ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Stīvs varētu nebūt polārblāzma


Publicēts: 22.08.2018

Pirms pavisam neilga laiciņa STEVE tika pasludināts par jaunu polārblāzmas paveidu. Jaunākais pētījums, kurā analizēts 2008.gada martā novērotais STEVE, liecina, ka šai parādībai varētu būt pavisam cits izcelsmes mehānisms. Iespējams, ka STEVE ir atmosfēras spīdēšanas paveids. Kur un kā tieši rodas šī atmosfēras parādība - uz šo jautājumu zinātniekiem vēl jāmeklē atbildes.

Tievas, bālas vai violetas gaismas joslas naksnīgajās debesīs. STEVE (Stīvs) parādība tika novērota komplektā ar parastajiem kāviem jeb polārblāzmām. 2016.gadā šim fenomenam pievērsās zinātnes pasaule, cenšoties izprast, kāda ir Stīva saistība un radniecība ar polārblāzmām. Sākotnēji šķita, ka rašanās process ir līdzīgs un tādejādi Stīvs ir cita tipa polārblāzma.

Starptautiska zinātnieku grupa nolēma izpētīt 2008.gada martā novēroto STEVE, lai noskaidrotu, vai šo parādību izraisa lādētās daļiņas, kas ienāk Zemes atmosfērā. Iegūtie dati norāda, ka parādības veidošanās mehānisms nav līdzīgs tam, kā veidojas polārblāzmas. Pētījuma autori piedāvā pieskaitīt Stīvu pie atmosfēras spīdēšanas parādībām.

Polārblāzmas gadījumā lādētās daļiņas no Zemes magnetosfēras nokļūst jonosfērā un mijiedarbojas ar tur esošajām daļiņām, izraisot starojumu redzamās gaismas diapazonā. Krāsu variācijas nosaka gan ķīmiskie elementi, ar kuriem daļiņas mijiedarbojas, gan augstums, kādā notiek lādēto daļiņu sadursmes.

Atšķirībā no polārblāzmām, kas ir novērojamas daudz biežāk, STEVE ir reģistrēts vien dažas reizes gadā. STEVE ir novērots tuvāk ekvatoram nekā polārblāzmas, kas parasti aptver daudz plašāku debesu apgabalu. STEVE atgādina salīdzinošu šauru gaismas joslu, kuras krāsa svārstās no bāli dzeltenīgas līdz violetai.

Lai saprastu, vai lādētās daļiņas jonosfērā ir STEVE izcelsmes iemesls, zinātnieki analizēja 2008.gada 28.martā Kanādas austrumos novēroto parādību. Kombinējot attēlus, kas uzņemti ar kamerām uz zemes, ar POES-17 datiem par lādēto daļiņu ienākšanu  jonosfērā no magnetosfēras, atklājās pārsteidzošs fakts - STEVE parādības laikā jonosfērā lādēto daļiņu plūsma no magnetosfēras netika novērota. Tādēļ autori pieņem, ka Stīvs nav polārblāzma, bet pavisam cita tipa atmosfēras parādība.

Vai STEVE izraisa pašā jonosfērā esošās lādēto daļiņu plūsmas, vai tas ir vēl augstākos atmosfēras slāņos vērojams fenomens - uz šiem jautājumiem zinātnieki mēģinās rast atbildes turpmākajos pētījumos.

Pētījums (OPEN pieeja): https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2018GL078509

Astrobio.net

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!