ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : augusts


Publicēts: 7.08.2018

Tik karstā vasarā, kādu atcerēsimies (vismaz kādus pāris gadus) 2018.gada vasaru, vispatīkamāk ārā atrasties ir nakts vēsumā. Nevaram arī pārāk sūdzēties par skaidro nakšu trūkumu un vēl jo mazāk par sudrabainajiem mākoņiem, kas šogad bija īpaši daudz un krāšņi. Tad vēl nedaudz nomācies Mēness aptumsums un lielās planētas, kas gan viltīgi slīd gar dienvidaustrumu, dienvidu horizontu - Jupiters, Saturns. Protams, arī sarkano Marsu nevaram nepieminēt! Augustā ceram arī uz vismaz dažiem desmitiem Perseīdu.

Saules sistēmas planētas

* Merkurs augustā novērojams mēneša otrajā pusē, kad tas būs redzams austrumos pirms Saules ausmas tuvu pie horizonta.

* Venera augustā nav novērojama.

* Marss redzams vakaros, pēc Saules rieta, zemu pie dienvidu horizonta. Meklējiet spožu, sarkanīgas nokrāsas zvaigzni.

* Jupiters redzams dienvidrietumos pēc Saules rieta. Milzu planēta slīd arvien tuvāk horizontam un noriet pirms pusnakts.

* Saturns atrodas Strēlnieka zvaigznājā un ir novērojams salīdzinoši tuvu dienvidu horizontam.

* Urāns meklējams Auna zvaigznājā. Atcerieties, ka šīs planētas ieraudzīšanai būs nepieciešams vismaz labs binoklis, vēlams teleskops.

* Ūdensvīra zvaigznājā ar teleskopa palīdzību var sameklēt pagaidām vistālāko Saules sistēmas planētu - Neptūnu.

Komētas

Neviena no komētām nav novērojama ar neapbruņotu aci, bet sekojiet līdzi jaunumiem, jo ar komētām ir kā ar bitēm... vai ar kaķiem. Nekad neko nevar zināt.

Meteoru plūsmas

12./13. augusts - Perseīdu plūsmas maksimums. Svifta-Tatla komētas atliekas ir vērojamas praktiski visu augustu. Radiants atrodas uz robežas starp Perseja un Kasiopejas zvaigznāju. Varētu būt gaidāmi līdz pat 80 meteoriem stundas laikā. Šogad ir īpaši labvēlīgs laiks, jo novērojumiem netraucēs Mēness. Jātur īkšķi par skaidru laiku un siltu nakti.

Mēness

* 4.augusts - pēdējais ceturksnis
* 11.augusts - jauns Mēness
* 18.augusts - pirmais ceturksnis
* 26.augusts - pilnmēness

Citi notikumi

* 11.augusts - daļējs Saules aptumsums, kuru varēs novērot tikai Latvijas ziemeļdaļā. Droši variet doties uz astronomijas nometni "Ērglis 2018", kuras ietvaros notiks aptumsuma vērošana.
* 12./13. augusts - Perseīdu plūsmas maksimums.

Iesakam apskatīt

* Turpinās ikgadējais fotokonkurss. Neatlieciet darbu iesūtīšanu uz pēdējo dienu, kas ir 1. oktobris.

* Joprojām var vērot Sauli. Atcerieties, ka Saules novērojumiem nepieciešams īpašs aprīkojums. Neskatieties Saulē ar neapbruņotu aci, binokli, teleskopu vai citu optisku ierīci, kura nav aprīkota ar drošības filtriem!

* Lai arī mazākas, bet joprojām pastāv izredzes pamanīt sudrabainos mākoņus.

* Labs laiks novērot dubultzvaigznes - Double DoubleAlbireogamma Delphini (labs iemesls iemācīties atrast Delfīna zvaigznāju).

* Mazos teleskopos vai binoklī varat pamēģināt atrast "Drēbju pakaramo" - asterismu, kas meklējama Lapsiņas zvaigznājā. Ieraudzīsiet, uzreiz sapratīsiet, kādēļ šo kopu, kas patiesībā ir nesaistītu zvaigžņu veidojums, dēvē par drēbju pakaramo.

* Tumšajās naktīs, kad nevērojat Mēness krāterus, objektu sarakstā varat iekļaut lodveida zvaigžņu kopas (M13, M92, M56, M71), miglājus (M27, M57), vaļējās zvaigžņu kopas (Perseja Dubultkopa), galaktikas (M31, M81, M82).

* Pamēģiniet atrast NGC 6826. Uzmanīgi vērojiet to okulārā. Pazuda? Novērsiet skatu uz kādu citu zvaigzni. Tad atkal palūkojieties uz miglāju. Ir?

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri

  1. Mārča tieši 31.08.2018 domāja šādi:

    Sveicināti !! Vai Jūs varētu publicēt Mēneša debess astronimisko novērojumu apskatu priekš Septembra mēneša?

    Man interesē vai šo komētu Comet 21P / Giacobini-Zinner varēs perihēlija laikā Latvijas platuma grādos novērot ar neapbruņotu aci?

  2. Mārča tieši 6.10.2018 domāja šādi:

    Sveika Starspace redakcija !! Ja variet lūdzu publicējiet Oktobra Zvaigžnotās Debess novērojuma kalendāru?

    Vai tā ir tiesa, ka komēta 46P/Wirtinen decembra mēnesī būs redzama Ziemeļupuslodē??

  3. Redaktors tieši 7.10.2018 domāja šādi:

    Redakcija atkopsies no slimošanas, tad arī mēģinās kaut ko publicēt.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!