ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Leonīdu šovs


Publicēts: 16.11.2007

Šajā nedēļas nogalē mums atkal tiek piedāvāts slavenais Leonīdu šovs - meteoru lietus. Pēdējo gadu laikā tas ir pievilinājis daudzus skatītājus, lai gan jāatzīst, ka šogad aktieru ansamblis ir krietni vien vājāks un turpinājums nebūs tik grandiozs kā 2007. gadā. Tomēr fakts, ka Mēness netraucēs vērot gaismas izrādi, ir vērā ņemams un skatītājiem nebūs jāpiedzīvo vilšanās. Protams, mākoņi var katastrofāli sabojāt redzamību.

Leonīdu meteori ir Tempela-Tatla komētas atliekas, kura iekšējā Saules sistēmā ielido reizi 33,25 gados. Katru reizi kad tā šeit iegriežas, komēta aiz sevis atstāj putekļu asti. Katru gadu Zeme laužas cauri šīm atlūzām. Dažreiz atlūzu ir ļoti daudz un tad uz Zemes iespējams vērot pat tūkstošiem meteoru stundas laikā. Bet ne šogad.

Prognozē, ka maksimālais daudzums tiks sasniegts naktī no 17. uz 18. novembri. Eiropā un Āzijā varēs vērot lietu līdz ar tumsas iestāšanos. Šogad prognozē, ka meteoru biežums varētu būt aptuveni 15 meteori stundā.

Meteori "iznirs" no Lauvas zvaigznāja. Astronomi tomēr neiesaka vērot tieši šo zvaigznāju, bet gan apvidu, kas ir nedaudz nostāk, jo tādejādi jums būs iespējams redzēt garākas astes. Vislabākais laiks - nedaudz pēc pusnakts.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!