ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ko varēsim novērot debesīs 2014. gadā?


Publicēts: 28.12.2013

Latvijas Astronomijas biedrības (LAB) un SIA StarSpace sagatavotā preses relīze vēsta, ka 2014. gadā debesīs būs novērojami ierasti objekti un meteoru plūsmas, taču Latvijā nebūs redzams neviens Saules vai Mēness aptumsums. Aktīvākās meteoru plūsmas, kuru maksimumos būs iespējams novērot līdz pat vairākiem desmitiem krītošo zvaigžņu stundā, kā ierasts, būs novērojamas janvāra sākumā, augusta pirmajā pusē un decembra vidū, kad tiek prognozēts attiecīgi Kvadrantīdu, Perseīdu un Geminīdu meteoru plūsmas maksimums. Tā kā Saules aktivitāte 2014. gadā vēl aizvien saglabāsies augsta, nav izslēgta iespēja, ka Latvijā būs redzama ziemeļblāzma.

2014. gadā būs novērojamas visas spožākās Saules sistēmas planētas.

Visspožākā planēta Venēra būs novērojama rīta stundās no janvāra nogales līdz martam un no jūnija otrās puses līdz septembra sākumam.

Marss janvārī un februārī būs redzams visu nakti, izņemot vakara stundas, no marta līdz maijam tas būs novērojams no vakara līdz pat rītausmai, jūnijā un   jūlijā – nakts pirmajā pusē, bet no augusta līdz pat gada beigām – vakaros.

Jupiters līdz februārim būs novērojams visu nakti, martā un aprīlī – visu nakti, izņemot rīta stundas,    maijā – nakts pirmajā pusē, jūnijā un jūlijā – vakaros, bet no augusta vidus līdz pat gada nogalei Jupiters būs novērojams rīta stundās un nakts otrajā pusē. Augusta vidū agrās rīta stundās pirms saullēkta netālu no Jupitera būs redzama Venēra, bet 18. augusta rītā abas planētas šķirs tikai 0,2 grādu liels attālums.

Saturns gada sākumā līdz pat pavasarim būs novērojams rīta stundās un nakts otrajā pusē, maijā un jūnijā tas būs novērojams visu nakti, bet no jūlija – nakts pirmajā pusē un vakaros.

2014. gads būs visai piemērots arī Merkura novērojumiem, jo Saules sistēmas mazākā planēta būs labi redzama vakaros janvāra beigās un februāra sākumā, kā arī maija otrajā pusē, bet no rītiem to varēs novērot ap jūlija vidu un no oktobra beigām līdz novembra sākumam.

Jau pašā 2014. gada sākumā būs novērojama Kvadrantīdu meteoru plūsma, kas ir viena no trijām visaktīvākajām plūsmām un kuras maksimumā (2014. gada 3. janvārī) varētu būt novērojami līdz pat 50 meteoriem stundā.

Pazīstamās Perseīdu meteoru plūsmas maksimums ir gaidāms 2014. gada 12. augustā, kad varētu būt novērojami līdz pat 60 meteoriem stundā.

Savukārt 2014. gada izskaņā 14. decembrī būs Geminīdu meteoru plūsmas maksimums, kura laikā varētu ieraudzīt līdz pat 90 krītošajām zvaigznēm stundā.

2014. gadā dažādos pasaules reģionos būs redzami divi pilni Mēness aptumsumi, viens gredzenveida Saules aptumsums un viens daļējs Saules aptumsums, taču diemžēl neviens no šiem aptumsumiem nebūs novērojams Latvijā.

Tuvākais pilns Mēness aptumsums Latvijā būs redzams 2015. gada 28. septembrī, bet 2015. gada 20. martā Latvijā būs novērojams daļējs Saules aptumsums, kas atsevišķos Atlantijas okeāna un Ziemeļu Ledus okeāna apgabalos būs novērojams kā pilns Saules aptumsums.

Latvijas Astronomijas biedrība apvieno astronomijas profesionāļus un interesentus, lai popularizētu astronomiju. LAB biedri piedalās žurnāla „Zvaigžņotā Debess” veidošanā, vada debess novērojumus Latvijas Universitātes Astronomiskajā tornī un organizē regulāras informatīvas sanāksmes. Plašāka informācija LAB mājaslapā www.lab.lv.

Starspace.lv ir vienīgais portāls, kas regulāri publicē ziņas par astronomiju latviešu valodā. SIA StarSpace nodarbojas arī ar astronomijas popularizēšanu, rīkojot seminārus, lekcijas un debess demonstrējumus, kā arī izplata teleskopus. Plašāka informācija pieejama vietnē www.starspace.lv.

LAB

Komentāri

  1. Līva tieši 24.03.2014 domāja šādi:

    Kādēļ nav nekas rakstīts par 2014.gada aptumsumiem?

    Vai nebūs?

  2. Redaktors tieši 24.03.2014 domāja šādi:

    Pašā pirmajā teikumā: "Latvijas Astronomijas biedrības (LAB) un SIA StarSpace sagatavotā preses relīze vēsta, ka 2014. gadā debesīs būs novērojami ierasti objekti un meteoru plūsmas, taču Latvijā nebūs redzams neviens Saules vai Mēness aptumsums."

    Ja interesē citas pasaules daļas, lūdzu, precizējiet, kurā konkrēti interesē aptumsumu redzamība.

  3. Elvijs tieši 25.03.2014 domāja šādi:

    Paldies par info, noderēs...
    Bet intereses pēc vēlējos uzjautāt - ja ir kādam zināms, kad Latvijā ir gaidāms tuvākais pilnais Saules aptumsums?

  4. Redaktors tieši 25.03.2014 domāja šādi:

    Būs mazliet jāpagaida - 2142. gada 25. maijā.

  5. Kalvis tieši 25.03.2014 domāja šādi:

    He.. Bet tuvāko 50 gadu laikā vismaz kaut kur Eiropā būs pilns saules aptumsums?

  6. Elvijs tieši 26.03.2014 domāja šādi:

    Tad jau 99.gada Saules sirpis nespīd kādu laiciņu.. Nāksies vien dzīvot veselīgi un laicīgi iekrāt iesaldēšanai :D

  7. Sofija tieši 13.08.2014 domāja šādi:

    Elvij? Labāk iekrāj ceļojumam! Zini kā, ja saules aptumsums nenāk pie Tevis, tad pats ej pie saules aptumsuma! ;)

  8. gaisma tieši 21.09.2014 domāja šādi:

    Jūs varbūt tomēr varētu publicēt precīzus saules un mēness aptumsumu datumus šogad?Pat ja tie nav pie mums redzami....Diemžēl astrologu domas par aptumsumu datumiem šogad manāmi dalās :






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!