ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

ISON - tiem, kam no rītiem nenāk miegs


Publicēts: 26.09.2013

ISON komēta tuvojas Saulei un perihēliju tā sasniegs 2013. gada 28. novembrī. Tā kā komētai tas ir pirmais uznācies, neviens nezina, vai Saules siltums to pārvērtīs par gadsimta komētu, vai iznīcinās. NASA ISON komētas novērošanas programmas vadītājs Kerijs Lisse cer, ka oktobrī un novembrī "ikviens teleskops uz Zemes būs pavērsts pret komētu". Iespējams, ka viņa vēlēšanās piepildīsies, jo jau septembra beigās vaļasprieka astronomi novēro ISON.

"ISON komēta tuvojas Marsam un ir redzama debesīs no rītiem," paskaidroja Lisse. "To nav iespējams redzēt ar neapbruņotu aci, bet ar teleskopu gan var."

"Es nofotografēju ISON komētu 15. septembrī ar savu 4 collu refraktoru," ziņoja astrofotogrāfs Pīts Laurenss no Lielbritānijas. "Komētas aste ir redzama pat caur šo relatīvi mazo instrumentu."

Savukārt 14. septembrī komētu novēroja Efreins Moraless Rivjera ar savu 12 collu teleskopu.

Septembra vidū komēta bija sasniegusi 14. zvaigžņlielumu. Pagaidām novērojamais spožums atpaliek no prognozētā.

"Protams, mēs gribētu, lai tā būtu pāris zvaigžņlielumus spožāka," teica Karls Batams no ASV Jūras spēku Izpētes laboratorijas. "Bet tā uzvedas labi. Es teiktu, ka tā joprojām var kļūt par visai krāšņu objektu."

Batams cer uz NASA STEREO zondēm un SOHO. Šie trīs kosmiskie aparāti ir aprīkoti ar koronagrāfiem, kas ļauj aizsegt Saules spožo disku un novērot komētu perihēlija laikā. Ja ISON pārcietīs tikšanos ar Sauli, novērotāji uz Zemes var cerēt uz visai efektīvu komētas uznācienu.

"ISON visticamāk pārcietīs ceļojumu Saules virzienā," pēc jaunāko attēlu analīzes secināja starptautiski atzītais komētu eksperts Džons Bortls. "Tās spožums palielinās lēnāk nekā cerēts. Tomēr ISON komētai uz brīdi vajadzētu kļūt ļoti spožai, vismaz tādai kā Venēra."

Pēc perihēlija ISON komēta būs labi vērojama ziemeļu puslodē un tai vajadzētu būt labi redzamai 2013. gada decembrī.

Salīdzinot ar Lavdžoisa komētu, kas priecēja Zemes iemītniekus 2011. gadā, jāsaka, ka ISON komēta ir lielāka, tādēļ ir pamats cerēt, ka šī komēta neliks vilties. Tomēr jāņem vērā, ka ISON komēta Saulei tuvojas pirmo reizi, tādēļ tikšanās iznākums nav skaidrs. Komētas ir ļoti neprognozējamas un var sagraut viskrāšņākās cerības vienas dienas laikā.

"Vaļasprieka astronomu veiktie novērojumi ir ļoti vērtīgi," paskaidroja Batams. "Tie mums palīdzēs noskaidrot, kā komēta attīstās."

Ja arī tu vēlies piedalīties ISON novērošanas kampaņā, sīkāku informāciju atradīsi šeit.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!