ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Boatīnī medības


Publicēts: 14.07.2008

Tiem, kas sailgojušies pēc komētām, varam paziņot, ka ziemeļu puslodes debesīs ir redzama komēta ar neapbruņotu aci. Tomēr, ņemot vērā, ka komēta debesīs saskatāma īsu brīdi pirms Saules lēkta, ieteicams izmantot binokli.

W1 Boatīnī tikko ir atgriezusies no ceļojuma ap Sauli un ir sasniegusi 5,5 lielumu. Nolīdziniet visus objektus dienvidaustrumu virzienā, jo komēta atrodas zemu pie horizonta.

W1 Boatīnī komētu 2007. gada 20. novembrī atklāja neviens cits kā A. Boatīnī.

Lai atrastu komētu, jāpieceļās visai agri (aptuveni stundu pirms Saules lēkta) un jācenšas sameklēt Plejādes jeb Sietiņu. Uz leju no Plejādēm atrodas Vērša zvaigznājs ar tā spožāko zvaigzni Aldebarānu. Pa labi no Vērša atrodas Vaļa zvaigznājs ar tā galveno zvaigzni Menkaru, kas ir optiskā dubultzvaigzne. Lai Menkars paliek pa labi no jums, Aldebarāns pa kreisi un sāciet lūkoties uz augšu, Sietiņa virzienā. Drīz vien redzes lokā parādīsies nespodrs lodveida plankums, kas atgādina zvaigžņu kopu, kurā nav iespējams izšķirt atsevišķas zvaigznes. Tā ir Boattīnī komēta.

Vizuāli W1 Boatīnī komēta atgādina slaveno Holmsa "sniegapiku", jo arī tai nav astes.

Boatīnī komēta ar katru dienu būs redzama arvien augstāk un augstāk, bet drīz to saskatīt traucēs uzaustošais Mēness. Izmantojiet izdevību, izgaiņājiet lietus mākoņus un mēģiniet saskatīt W1 Boatīnī jau tagad.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!