ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : augusts


Publicēts: 31.07.2016

Beidzot debesis kļūst tumšākas un vasara jau plašiem soļiem dodas uz rudens pusi. Virs galvas skaidrajās naktīs atkal mirdz Piena Ceļš. Ar nepacietību gaidām augusta vidu un ceram, ka Perseīdu plūsmas maksimumā varēsim priecāties par spožiem un daudzskaitlīgiem meteoriem. Protams, atzīmējiet savos kalendāros 27.augustu, kad jādodas uz jūru, lai vakarā pēc Saules rieta vērotu spožās Venēras un milža Jupitera tikšanos.

Saules sistēmas planētas

* Merkurs redzams ļoti zemu rietumos pēc Saules rieta. Nav tas labākais mēnesis, lai meklētu niecīgo planētu, bet varat pamēģināt 5.augustā pēc Saules rieta pavērot rietumu horizontu, lai vienlaicīgi aplūkotu trīs planētas un pavisam jaunu Mēnesi (apgaismotā daļa ~9%).

* Venēra redzama zemu pie horizonta rietumos pēc Saules rieta. Ievērības cienīgs ir 27.augusta vakars, kad Venēra un Jupiters atradīsies ļoti tuvu viens otram. Rekomendējam šo tikšanos vērot jūras krastā.

* Marss vērojams dienvidrietumos pēc Saules rieta, ne pārāk augstu virs horizonta. Interesanta kombinācija vērojama 12.augusta vakarā, kad Marss, Saturns un Mēness izkārtosies uz vienas līnijas.

* Jupiters atradīsies zemu pie horizonta rietumos pēc Saules rieta. Teleskopiski noteikti nav labākais laiks vērot Jupiteru.

* Saturns tāpat kā Marss redzams dienvidrietumos, nedaudz augstāk. Ja Jūsu rīcībā ir teleskops, izmantojiet izdevību, lai pavērotu gredzenoto planētu.

* Urāns un Neptūns uzaust pēc Saules rieta austrumos un ir vērojami praktiski visu nakti. Atcerieties, ka šo planētu ieraudzīšanai būs nepieciešams labs binoklis (Urāns) vai teleskops (Neptūns).

Komētas

Neviena no komētām nav novērojama ar neapbruņotu aci, bet sekojiet līdzi jaunumiem, jo ar komētām ir kā ar bitēm... vai ar kaķiem. Nekad neko nevar zināt.

Meteoru plūsmas

11./12. augusts - Perseīdu plūsmas maksimums. Svifta-Tatla komētas atliekas ir vērojamas praktiski visu augustu. Radiants atrodas uz robežas starp Perseja un Kasiopejas zvaigznāju. Varētu būt gaidāmi līdz pat 150 meteoriem stundas laikā, pateicoties Jupiteram, kura gravitācija Svifta-Tatla komētas atliekas ir pabīdījusi tuvāk Zemes orbītai. Šogad novērojumiem Mēness netraucēs, jo norietēs neilgi pēc pusnakts. Ieplānojiet uzsākt novērojumus ap plkst. 1 vai 2 naktī, kad arī debesis būs vistumšākās. Jācer uz skaidru laiku!

Mēness

* 2. augusts - jauns Mēness
* 10. augusts - pirmais ceturksnis
* 18. augusts - pilnmēness
* 25. augusts - pēdējais ceturksnis

Citi notikumi

* 11./12. augusts - Perseīdu plūsmas maksimums.
* 11.-14. augusts - Ērgļa nometne Mazsalacā

Iesakam apskatīt

* Turpinās ikgadējais fotokonkurss. Neatlieciet darbu iesūtīšanu uz pēdējo dienu, kas ir 15. septembris.

* Joprojām var vērot Sauli. Atcerieties, ka Saules novērojumiem nepieciešams īpašs aprīkojums. Neskatieties Saulē ar neapbruņotu aci, binokli, teleskopu vai citu optisku ierīci, kura nav aprīkota ar drošības filtriem!

* Lai arī mazākas, bet joprojām pastāv izredzes pamanīt sudrabainos mākoņus.

* Labs laiks novērot dubultzvaigznes - Double DoubleAlbireogamma Delphini (labs iemesls iemācīties atrast Delfīna zvaigznāju).

* Mazos teleskopos vai binoklī varat pamēģināt atrast "Drēbju pakaramo" - asterismu, kas meklējama Lapsiņas zvaigznājā. Ieraudzīsiet, uzreiz sapratīsiet, kādēļ šo kopu, kas patiesībā ir nesaistītu zvaigžņu veidojums, dēvē par drēbju pakaramo.

* Tumšajās naktīs, kad nevērojat Mēness krāterus, objektu sarakstā varat iekļaut lodveida zvaigžņu kopas (M13, M92, M56, M71), miglājus (M27, M57), vaļējās zvaigžņu kopas (Perseja Dubultkopa), galaktikas (M31, M81, M82).

* Pamēģiniet atrast NGC 6826. Uzmanīgi vērojiet to okulārā. Pazuda? Novērsiet skatu uz kādu citu zvaigzni. Tad atkal palūkojieties uz miglāju. Ir?

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri

  1. Ilze tieši 3.08.2016 domāja šādi:

    Vai Perseīdu plūsmas maksimums būs no 11. uz 12.augustu vai no 12. uz 13.augustu. Pie "Meteoru plūsmas" rakstīts viens datums, bet "Citi notikumi" cits datums :)

  2. Redaktors tieši 3.08.2016 domāja šādi:

    Maksimums ir no 11. uz 12., labāk 12.augustā pēc plkst 1niem, bet var mierīgi vērot arī kādas naktis pirms un pēc.

  3. Juris tieši 9.08.2016 domāja šādi:

    Vai ir kāda konkrēta vieta Latvijā , no kuras vislabāk būtu redzama perseidu plūsma? Varbūt ir kādi ieteikumi, kā sagatavoties, lai būtu pēc iespējas kvalitatīvāka skatīšanās?
    Paldies!

  4. Redaktors tieši 9.08.2016 domāja šādi:

    1. Derēs jebkura vieta, kur skaidras debesis
    2. Ideāli, ja ir zvilnis, pludmales krēsls vai kas tml, lai var gulēt un skatīties debesīs
    3. Silti saģērbties
    4. Vērošanu sākt naktī no 11. uz 12.08 (pēc pusnakts)
    5. Silts dzēriens termosā
    6. Pacietība
    7. Vērošanas laikā atturēties no mobilā telefona. Lieka gaisma izbojās nakts redzi. Izmantot sarkanās gaismas lukturīšus.

  5. Rihards S. tieši 15.08.2016 domāja šādi:

    Šogad meteori bij patiešām daudz. Liels prieks par to. Tikai žēl, ka tas prieks bij īs, jo ap 2:00 apmācās.

  6. Madara tieši 27.08.2016 domāja šādi:

    Nakšņojot zem zvaigžnotajām debesīm, ap 4.00 pamanīju mazu gaismiņu (6 vai vairāku) sakopojumu, kas tā kā mirgoja, tā kā kļuva gan blāvākas, gan spožākas. Vai tā varētu būt kosmiskā stacija?

  7. Vital tieši 22.11.2016 domāja šādi:






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!