ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kā iznīcināt Saules suni


Publicēts: 25.02.2010

2010. gada 11. februārī no Kanaveralas raga startēja NASA zonde Solar Dynamic Observatory (SDO), kas piecus gadus pētīs Sauli. Šis modernais kosmosa kuģis ir īsts "kroņa dārgums" flotē, kas studē mūsu spīdekli. SDO apgādās zinātniekus ar IMAX kvalitātes attēliem un spēs ielūkoties zem zvaigznes virsmas.

Kā jau nojaušat, SDO darbs būs pārsteigumu pilns. Par to liecina arī starts.

"Observatorija paveica kaut ko pārsteidzošu, pirms tā pameta atmosfēru," teica SDO projekta zinātnieks Dīns Pesnels no Godārda kosmisko lidojumu centra.

Brīdi pēc starta Atlas V nesējraķete lidoja garām Saules sunim, kas bija redzams virs zilganajām Floridas debesīm. Triecienviļņi sašūpoja tikko manāmo mākoņu kārtiņu un iznīcināja suni.

13 gadus vecā Anna Herbsta paspēja uzfilmēt šo notikumu (.MOV; 9,73 MB). Neaizmirstiet ieslēgt skaņu, lai dzirdētu pūļa ovācijas.

"Es neticēju savām acīm," teica Anna. "Triecienviļņi bija fantastiski."

Anna šurp ieradās no Bišopas, Kalifornijā, kopā ar savu klasesbiedreni Amēliju Filipsu, lai noskatītos startu. "Es priecājos, ka mēs atbraucām," teica Amēlija. "Nekad agrāk nebiju neko tādu redzējusi!"

Saules suņi ir atmosfēras efekts, kurš rodas, kad caur plakaniem ledus kristāliem, kuri atrodas augstu esošajos spalvu mākoņos, tiek lauzti Saules stari. Svarīga ir šo kristālu orientācija - tiem ir jābūt paralēliem zemei. Kad Saules gaisma trāpa šādam pareizi orientētam kristālam, kurš atrodas pareizā attālumā no Saules un pareizā attālumā no novērotāja, jūs redzat Saules suni.

"Kad Atlas V raķete izlidoja cauri spalvu mākoņiem, triecienvilnis izjauca kristālu orientāciju," stāstīja atmosfēras optisko efektu speciālists Les Kovlejs. "Saules suns tika iznīcināts."

Kovlejs atcerējās, ka arī agrāk ir dzirdējis par traucējumiem atmosfērā, kas iznīcina Saules suņus, piemēram, lielgabala šāviens vai meteora triecienvilnis. "Bet šis ir pirmais video materiāls, kurā tiešām tas ir redzams," piebilda Kovlejs.

"Kad Saules suns pazuda, mēs sākām kliegt un lēkāt," teica Pesnels. "SDO bija trāpījis tieši mērķī - perfekts starts, saviļņotas debesis un izzudis Saules suns. Labāku sākumu misijai nevar vēlēties."

Šobrīd SDO atrodas orbītā. "Observatorija ir lieliskā stāvoklī," Pesnels pastāstīja. "Mums vajadzēs aptuveni mēnesi, lai sasniegtu vajadzīgo orbītu, tad mēs ieslēgsim instrumentus. Pirmie attēli būs pieejami jau aprīlī."

Labākais mūs vēl tikai gaida!

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!