstā varat iekļaut lodveida zvaigžņu kopas (M13, M92, M56, M71), miglājus (M27, M57), vaļējās zvaigžņu kopas (Perseja Dubultkopa), galaktikas (M31, M81, M82).

* Pamēģiniet atrast NGC 6826. Uzmanīgi vērojiet to okulārā. Pazuda? Novērsiet skatu uz kādu citu zvaigzni. Tad atkal palūkojieties uz miglāju. Ir?

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!