ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Dīvainais Saules aptumsums 31. maijā


Publicēts: 26.05.2003

Sestdien gaidāmais daļējais Saules aptumsums ir tīts noslēpumainos apstākļos. Tas 31. maijā būs redzams daļā Ziemeļamerikas, Eiropā un Vidējos Austrumos. Notikums varētu izvērsties īpaši iespaidīgs saullēkta laikā Eiropā, jo sevišķi Apvienotajā Karalistē.

Atcerēsimies, ka skatīties tieši uz Sauli ir bīstami, tādēļ jau laikus sagādāsim visu nepieciešamo.

Notikuma iespaidīgākais un ievērojamākais aspekts ir tas, ka šis aptumsums būs tā saucamais gredzenveida aptumsums. Tā iemesls ir fakts, ka Mēness disks būs pārāk mazs, lai nosegtu visu Saules disku. Rezultātā melno Mēness disku ieskaus uguns aplis. Tas izskatīsies kā nespodra monēta uz lavas fona. Gredzenveida aptumsumu rada Mēness orbītas izstiepums. Kad Mēness atrodas tālāk no Zemes, mēs saskaramies ar gredzenveida aptumsumu, kad tuvāk – pilnu Saules aptumsumu.

Dīvainais ceļš

Sakarā ar to, ka Mēness tagad virzās izteikti tuvu ziemeļu debespusei, šis Saules aptumsums būs viens no neparastākajiem 21. gadsimtā.

Kādēļ?

Antumbra jeb Mēness ēna – brīdis, kad aptumsums ieiet redzamajā fāzē – kritīs uz Zemi ļoti slīpā leņķī. Šādas neparastas ģeometrijas rezultātā antumbra nenosegs visu Saules disku, bet ļaus mums vērot „uguns gredzena” efektu.

Jāpiemin arī tas, ka apstākļu sakritības rezultātā ēna nekustēsies ierastajā virzienā no rietumiem uz austrumiem, bet gan otrādi – no austrumiem uz rietumiem.

Kur būs redzams daļējs aptumsums?

Ārpus gredzenveida aptumsuma zonas – lielākajā daļā Eiropas, Vidējos Austrumos, centrālajā un ziemeļāzijā, kā arī Ziemeļamerikas ziemeļrietumu daļā – Zemi skars Mēness ārējais ēnas apgabals, jeb penumbra, tādejādi radot daļēju Saules aptumsumu. Rezultātā Mēness „nokodīs” gabalu no Saules.

Jo tuvāk novērotājs atradīsies gredzenveida aptumsuma zonai, jo lielāku daļu no Saules aizsegs Mēness daļēja aptumsuma laikā. Ziemeļu un austrumu Eiropas daļās dzīvojošie varēs novērot pat 80% aptumsumu saullēkta laikā vai tūlīt pēc tā. Centrāleiropas reģionos, kas iekļauj Īriju, lielu daļu Anglijas un Francijas, kā arī Šveici un Itāliju, aptumsuma kulminācija būs sasniegta brīdī, kad Saule parādīsies virs horizonta. Nenokavējiet šādu saullēktu!

Interesanti, ka daļējs aptumsums būs redzams arī visā Aļaskā, kā arī ziemeļu un rietumu Kanādas reģionos.

Atkarībā no jūsu atrašanās vietas, var cerēt ieraudzīt no 40 līdz 80 % Saules pārklājuma.

Kur būs redzams gredzenveida aptumsums?

Apvidus, kurā būs redzams gredzenveida aptumsums, izskatīsies kā „D” burts un platumā sastādīs aptuveni 1200 kilometrus, kas būs viens no lielākajiem pilna aptumsuma reģioniem šajā gadsimtā. Šis apvidus iekļaus ziemeļu Skotiju, visu Islandi, tālāk pārejot uz centrālajiem Grenlandes reģioniem, lai pēc tam ieietu fināla taisnē Bafina līcī Kanādā.

Antumbras ēna pārslīdēs Zemi aptuveni 47 minūšu laikā, sākot savu ceļu 3:45 GMT. Atšķirībā no lielākās daļas Saules aptumsumu, kas sākas ar saullēktu un beidzas dažas stundas pēc tā, šis aptumsums sāksies saullēkta laikā un būs jau beidzies īsu brīdi pēc tā.

Gredzenveida aptumsums sāksies aptuveni Rannohmūrā, Grampiana kalnu vidienē, kas atrodas Skotijas augstienē. Tas ir aptuveni 100 kilometrus uz ziemeļiem no Glasgovas. Ja tobrīd esat Skotijā, tad varat apmeklēt ziemeļrietumu augstieni, Lohnesa ezeru, Levi salu, Orkneju un Šetlandes salas, lai noskatītos šo aizraujošo izrādi.

Dažas minūtes vēlāk antumbrālā ēna virzīsies ziemeļrietumu virzienā, lai sasniegtu Fēru salas (Dānijas īpašums), lai to apdzīvotājus iepriecinātu ar gredzenveida Saules aptumsumu. Pēc mazāk nekā 10 minūtēm ēna jau pārklās Islandi. Reikjavikas iedzīvotāji Saules aptumsumu varēs vērot 3 minūtes un 36 sekundes.

Islandes laika prognozes gan nav pārāk perspektīvas Saules aptumsuma novērojumiem. Meteorologi sola apmākušos laiku, nepatīkamu vēju un īslaicīgu lietu. Pat ja šajā dienā pār Reikjaviku nebūs pārvilkusies mākoņu sega, tās 106 000 iedzīvotāji tomēr var neredzēt šo aptumsumu tā visā skaistumā, jo ziemeļaustrumos esošie kalni var bloķēt skatu.

