ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Debesis : februāris 2008


Publicēts: 19.01.2008

Cerams, ka janvāris pārāk nepievīla jūsu cerības. Vismaz dažas skaidras un aukstas naktis iepriecināja debesu vērotājus. Redzēsim vai februāris arī spēs piedāvāt vismaz dažas naktis, kad virs galvām plešas piķa melnas debesis, izraibinātas ar lielākām un mazākām dimanta podziņām.

Saules sistēmas planētas

* Venēra un Jupiters - joprojām būs spožākās rīta zvaigznes dienvidaustrumu pusē. 1. februārī tās atradīsies vistuvāk viena otrai. Vēlāk tās nodalīsies un Venēra palēnām atdos spožākās zvaigznes statusu Jupiteram, kas pacelsies arvien augstāk un augstāk rīta debesīs.

* Marss - vēl arvien dominējošā nakts planēta, kas redzama uzreiz pēc Saules rieta. Februārā sākumā tā būs -0.6 lieluma zvaigzne, bet līdz mēneša beigām tā būtiski samazināsies (0.2 lielums). Sarkanā planēta būs meklējama Vērša zvaigznājā. 29. februārī varat mēģināt debesīs saskatīt gandrīz perfektu vienādmalu trijstūri, kura galotnēs atrodas Marss, Betelgeize un Aldebarāns.

* Saturns - redzams praktiski visu nakti. Atzīmējiet 24. februāri, jo tad gredzenotais milzis atrodas opozīcijā - labi saredzams un piedevām visu nakti. Meklējams Lauvas zvaigznājā, austrumos. 10. un 11. februārī Saturna pavadoņi būs interesanti izkārtojušies - ja jums ir pieejams teleskops, būs ko pavērot.

Merkūrijs - februāra beigās tas ir redzams austrumu pusē zemu pie horizonta, bet atcerēsimies, ka Merkūrijs ir Saules vistuvākais kaimiņš un parasti šo niecīgo planētu spožumā pārspēj uzlēcošās vai norietošās Saules stari. Varat mēģināt austrumos, virs horizonta sameklēt mazu zvaigznīti un cerēt, ka tas ir Merkūrijs.

Urāns - tāla planēta, kas ir grūti saredzama vakara blāzmas dēļ. Tā atradīsies zemu pie horizonta dienvidrietumu pusē. Vislabāk novērojama ar binokli vai ar teleskopu kā zilgani zaļš zvaigznei līdzīgs objekts (5.9 lielums) Ūdensvīra zvaigznājā.

Komētas

* Holmsa komēta - ja vēl atceraties, tad šī komēta mazāk kā 24 stundu laikā sasniedza 2.6 zvaigžņlielumu un kļuva par objektu, ko var vērot ar neapbruņotu aci. Arī februārī tā ir redzama Perseja zvaigznājā. Sekojiet līdzi jaunumiem, jo nekad jau nevar zināt, kad komētas uzliesmo.

* Tatla komēta - februāra sākumā tā sasniegs 5 lielumu un būs redzama ar neapbruņotu aci tumšās debesīs.

Aptumsumi

* Mēness - ja plānojat būt Rietumeiropā, Amerikā vai Āfrikā naktī starp 20. un 21. februāri, tad jums ir iespēja vērot pilnu Mēness aptumsumu. Latvijā tas būs vērojams Mēnesim rietot. Pilnvērtīga aptumsuma vērošanai dodieties tālāk uz rietumiem - Norvēģijas dienvidi, Vācijas rietumi, Dānija, Francija. Vai nav ideāls iemesls, lai kaut kur aizbrauktu?

Meteoru plūsmas

Delta Leonīdi - 26. februāris ir šīs ne pārāk spēcīgās plūsmas pīķa datums. To paredzamais dauzums ir aptuveni 5as krītošas zvaigznes stundas laikā.

Lai jauka vērošana un tumšas debesis!

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!