ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : aprīlis


Publicēts: 3.04.2016

Pavasaris ir klāt. Gājputni atgriežas un dienas kļūst arvien garākas. Tiem, kas nepaguva tā kārtīgi izpētīt Orionu, būs jāpaciešas līdz nākamajai ziemai un jāpārslēdzas uz pavasara objektiem - Lauvas un Jaunavas zvaigznāja objektiem, jāizbauda Jupiters un jāķer retās skaidrās naktis, lai kaut nedaudz papriecātos par citiem debesu objektiem.

Saules sistēmas planētas

Merkurs - aprīlī šī planēta vērojama pēc Saules rieta rietumu pusē. 8.aprīlī netālu no Merkura būs redzams ļoti jauns Mēness (apgaismoti tikai 2,4%). Meklējiet Auna zvaigznājā.

* Venēra aprīlī nav novērojama.

* Marss aust pēc pusnakts. Meklē Čūskneša zvaigznājā, kur atrodas arī Saturns. 25. un 26.aprīlī netālu no Saturna un Marsa atradīsies arī Mēness.

Jupiters joprojām dominējošā planēta, kas aplūkojama visu nakti. Meklējiet Lauvas zvaigznājā. 17.aprīlī netālu no Jupitera atradīsies Mēness.

* Saturns aust nedaudz vēlāk kā Marss. Atrodas Čūskneša zvaigznājā, visai zemu pie dienvidaustrumu horizonta.

Urāns un Neptūns šomēness nav novērojami.

Komētas

Šobrīd neviena komēta nav novērojama ar neapbruņotu aci.

Meteoru plūsmas

3./4. aprīlis - Kapa Serpentīdas ir ļoti īsu laiku vērojama plūsma. Radiants atrodas gandrīz zenītā aptuveni 2:00 naktī. Prognozēti daži meteori stundas laikā. Novērojumiem Mēness netraucēs.

6./7. aprīlis - Delta Drakonīdas. Šī ir salīdzinoši vāja plūsma, kuras radiants meklējams Pūķa zvaigznājā, kas atrodas blakus Mazā Lāča zvaigznājam. Plūsmu atklāja 1971. gadā. Lai ieraudzītu meteorus, silti saģērbieties un kopš 22:00 vakarā neatlaidīgi lūkojieties ziemeļaustrumu virzienā. Iespējams, ka jums izdosies ieraudzīt kādu no lēni "krītošajām zvaigznēm".

13./14. aprīlis - ja paveiksies ar daudz un dažādiem nosacījumiem, var gadīties, ka šī nakts izvēršas par neaizmirstamu piedzīvojumu. Aprīļa ugunsbumbām nav radianta. Nav atklāta saistība ar jebkuru no zināmajām meteoru plūsmām. Šis fenomens novērojams aprīļa pēdējo divu pilno nedēļu laikā. Lielākoties visi šajā laikā novērotie meteori ir ļoti spoži un atstāj aiz sevis izcili garas astes. Daži mēdz pat sasniegt zemi... Novērojumus ieteicams sākt pēc pusnakts. Nedaudz varētu traucēt Mēness, kas norietēs tikai pēc plkst. 2 naktī.

21./22. aprīlis - Lirīdas - samērā neprognozējama plūsma, kas nereti izvēršas par gada labāko "zvaigžņu lietu", lai arī ar katru gadu tā kļūst vājāka. Šogad Mēness būtiski traucēs novērojumiem. Radiants meklējams netālu no spožas zvaigznes Vegas Liras zvaigznājā. Lirīdas ir Tatčera komētas atstātās atlūzas. Lai arī komētu atklāja tikai pirms aptuveni 100 gadiem, meteoru plūsma tika novērota jau pirms mūsu ēras. Pirmie to apraksta Ķīnas pētnieki 687. g.p.m.ē. Labākais laiks novērojumiem ir ap pusnakti.

22./23. aprīlis - ne mazāk dīvaina kā aprīļa ugunsbumbas ir Grigga-Skjellerupa plūsma, kas ir vienīgā, kas nosaukta komētas vārdā. Dīvaina šī plūsma ir tādēļ, ka tā ir izteikti lokalizēta. Reizēm tā ir labāka ziemeļu puslodē, reizēm dienvidu. Meteori "lido" no dienvidu horizonta puses. Šogad meteoru vērošanu traucēs Mēness.

Mēness

7. aprīlis - jauns Mēness
14. aprīlis - pirmais ceturksnis
22. aprīlis - pilnmēness
30. aprīlis - pēdējais ceturksnis

Citi notikumi

16. aprīlis - StarParty #15
22. aprīlis - Zemes diena

Iesakam apskatīt

* Jupiteru  - joprojām vislabāk aplūkojamākā no planētām.

* Merkuru - jo īpaši 8.aprīlī varat mēģināt noķert 2,4% apgaismoto Mēnesi. Aprīlis ir labākais Merkura novērošanas laiks 2016.gadā.

Pavasara zvaigznājus - Lauvu un Jaunavu.

Lai skaidras un tumšas debesis!

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!