Turpinot savu gaitu, aptumsums savu maksimumu sasniegs 200 kilometrus aiz Islandes Dāņu šaurumā plkst. 4:08 GMT. Šeit gredzenveida aptumsums ilgs 3 minūtes un 37 sekundes, kamēr Saule atradīsies 3 grādus virs horizonta. Tālāk aptumsums virzīsies pāri mazapdzīvotās Grenlandes centrālajiem reģioniem, lai visbeidzot, sasniedzis Bafina līci Kanādā, pamestu Zemi.

Droša novērošana

Skatīšanās uz Sauli bez pietiekamas aizsardzības ir bīstama. Lai arī aptumsumu ir iespējams novērot gan ar neapbruņotu aci, binokļiem un dažāda izmēra teleskopiem, jāatceras, ka jebkāda veida tieša, ilgstoša lūkošanās uz Sauli ir bīstama jūsu redzes orgāniem. Liela daļa cilvēku domā, ka Saule ir īpaši bīstama aptumsuma laikā, bet tie patiešām ir maldi.

Īstās briesmas slēpjas apstāklī, ka cilvēki aptumsuma brīdī ilgstoši skatās uz Sauli, ko viņi normāli nedarītu. Rezultātā iestājas „aptumsuma aklums”, kas ir nopietns acu bojājums. Aptuveni puse no pacientiem redzi atgūst iepriekšējā līmenī pēc dažām dienām vai nedēļām. Otrā puse tomēr iegūst pastāvīgu neskaidru redzi vai aklo plankumu uz visu atlikušo mūžu.

Par laimi pēdējo gadu laikā plašie brīdinājumi masu saziņas līdzekļos ir samazinājuši šo traumu aptumsuma vērotāju vidū pēdējo desmitgažu laikā. 1970. gada Saules aptumsuma rezultātā ASV tika novēroti 245 gadījumi, no kuriem 55% ieguva neatgriezeniskus redzes bojājumus.

Pretstatā tam, pēc 1984. gada 30. maija aptumsuma ASV tika konstatēti tikai 3 „aptumsuma aklima” gadījumi. Veicot tiešus Saules novērojumus, jūsu acis ir jāpasargā ar bieziem filtriem gan no intensīvās gaismas, gan no fokusēto Saules staru karstuma iedarbības.

Viens no visdrošākajiem novērošanas veidiem ir konstrukcija, ko varētu nosaukt par „kniepadatas galviņas kameru”. Caur nelielu atveri tiek projicēts Saules attēls uz ekrāna, kas novietots aptuveni metra attālumā no atveres. Palielināta attēla iegūšanai var lietot binokļus vai mazus teleskopus, projicējot attēlu uz balta papīra. Tikai nelūkojieties uz Sauli pa tiešo cauri teleskopam vai tālskatim!

Vēl viena variācija nelielai atverei ir spogulis. Izmantojiet nelielu spoguli, apklājot tā spoguļa virsmu ar papīru, kura centrā ir neliela atvere, aptuveni 1-2 centimetri diametrā. Atveriet mājās logu tajā pusē, kur atrodas Saule un novietojiet apklāto spoguli tā, lai gaisma, kas krīt uz nelielo atveri, atspoguļojas uz tālāko sienu. Eksperimentējot ar spoguļa novietojumu, attālumu no sienas un atveres izmēriem, var iegūt lieliskus attēlus. Lielākas atveres gadījumā attēls ir spožāks, bet izplūdis, savukārt mazāka atvere rada nespodru, bet asu attēlu. Jo spogulis atrodas tālāk no sienas, jo attēls ir lielāks. Aptuveni 3 metru attālums rada 5-7 centimetrus lielu attēlu. Jo istaba būs tumšāka, jo labāk. Ieteicams šo metodi izmēģināt iepriekš, lai pārliecinātos, ka spogulis rada pietiekami skaidru un ģeometriski pareizu attēlu.

Protams, neļaujiet nevienam skatīties uz Sauli tieši spogulī!

Novērošanai var lietot arī izgaismotas melnbaltās fotofilmas, kurās ir izmantota sudraba daļiņu emulsija. Dažas firmas pēdējā laikā izmanto citu tehnoloģiju, tādejādi fotofilmu izmantošana Saules novērojumiem nav pietiekami droša.

Kā filtrus nevajadzētu lietot saulesbrilles, krāsaino filmu izgaismotus negatīvus, melnbaltās fotofilmas, kas nesatur sudraba emulsiju, fotoaparātos izmantotos neitrālos un polarizējošos filtrus. Lai gan šiem materiāliem piemīt zema caurlaidības spēja uz redzamo spektru, tie laiž cauri nepieļaujami daudz starojuma, kas ir tuvs infrasarkanajai spektra daļai. Šis starojums var izraisīt tīklenes apdegumu.

Fakts, ka Saule izskatās tumšāka, vai arī jūs nejūtat nekādu fizisku diskomfortu skatoties uz Sauli caur filtru, nenozīmē, ka jūsu acis ir drošībā.

Aptumsumi nākotnē

Nākamais Saules aptumsums ir gaidāms šā gada 23. novembrī. Tas būs pilns aptumsums, bet pieejams ļoti šauram lokam, jo šķērsos Antarktīdu.

Nākamgad būs divi Saules aptumsumi, abi daļēji.

2004. gada 19. aprīlī Āfrikas dienvidu daļā būs redzams 50% Saules aptumsums. Maksimālais pārklājums – 73,5% atradīsies pie Antarktīdas krastiem, tūkstošiem kilometrus uz dienvidiem no Labās cerības raga.

2004. gada 13. oktobrī liels daļējais Saules aptumsums būs novērojams rietumu Aļaskā, saullēkta laikā. Maksimālais punkts būs redzams netālu no Kenai pilsētas, kur tas sasniegs 93% pārklājumu.

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!