ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zvaigžņotā La Siljas nakts


Publicēts: 19.08.2013

Spožais zvaigžņu aizkars rotā astronoma Hākona Dāles fotografētā attēla fonu. Priekšplānā redzamais siluets ir pats Dāle, kuru ieskauj vairāki tumši La Siljas observatorijas kupoli. Daudzi astronomi-profesionāļi ir arī aizrautīgi fotogrāfi. Tas ir pašsaprotami. Eiropas Dienvidu observatorijas (ESO) observatorijas Atakamas tuksnesī ir vienas no izcilākajām astronomisko novērojumu vietām uz Zemes, kā arī vienas no labākajām vietām, kur fotografēt naksnīgās debesis.

Hākons Dāle nofotografēja šo attēlu nedēļu ilgās novērojumu sesijas laikā. Tā kā viņa pētījumos izmantotā MPG/ESO 2,2 metru teleskopa laiks tika atvēlēts arī citām zinātnieku grupām, Dālem atlika laiks arī fotografēšanai.

Dienvidu puslodē Piena Ceļš ir spožāks nekā ziemeļu puslodē. Tieši tādēļ šajā puslodē tiek celtas lielās observatorijas, lai veiktu Piena Ceļa galaktikas centrālās daļas novērojumus. Tomēr arī dienvidu puslodē Piena Ceļa burvība tā pa īstam ir baudāma tumšās vietās, jo cilvēku radītais gaismas piesārņojums un pat Mēness gaisma var apslēpt zvaigžņu miriādes mūsu skatam.

La Siljas observatorija, līdzīgi kā citas ESO novērojumu vietas, atrodas tālu no pilsētām, ļaujot astronomiem izmantot patiesi tumšas debesis. Atmosfēra ir ļoti dzidra, dūmaka netraucē zvaigžņu mirdzumam. Debesis La Siljā ir tik tumšas, ka pat Piena Ceļa gaisma spēj radīt ēnas.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!