ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Marss opozīcijā


Publicēts: 8.04.2014

Ja šovakar varat nodrošināt skaidras debesis, ir vērts palūkoties dienvidaustrumu virzienā, lai ieraudzītu spožo Marsu, kurš tieši šodien, 2014. gada 8. aprīlī atradīsies opozīcijā. Tas nozīmē, ka Marss un Saule Zemes debesīs atrodas viens otram tieši pretī. Kā atrast Marsu? Jums atliek palūkoties pēc Saules rieta austrumu virzienā un pie horizonta pamanīsiet spožu, dzeltenīgi oranžu zvaigzni. Tas ir Marss.

Marss opozīcijā atrodas reizi 26 mēnešos. Par līdzīgu notikumu 19. gadsimtā astronoms Persivāls Lovels rakstīja šādus vārdus: "Tas mirdz uz tumšā Visuma fona tik krāšņi, ka pārspēj Sīriusu un izaicina pašu Jupiteru."

Tas nozīmē, ka Marsu pamanīt ir ļoti viegli.

Ja Zemes un Marsa orbītas būtu perfekti apļi, tad opozīcijas laikā abas planētas atrastos viena otrai arī vistuvāk. Tomēr tās ir nedaudz izstieptas, tādēļ datums, kad Marsu un Zemi šķirs vismazākais attālums, nesakrīt ar opozīcijas datumu.

Šogad abas planētas vismazākais attālums šķirs 2014. gada 14. aprīlī. 92 miljonu kilometru lielo attālumu ar visātrākajām raķetēm varētu pārvarēt aptuveni 6 mēnešu laikā. 14. aprīļa naktī Marsa spožumu nedaudz noēnos pilns Mēness, kas atradīsies nedaudz zemāk kā sarkanā planēta. Tonakt būs vērojams arī pilns Mēness aptumsums, lai gan ne Latvijā.

Ja nu tomēr ne 8., ne 14. aprīlī laikapstākļi nav labvēlīgi novērojumiem, atcerieties, ka spožo Marsu var aplūkot arī citos datumos. Šoreiz ir vērts sarkano planētu izpētīt arī teleskopā. Ja jūsu rīcībā ir krāsu filtri, izmēģiniet tos. Piemēram, sarkanais filtrs nodrošinās maksimālo kontrastu, izcels polārās cepures.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!