ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Debesis : marts 2008


Publicēts: 26.02.2008

Februāris nebija tas jaukākais mēnesis un domājams, ka mūsu atmiņās paliks ar Mēness aptumsumu, kad debesis klāja mākoņi un papildus tam vēl bieza migla. Dažas naktis tomēr varējām priecāties gan par sarkanīgo Marsu, gan gredzenoto Saturnu. Nu kas gan cits atliek kā vien cerēt uz labākiem laika apstākļiem martā.

Saules sistēmas planētas

* Merkurs marta sākumā spīdēs dienvidaustrumu pusē no rītiem īsu brīdi pirms Saules lēkta. Austošās Saules blāzma apgrūtinās redzamību.

* Venēra šomēnes sastāda kompāniju Merkuram un ir diezgan grūti saskatāma, jo atrodas vēl zemāk pie horizonta.

* Marss arvien attālinās no Zemes un paliek nespodrāks un mazāks. Tomēr pagaidām tas vēl ir saskatāms augstu virs galvām jau pēc Saules rieta. Ap 10. martu Marss atradīsies blakus lieliskam debesu objektam - zvaigžņu kopai M35.

* Jupiters ceļas arvien agrāk pirms Saules. Pavērojiet šo Saules sistēmas milzi 31. martā, kad 4iem pat mazā teleskopā redzamiem pavadoņiem pievienosies piektais - zvaigzne Strēlnieka 50.

* Saturns vēl joprojām ir labi redzams Lauvas zvaigznājā praktiski visu nakti, kā arī gredzeni ir baudāmi. Ja palūkosieties uz to nelielā teleskopā, neaizmirstams piedzīvojums garantēts.

Komētas

Ar neapbruņotu aaci saskatāmas komētas netiek prognozētas, bet kā parasti ir iespēja kādai no esošajām strauji "uzliesmot" vai uzrasties kādai spožai un jaunai astes zvaigznei.

* P/29 Švasmaņa-Vahmaņa komēta ir redzama kā 9-10 lieluma zvaigzne Vedēja zvaigznājā.

* P/46 Virtanena komēta redzama kā 9tā lieluma zvaigzne (izplūdušas gaismas bumba teleskopā) Perseja zvaigznājā.

Meteoru lietus

Šomēness nav gaidāmi ievērojami meteoru lieti, tomēr ir divi, kurus ir vērts pieminēt.

* Žirafes zvaigznāja meteoru lietus - pīķis gaidāms ap 22. martu. Maksimālais skaits 4-6 meteori stundā. Šie meteori ir slaveni ar to, ka tie ir vislēnākie - tikai 7km/s. Tā kā Mēness būs visai spožs, tad tas var krietni sabojāt Kamelopardalīdu skatīšanos.

* Marta Geminīdi - ap 22. martu. Protams ir traucējošais faktors - spožais Mēness. Marta Geminīdus atklāja 1973. gadā astronomi-amatieri. Arī šie meteori ir lēni un zinātnieki pieļauj domu, ka Kamelopardalīdi un Marta Geminīdi ir saistīti, iespējams tiem ir viens izcelsmes avots.

Zodiakālā gaisma

Ap Sauli riņķo milzīgs starpplanetāru atlūzu mākonis, kas atstaro gaismu un ir redzams no Zemes pavasara un rudens ekvinokciju laikā. Lai redzētu zodiakālo gaismu, jums jāatrodas tiešām tumšā vietā, kur nav apgaismots horizonts austrumos un rietumos. Rīta zodiakālās gaismas jāmeklē austrumos, savukārt vakara - rietumos. Tā ir gaismas atblāzma, kas var izskatīties kā blāva gaismas strēle no horizonta un stiepties augstu virs jums. Sāciet vērot debesis uzreiz pēc Saules rieta vai brīdi pirms debesis paliek sārtas no rītiem. Vakara zodiakālo gaismu labākais periods ir no 23. februāra līdz 8. martam. Rīta zodiakālās gaismas vislabāk būs vērot no 23. marta līdz 6. aprīlim.

Lai skaidras un tumšas debesis!

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!