ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Gredzenu pavēlnieks


Publicēts: 22.02.2008

Nopirkāt teleskopu un nezinat ar ko sākt? Tieši šobrīd ziemeļu puslodes debesīs redzams viens no iespaidīgākajiem objektiem Saules sistēmā - gredzenotais Saturns. Meklējiet to Lauvas zvaigznājā.

24. februārī gāzes gigants atradīsies opozīcijā. Tas uzlec dienvidos pēc Saules rieta, pusnaktī meklējams augstu virs galvām un noriet Saulei austot. Debesīs jāmeklē spoža, dzelteni balta zvaigzne.

Ja jūsu "skatīklim" palielinājums ir vismaz 30 reizes, Saturna gredzeni būs redzami. Negaidiet siltāku laiku, jo gredzenu redzamība paliks sliktāka ar katru aizejošo dienu. Šī gada beigās tie būs redzami tikai kā šaura līnija, kas šķērso Saturnu. Savukārt 2009. gada vasarā Saturna gredzeni nebūs redzami vispār. Izmantojiet izdevību un apskatiet Saules sistēmas gredzenu pavēlnieku ar visiem riņķiem.

Saturns atrodas aptuveni 1.43 miljards kilometru attālumā no Saules, kas ir divreiz tālāk kā Jupiters. Viens Saturna gads ir 29,5 Zemes gadi. Līdzīgi kā Jupiteru to ieskauj bieza mākoņu sega, kas veido gredzenveida struktūras, paralēlas planētas ekvatoram. Saturnam kopumā ir atklāti 61 pavadoņi, no kuriem lielākais ir Titāns. Visiespaidīgākā šīs planētas daļa tomēr ir sarežģītā gredzenu sistēma.

Lielākā daļa Saturna gredzenu sastāv no dažāda izmēra ledus daļiņām. Ar spēcīgāku teleskopu ir iespējams sakatīt, ka gredzeni nav viendabīga masa, bet tos atdala spraugas. Lielāko no tām sauc par Kassīni spraugu, kuru atklāja 1675. gadā. Galveno gredzenu šķērsizmērs ir aptuveni 273 500 km. Pēdējo 30 gadu laikā, pateicoties Pioneer 11, Voyager un Cassini projektiem, ir atklāti vairāki nespodrāki gredzeni, kuri tiek dēvēti par putekļainajiem. Kopējais gredzenu platums, ieskaitot spraugas ir 416 000 km.

Galileo Galilejs bija pirmais, kas novēroja Saturna gredzenus 1610. gadā. Tomēr viņa teleskops nebija tik spēcīgs un patiesībā Galilejs redzēja divus simetriski izvietotus objektus Saturna malās. Tāpēc tobrīd viņš uzskatīja, ka Saturns patiesībā ir trīs debesu ķermeņu komplekts. Vēlāk, kad gredzeni pagriezās ar malu pret Zemi, Galileo rakstīja "Vai Saturns aprija savus bērnus?". Zinātnieks atzina, ka viņa prāts ir pārāk vājš, lai izprastu šo fenomenu. Patiesībā vājais ķēdes posms bija viņa teleskops. 1655. gada 25. martā Kristiāns Heigenss izmantoja labāku teleskopu un skaidri redzēja Saturna gredzenus.

Saturna nosaukums esot meklējams sengrieķu mītos par Kronu, bet biežāk tomēr šīs planētas nosaukums tiek saistīts ar seno romiešu lauksaimniecības aizbildni. Vārda sakne ir saistīta gan ar lietvārdu satus(grauds), gan darbības vārdu serere (sēt).

Kādēļ šī planēta ir saistīta ar lauksaimniecību? Iespējams, ka atbilde jāmeklē senajā Asīrijā, kur Saturns tika dēvēts par "vecāko no vecākajām aitām". Iespējams tāpēc, ka Saturns pārvietojas ļoti lēnām un senatnes novērotājiem atgādināja arklā iejūgta vērša lēnīgo gaitu.

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!